Ο διάσημος -ειδικά στον αραβικό κόσμο- αιγύπτιος κωμικός Μπάσαμ Γιούσεφ, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για προσβολή του Ισλάμ και του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, αντιμετωπίζει πλέον άλλη μία κατηγορία, περί «απειλής της δημόσιας τάξης».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας ξεκίνησε την Δευτέρα μια έρευνα για τη νέα κατηγορία, όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές αλλά και τον ίδιο τον Γιούσεφ ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Κατατέθηκε μια νέα μήνυση σε βάρος μου στη γενική εισαγγελία για διάδοση φημολογιών και ψευδών πληροφοριών και διατάραξη της δημόσιας τάξης. Εχω την εντύπωση ότι θέλουν να μας εξοντώσουν σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά» ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κωμικός.

Με αφορμή την υπόθεση του Γιούσεφ έχουν διατυπωθεί έντονες επικρίσεις στο καθεστώς του Καΐρου που κατηγορείται ότι επιδιώκει να φιμώσει και να εκφοβίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά και όσους νοιώθουν προδομένοι πλέον από την «Αραβική ΄Ανοιξη» που ποτέ δεν ήρθε…

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές ένας δικηγόρος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Γιούσεφ και της διεύθυνσης του τηλεοπτικού καναλιού CBC Television από το οποίο μεταδίδεται κάθε Παρασκευή η σατιρική εκπομπή «Αl-Bernameg» (Το Πρόγραμμα) που βασίζεται στο περίφημο, χιουμοριστικό αμερικανικό The Daily Show του Τζον Στιούαρτ.

Ο μηνυτής υποστηρίζει ότι ο Γιούσεφ, που σπούδασε αρχικά ιατρική και έγινε καρδιολόγος πριν στραφεί στο θέατρο και την τηλεόραση όπου διαπρέπει ως κωμικός, εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των ισλαμιστών και εμμέσως υποκινεί έναν «εμφύλιο πόλεμο».

Ο Γιούσεφ ανακρίθηκε την Κυριακή επί πέντε ώρες και αφέθηκε ελεύθερος -χάρη και σε μία μεγάλη κινητοποίηση διαμαρτυρίας του επαναστατικού Κινήματος της 6ης Απριλίου, έξω από το κτίριο της Γενικής Εισαγγελίας στο Κάιρο- με εγγύηση 15.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 1.700 ευρώ).

Κατηγορείται ότι «γελοιοποίησε την εικόνα του προέδρου στο εξωτερικό» και ότι «διακωμώδησε το τελετουργικός της προσευχής».

Έρευνες για την ίδια υπόθεση έχουν ξεκινήσει και σε βάρος δύο δημοσιογράφων. Η μία, η Σάιμα Άμπου ελ Κιρ, σύμβουλος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, ερευνάται για μια συνέντευξη στην οποία πήρε το μέρος του Γιούσεφ.

«Ήμουν παρούσα στην ανάκριση και κατόπιν παρενέβην στην τηλεόραση. Οι ενάγοντες θεώρησαν ότι επρόκειτο για απειλή της δημόσιας τάξης», είπε η ελ Κιρ.

Η εισαγγελία έχει ανοίξει έρευνα και σε βάρος του Τζάμπερ αλ Καρμούτι, του παρουσιαστή της εκπομπής στην οποία μίλησε η Σάιμα Άμπου ελ Κιρ, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ONTV