Η συριακή ηγεσία δέχθηκε χθες ένα νέο πλήγμα με την αυτομόληση του αρχηγού της στρατιωτικής αστυνομίας της χώρας, ο οποίος διακήρυξε την πίστη του στην εξέγερση εναντίον του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Την ίδια ώρα, οι βομβαρδισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων στοίχιζαν τη ζωή σε 21 παιδιά.

Ο υποστράτηγος Αμπντελαζίζ Τζάσιμ αλ Σαλάλ επιβεβαίωσε την αποσκίρτησή του σε ένα βίντεο που προβλήθηκε από το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, στο οποίο δηλώνει πως συμμετέχει στη «λαϊκή επανάσταση». Ο Αλ Σαλάλ εμφανίζεται ένστολος και μιλάει καθισμένος πίσω από ένα γραφείο σε τοποθεσία που δεν διευκρινίζεται, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες έχει καταφύγει στην Τουρκία. Η αυτομόληση του υποστράτηγου αποτελεί πλήγμα για το ηθικό των δυνάμεων του Ασαντ και ακολουθεί τις λιποταξίες δεκάδων άλλων ανώτατων αξιωματικών αφότου ξέσπασε η κρίση, τον Μάρτιο του 2011. «Ο στρατός έχει καταστρέψει πόλεις και χωριά και έχει διαπράξει σφαγές εναντίον ενός άοπλου πληθυσμού που βγήκε στους δρόμους για να ζητήσει ελευθερία. Ζήτω η ελεύθερη Συρία», δήλωσε ο Αλ Σαλάλ.

Χιλιάδες σύροι στρατιώτες έχουν αποσκιρτήσει τους 21 τελευταίους μήνες και πολλοί από αυτούς πολεμούν τώρα εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Πολλοί εξήγησαν το γιατί αποσκίρτησαν επικαλούμενοι τις επιθέσεις εναντίον αμάχων. Την ώρα που ανακοινωνόταν χθες η αυτομόληση του υποστράτηγου Αλ Σαλάλ, γινόταν γνωστό πως ένας βομβαρδισμός στην αλ Κατάνια, στην επαρχία Ράκα της Βόρειας Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17 παιδιά. Ακτιβιστές ανήρτησαν στο Ιντερνετ βίντεο με τα λείψανα των θυμάτων, ενώ στο βάθος ακούγεται ο θρήνος των συγγενών. Δεν είναι σαφές πότε πραγματοποιήθηκε η επίθεση. «Σε αυτή τη ζώνη δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του μετώπου Αλ Νούσρα ή άλλες οργανωμένες ομάδες πολεμιστών. Τα θύματα είναι μόνο άμαχοι», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, ομάδα αξιωματούχων του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναχώρησε χθες για τη Μόσχα, για να συζητήσει προτάσεις που φαίνεται πως διατύπωσε αυτή την εβδομάδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι. Ο σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φάιζαλ Μακντάντ και ένας συνεργάτης του θα βολιδοσκοπήσουν ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τις λεπτομέρειες των συναντήσεων με τον Μπραχίμι. «Υπάρχει τώρα μια καινούργια διάθεση και κάτι καλό συμβαίνει», δήλωσε λιβανέζος αξιωματούχος που πρόσκειται στην κυβέρνηση Ασαντ και συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και με τον ίδιο τον Ασαντ. «Φυσικά τώρα οι σύροι αξιωματούχοι θέλουν να συναντηθούν με τους συμμάχους τους για να συζητήσουν αυτές τις νέες εξελίξεις», πρόσθεσε ζητώντας να μην κατονομασθεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος. Ο Μπραχίμι βρίσκεται στη Συρία για μία εβδομάδα συνομιλιών με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ορισμένους διαφωνούντες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πει τίποτε για οποιεσδήποτε νέες προτάσεις ή εξελίξεις.