… τριών ακτιβιστριών από το Κουρδιστάν στο Παρίσι, μόλις μερικές ημέρες αφότου η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), αναδεικνύει τις δυσκολίες που υπάρχουν αναφορικά με την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στο οξύτερο εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας. Το κίνητρο για τη δολοφονία των τριών γυναικών παραμένει άγνωστο. Αλλά είναι πολύ πιθανό αυτοί οι φόνοι να ήταν μια απόπειρα υπονόμευσης των συνομιλιών. Η έναρξη διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετέχουν ο έγκλειστος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών Χακάν Φιντάν, στοχεύει στην ικανοποίηση κάποιων βασικών αιτημάτων των Κούρδων με αντάλλαγμα την παύση πυρός από τους αντάρτες του PKK, τον μετέπειτα αφοπλισμό τους καθώς και την αποκήρυξη της ένοπλης βίας.

Η μεγάλη…

… κουρδική μειονότητα της Τουρκίας υπόκειται για χρόνια σε πολιτισμικούς, γλωσσικούς και άλλους περιορισμούς. Κάποιοι Κούρδοι αξιώνουν περισσότερη αυτονομία για τις κατεχόμενες από Κούρδους περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ οι περισσότεροι επιθυμούν τη μείωση του ποσοστού του 10% που απαιτείται για την εισαγωγή των κομμάτων στην τουρκική Βουλή, ποσοστό που τα κουρδικά κόμματα αδυνατούν να πετύχουν. Ομως η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων αποτελεί τον χειρότερο φόβο των τούρκων ηγετών καθώς θεωρούν πως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Η πρόσφατη…

… απόπειρα πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος παρακινήθηκε και από τον Εμφύλιο στη Συρία. Για την Αγκυρα, μια λύση με τους Κούρδους της Τουρκίας θα προστάτευε τη χώρα από μια εθνοτική αναταραχή στη Συρία και θα ενίσχυε την ισχύ της στην περιοχή. Ομως η τουρκική ηγεσία δεν είναι σίγουρη κατά πόσο ο Οτζαλάν μπορεί να πείσει τους υπόλοιπους ηγέτες του PKK να εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα. Η ιστορική αναλογία με τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η εκεχειρία που υπέγραψε ο IRA το 1997 οδήγησε στην απόσχιση μαχητών, οι οποίοι στη συνέχεια σχημάτισαν τον Πραγματικό Ιρλανδικό Επαναστατικό Στρατό (Real IRA) που ακόμα συνεχίζει να τρομοκρατεί, τροφοδοτεί τον σκεπτικισμό. Από τη δική του μεριά, ο Οτζαλάν πρέπει να αμφιβάλλει εξίσου αναφορικά με το ενδιαφέρον της τουρκικής κυβέρνησης για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον αφοπλισμό του PKK.

Η αμοιβαία…

… δυσπιστία ενδέχεται να ξεπεραστεί μέσω των συνομιλιών και τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη μέτρων ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Ομως το ζήτημα είναι εάν η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες παρά τις όποιες απόπειρες υπονόμευσής τους. Οι λόγοι για να θεωρήσουμε πως όσοι φοβούνται την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή θα ενθαρρύνουν την υπονόμευση των συνομιλιών από την πιο ακραία πτέρυγα του PKK, είναι πολλοί. Αλλά υπάρχει έδαφος και για αισιοδοξία. Αυτήν τη φορά εμπλέκονται και άλλοι πολιτικοί φορείς –το Κουρδικό Κόμμα για την Ειρήνη και την Ελευθερία (BDP) που είναι πρόθυμο να δράσει ως διαμεσολαβητής και το κύριο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), που στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση. Ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα, οι φίλοι και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο εξωτερικό οφείλουν να βοηθήσουν τους πολιτικούς ηγέτες της να μην εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών προτού επιτευχθεί μια συμφωνία.