Υστερα από δύο ώρες ο δικαστής Ντέσμοντ Νέιρ ολοκλήρωσε την αγόρευσή του με την οποία παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους ο Οσκαρ Πιστόριους, κατηγορούμενος για τον φόνο της φίλης του Ρέεβα Στέενκαμπ, μπορεί να μείνει προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση, μέχρι τη δίκη του που θα αρχίσει στις 4 Ιουνίου.

Το ποσό της εγγύησης ορίστηκε στα 83.500 ευρώ. Ο νοτιοαφρικανός αθλητής υποχρεούται να παραδώσει το διαβατήριό του και να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

Καθώς ο δικαστής άρχισε να ανακεφαλαιώνει το σκηνικό του φονικού της Ρέεβα Στέενκαμπ, ο Πιστόριους παρέμεινε βουβός και με κλειστά τα μάτια στην αίθουσα του δικαστηρίου στην Πρετόρια.

Ο δικαστής τόνισε ότι οι Αρχές σκοπεύουν να κατηγορήσουν τον Πιστόριους και για παράνομη οπλοκατοχή. Ωστόσο υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα δεν πείστηκε ότι «πέρα από κάθε αμφιβολία» ο 26χρονος αθλητής είχε σχεδιάσει τον φόνο της Ρέεβα Στέενκαμπ. Επίσης τόνισε ότι ο ντετέκτιβ Μπόθα, ένας από τους βασικούς μάρτυρες της κατηγορούσας αρχής, υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις.

Ο δικαστής Νέιρ είπε επίσης ότι δεν πείστηκε από την κατηγορούσα αρχή ότι ο Πιστόριους είναι πιθανόν να διαφύγει στο εξωτερικό, ούτε ότι θα απειλήσει μάρτυρες ή θα είναι βίαιος.

«Ο Οσκαρ Πιστόριους έχει δείξει επιθετικότητα στο παρελθόν αλλά όχι όπως αυτές που περιγράφονται στο κατηγορητήριο» προσέθεσε ο δικαστής.

Ο ίδιος επεσήμανε πάντως, ότι ύστερα από μια ακροαματική διαδικασία τεσσάρων ημερών, διαπίστωσε «απιθανότητες» τόσο στις θέσεις της κατηγορούσας αρχής, όσο και σε αυτές της υπεράσπισης.

Μετά την ανακοίνωση του ορισμού εγγύησης για τον Πιστόριους, ακούστηκαν πανηγυρισμοί στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο θείος του Πιστόριους είπε ότι η οικογένεια είναι ανακουφισμένη για την απελευθέρωση του ανιψιού του, αλλά ότι «παραμένει σε πένθος για τον χαμό της Ρέεβα».

Ο 26χρονος Πιστόριους αρνείται την κατηγορία ότι δολοφόνησε τη Ρέεβα Στέενκαμπ και ισχυρίζεται, ότι την πυροβόλησε πιστεύοντας ότι πρόκειται για κάποιον εισβολέα στο σπίτι του.

Ο συνήγορός του υποστήριξε, ότι οι αντιφατικές καταθέσεις ενός ντετέκτιβ υποσκάπτουν την εισαγγελική δίωξη και ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του είναι πολύ διάσημος για να …αποδράσει.

«Δεν μπορούμε να περάσουμε απαρατήρητοι, από πουθενά» τόνισε ο Μπάρι Ρου.

Ο εισαγγελέας ζητούσε την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Πιστόριους με χρηματική εγγύηση προβάλλοντας τον κίνδυνο να αποδράσει. Ο Πιστόριους κρατείτο στη φυλακή εδώ και μία εβδομάδα.

Κατά τις τελευταίες αγορεύσεις της Παρασκευής ο εισαγγελέας επέμεινε ότι η εκδοχή του Πιστόριους είναι «απίθανη».

«Ενας άνθρωπος που μας λέει ότι έχει πέσει πολλές φορές θύμα διαρρήξεων αλλά κοιμάται με τα παράθυρα και τις πόρτες ανοιχτές» δήλωσε ο εισαγγελέας Νελ.

«Δεν λέω ότι ο Πιστόριους είχε σχεδιάσει από μέρες τον φόνο της Στέενκαμπ. Λέω όμως ότι το αποφάσισε και το έφερε εις πέρας εκείνο το βράδυ» της 14ης Φεβρουαρίου, είπε ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του.

Ο αθλητής ευελπιστεί να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα στις προπονήσεις, όπως δήλωσε ο προπονητής του Άμπι Λουβ προσερχόμενος στο δικαστήριο κατά την τέταρτη ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

Η αστυνομία αντικατέστησε την Πέμπτη τον προϊστάμενο ντετέκτιβ, που ερευνούσε την υπόθεση, Χίλτον Μπόθα μετά την αποκάλυψη ότι αντιμετωπίζει και ο ίδιος κατηγορίες για επτά απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Τις ανακρίσεις αυτής της υπόθεσης ανέλαβε ο πρώτος τη τάξει ντετέκτιβ της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, Τζεν Βίνεσκουμαρ Μούνου.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Πιστόριους, ότι πυροβόλησε εν ψυχρώ τέσσερις φορές μέσω της πόρτας της τουαλέτας τη φίλη του, η οποία είχε κρυφτεί στο μπάνιο. Η κοπέλα χτυπήθηκε στο κεφάλι, στα χέρια και στο μηρό.

Ο σπρίντερ επιμένει, ότι επρόκειτο για πράξη αυτοάμυνας, καθώς είχε μπερδέψει τη φίλη του με κάποιον άγνωστο εισβολέα.

Χθες Πέμπτη κατέθεσαν η υπεράσπιση και οι εισαγγελείς κατά την τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας τα τελικά τους επιχειρήματα ενώπιον του δικαστηρίου στην Πρετόρια.