Την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, η οποία θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Μάριο Μόντι επιθυμεί το Βερολίνο.

«Δεν είστε Ελλάδα, η ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για ένα σενάριο ελληνικού τύπου στην Ιταλία με νέες εκλογές» λέει σε ιταλική εφημερίδα ο αρμόδιος του γερμανικού κυβερνώνοντος κόμματος για την εξωτερική πολιτική Φίλιπ Μίσφελντερ.

«Εσείς οι Ιταλοί δεν είστε Ελλάδα, είστε μέλος της G8 και μέρος κλειδί της νομισματικής ένωσης, και η ευρωζώνη δεν έχει το περιθώριο για νέες εκλογές » είπε ο Μίσφλεντερ στην Repubblica.

Ενα τέτοιο «σενάριο ελληνικού τύπου θα ήταν παράθυρο υπέρμετρης αβεβαιότητας», είπε ο Μίσφλεντερ.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ στη γερμανική βουλή, Μάικλ Γκρόσσε-Μπρέμερ δήλωσε : « Η Ιταλία χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση που να ακολουθήσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων του Μάριο Μόντι».

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ιταλία» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στο ζήτημα των δομικών μεταρρυθμίσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Όλα τα ιταλικά κόμματα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να σταθεροποιηθεί η οικονομία στο βαριά υπερχρεωμένο τους κράτος» επεσήμανε ο Ρέσλερ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε ευχήθηκε η Ιταλία να αποκτήσει «σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση για να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων» προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης.

«Είναι σημαντικό και προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης η Ιταλία να αποκτήσει σύντομα μία σταθερή και λειτουργική κυβέρνηση…Οι πολιτικοί αξιωματούχοι στη Ρώμη γνωρίζουν ότι η Ιταλία έχει ανάγκη μίας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, μίας πολιτικής σταθεροποίησης» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ωστόσο, οι ανταποκριτές από τη Ρώμη γράφουν ότι οι Ιταλοί ψήφισαν, ουσιαστικά, κατά της Μέρκελ και της πολιτικής λιτότητας.