Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά περίπου 2.000 άτομα βρίσκονταν μέσα στο κέντρο διασκέδασης «Kiss», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Estado de S.Paulo.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο ταγματάρχης Γκέρσον ντα Ρόζα Φερέιρα, επικεφαλής των προσπαθειών διάσωσης της στρατιωτικής αστυνομίας, η διαδικασία της απομάκρυνσης των σορών των θυμάτων από το νυχτερινό κέντρο, πήρε πολλές ώρες.

Όπως εξήγησε, τα περισσότερα θύματα πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου.

Πολλοί από τους θαμώνες του κέντρου δεν κατάφεραν να φτάσουν στην έξοδο κινδύνου διότι ήδη υπήρχαν πολλά πτώματα και έτσι προκλήθηκε μεγαλύτερος πανικός.

Η πόλη Σάντα Μαρία, στον Νότο της Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, είναι γνωστή ως πόλη των Πανεπιστημίων και έχει μεγάλο αριθμό φοιτητών. Εκτός από τους 232 νεκρούς, άλλοι 117 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους νέοι, διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo, σπινθήρες ήρθαν σε επαφή με το υλικό της ηχομόνωσης που υπήρχε στο ταβάνι και το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ακύρωσε την Κυριακή όλα τα ραντεβού που είχε στο πλαίσιο συνόδου στη Χιλή και μετέβη στην πόλη της τραγωδίας, τη Σάντα Μαρία, που θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες και ζωντανές πόλεις της περιφέρειας. «Είναι τραγωδία για όλους μας» δήλωσε συντετριμένη η Πρόεδρος της χώρας.

Οι σοροί των θυμάτων συγκεντρώθηκαν για ταυτοποίηση σε ένα τοπικό γυμναστήριο.