Από αλληλοκατηγορίες μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών ως προς την ευθύνη συνοδεύτηκαν οι πληροφορίες για την πρώτη επίθεση με χημικά στη Συρία. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη Χαν αλ Ασάλ, νοτιοδυτικά του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Η Δαμασκός επέρριψε αρχικά τις ευθύνες στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επειτα στην Τουρκία και το Κατάρ, που στηρίζουν τον πόλεμο των ανταρτών εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ και κατά συνέπεια φέρουν τη «νομική, ηθική και πολιτική ευθύνη» για τη φερόμενη χημική επίθεση. Ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ομοίως και οι αντάρτες οι οποίοι με τη σειρά τους καταγγέλλουν ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο για την εκτόξευση του πυραύλου με χημική κεφαλή. Για το εάν όντως πρόκειται για χημική επίθεση δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ένας «ροζ καπνός» που έπνιξε άνδρες, γυναίκες και παιδιά και αν επιβεβαιωθεί ότι ήταν δηλητηριώδη αέρια αυτομάτως σημαίνει πως ο Ασαντ ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή που έχει σαφώς χαράξει ο Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Μέχρι στιγμής, καμία δυτική κυβέρνηση ή διεθνής οργάνωση δεν έχει αποδείξεις ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Πλην του πλέον στενού συνεργάτη της Δαμασκού, της Ρωσίας, η οποία κατηγόρησε ευθέως τους αντάρτες. «Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το ότι όπλα μαζικής καταστροφής έχουν πέσει στα χέρια των ανταρτών, γεγονός που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Συρία και καταδεικνύει ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε μια πιο ουδέτερη ανακοίνωση το βρετανικό ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως «η χρήση χημικών όπλων θα αναγκάσει τη Βρετανία να επανεξετάσει τη μέχρι σήμερα προσέγγισή της» στη Συρία.

Αν και ευρέως πιστεύεται πως οι δυνάμεις του Ασαντ ελέγχουν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, οι ίδιοι οι σύροι αξιωματούχοι δεν το επιβεβαιώνουν. Ούτε και το αρνούνται όμως.

«Μύριζε χλώριο»

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Ρόιτερ που επισκέφθηκε νοσοκομεία στο Χαλέπι, οι τραυματίες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και μιλούν για οσμή χλωρίου μετά την επίθεση