Παρουσία τουλάχιστον 55 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τελέστηκε η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Ούγκο Τσάβες στο Καράκας της Βενεζουέλας. Μεταξύ των αρχηγών που παρέστησαν στην κηδεία ήταν και οι φίλοι του Τσάβες, ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες,ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκακαι ο αποκαλούμενος φτωχότερος Πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης.

Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες αναχώρησε λόγω υγείας νωρίτερα από το Καράκας αφήνοντας στη θέση της τον υπουργό των Εξωτερικών.

Στην κηδεία παρόντες ήταν επίσης ο αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν (που προβλήθηκε πολύ από τηνβενεζουελάνικη τηλεόραση)καθώς και ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον.

Ο Ραούλ Κάστρο και ο Εβο Μοράλες στάθηκαν πρώτοι δίπλα στο φέρετρο, που καλύφθηκε με μια σημαία της Βενεζουέλας, πάνω στην οποία τοποθετήθηκε ένα σπαθί. Ακολούθησαν όλοι οι πρόεδροι των χωρών της Λατινικής Αμερικής που παρίστανται στην κηδεία.

Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού της επίτιμης φρουράς, κατά το οποίο οι ξένοι αξιωματούχοι στέκονται ανά οκτώ δεξιά και αριστερά του φερέτρου, κλήθηκε και ο ηγέτης του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε. Ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η γη δεν είναι μέρος για πρωταθλητές» είπε εκφωνώντας τον επικήδειο του Τσάβες ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν, ήδη, αποτίσει φόρο τιμής στον Κομαντάντε, η σορός του οποίου έχει τεθεί από την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα που θα συνεχιστεί για ακόμη επτά ημέρες.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας, φορώντας τις κόκκινες μπλούζες του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ξενύχτυσαν στους δρόμους προκειμένου να βρίσκονται από νωρίς στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας και να παραστούν στην κηδεία.

Αργότερα -ξημερώματα Σαββάτου (01:30 ώρα Ελλάδας)-θα παρακολουθούσουν και την ορκωμοσία ως μεταβατικού προέδρουτου 50χρονου αντιπροέδρου Νίκολας Μαντούρο

«Εχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση.

Κατά τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Μαντούρο, η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο «θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης».

Στην κηδεία παραβρέθηκαν επίσηςαπό τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο Πρόεδρος του Μεξικού, η Ντίλμα Ρούσεφ Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, ο Ραφαέλ Κορέα Πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα Πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα Πρόεδρος του Περού, Ρικάρντο Μαρτινέλι Πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες Πρόεδρος του Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες Πρόεδρος της Γουατεμάλας.Από την Καραϊβική ταξίδεψαν, ο Πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

Ηταν ακόμα αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν παραβρέθηκε.Η Γαλλία έστειλε έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου.

Η Ρωσία και η Κίνα,πάντως, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες συμμετείχαν στην κηδεία με μεγάλες αντιπροσωπείες.

Οι προεδρικές εκλογές, για την ανάδειξη του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες, θα διεξαχθούν σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με το σύνταγμα, όπως επιβεβαίωσε στο Καράκας ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.