Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Αλβανία το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης προς τις αρχές της Πρίστινας και των Τιράνων για την αφαίρεση, από τα βιβλία της ιστορίας, των κεφαλαίων όπου περιγράφονται «αρνητικά γεγονότα» – κατά την τουρκική πλευρά – την περίοδο της κατοχής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συγγραφείς, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι και ακαδημαϊκοί από όλα τα κράτη όπου ζουν Αλβανοί, υπέγραψαν ένα κείμενο εναντίον της επανεξέτασης της ιστορίας των Αλβανών από Τούρκους ειδικούς και χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως «πολιτιστική επίθεση που πλήττει τη ραχοκοκαλιά του έθνους» και «απαράδεκτη προσβολή για τους Αλβανούς με συνέπειες για το μέλλον και την ταυτότητά τους».

Το κείμενο, που φέρει – μεταξύ άλλων – την υπογραφή του διεθνούς φήμης αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, αναφέρει ότι «η οθωμανική κατοχή προκάλεσε μια μαύρη τρύπα στην ιστορία του αλβανικού έθνους».

«Η κατοχή αυτή απομόνωσε βίαια τους Αλβανούς από την υπόλοιπη Ευρώπη και προκάλεσε ανεξίτηλες τραγωδίες και δραματικές εξελίξεις στην ιστορική μνήμη του έθνους. Ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε και καταδικάζουμε τις προσπάθειες κάποιων ψευδο-ιστορικών και ορισμένων πολιτικών, οι οποίοι προσπαθούν να παρουσιάσουν, σήμερα, ολόκληρους αιώνες οθωμανικής κατοχής ως επιτυχημένη και ειρηνική συνύπαρξη» αναφέρει το κείμενο.

«Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι, από όλες τις γλώσσες των λαών υπό την οθωμανική κατοχή, ειδικά η αλβανική γλώσσα είχε απαγορευτεί βίαια. Αρκεί και μόνο αυτό το γεγονός για να αποδείξει τη γενοκτονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον των Αλβανών, του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους» καταλήγει το κείμενο.