Ανεμοι πολέμου πνέουν στη Μέση Ανατολή από χθες το βράδυ, όταν η Αγκυρα αποφάσισε να απαντήσει με βομβαρδισμό του συριακού εδάφους κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών, έπειτα από πτώση όλμου που προερχόταν από τη Συρία στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε. Η οβίδα έπεσε σε σπίτι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της και να τραυματισθούν άλλα εννέα άτομα. Αμέσως σήμανε κόκκινος συναγερμός στην Αγκυρα και ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σε σύσκεψη τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ –μια σύσκεψη που συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες και στην οποία αποφασίστηκε ο βομβαρδισμός από εδάφους περιοχών μέσα στη Συρία. Το αραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι από την επίθεση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος υπήρξαν θύματα.
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει διάταγμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το διάταγμα θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή και έως το μεσημέρι αναμένεται να έχει εγκριθεί.
Αμεση απάντηση. Πάντως στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι δόθηκε άμεσα απάντηση από τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στη φρικτή επίθεση από τη Συρία. «Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, χτυπήθηκαν με οβίδες θέσεις που ορίστηκαν από τα ραντάρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Αναφέρεται επίσης ότι «στο πλαίσιοτων κανόνων εμπλοκής και του διεθνούς δικαίου η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητες τις προβοκάτσιες του καθεστώτος της Συρίας που στρέφονται εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας».
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πρόθεση να επέμβει στη Συρία, αλλά είναι έτοιμο να υπερασπισθεί την Τουρκία ως κράτος-μέλος του αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Χθες τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετείχαν οι πρεσβευτές από τις 28 χώρες-μέλη, έπειτα από αίτημα της Τουρκίας βάσει του άρθρου 4 το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους-μέλους. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Τουρκίας και προτρέπει τη Συρία να σταματήσει να παραβιάζει τον διεθνή νόμο». Το θέμα συζητήθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίαζε για άλλο λόγο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίας Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, «εκφράσαμε τις απόψεις μας για το θέμα, αλλά περιμένουμε επιστολή από την Τουρκία για το συμβάν προτού εξετάσουμε πιθανές κινήσεις».
Στο Ακτσάκαλε, όπου πυκνός καπνός σκέπασε τη γειτονιά που δέχθηκε τον όλμο, πολλοί περίοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες ενώ άλλοι εξαγριωμένοι πραγματοποίησαν πορεία έως το δημαρχείο της πόλης. Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η επίθεση στο Ακτσάκαλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε: «Το ποτήρι ξεχείλισε. Θα απαντήσουμε». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αμέσως μετά το επεισόδιο άρχισαν να ενεργοποιούνται τα σενάρια εμπλοκής της Τουρκίας με τη Συρία, τα οποία είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες από think tanks στις ΗΠΑ.
Διατάχθηκε πάντως έρευνα για να διαπιστωθεί η προέλευση της οβίδας που χτύπησε το Ακτσάκαλε. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τόνιζαν χθες το βράδυ ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον Στρατό, η περιοχή από όπου προήλθε η οβίδα η οποία έπεσε στο τουρκικό έδαφος ελέγχεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δηλαδή τους αντάρτες που μάχονται εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.