… κρίση, όποτε κι αν θα έρθει αυτή, αν και όταν θα έχουμε πια ξεπεράσει τη σημερινή, είναι κάποιοι που ετοιμάζουν από τώρα την ίδια «λύση», με το ίδιο θύμα και τον ίδιο θύτη.
Την ώρα…
… που η Ισπανία προχωράει στην ευρωπαϊκή διάσωση των καταχρεωμένων τραπεζών της, φορτώνοντας την εξόφληση των δανεικών στους ισπανούς πολίτες, ο Πολ Βόλκερ, πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος θεωρείται ο ικανότερος που πέρασε από αυτό το πόστο στη σύγχρονη εποχή, επικρίνει το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του βρετανικού τραπεζικού συστήματος. Ο Βόλκερ αλλά και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του απόλυτου και αυστηρού διαχωρισμού ανάμεσα σε επενδυτικές και παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες. Το βρετανικό σχέδιο θέλει «να τα αλλάξει όλα για να μείνουν όλα ίδια». Δεν προτείνει τον διαχωρισμό αλλά την «περιφρούρηση» των τραπεζών: οι εμπορικές τράπεζες θα προστατευτούν από ενδεχόμενη αποτυχία των επενδυτικών παραρτημάτων τους. Ο Βόλκερ διαφωνεί έντονα. Φοβάται πως αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς ανεπαρκής και πως δεν πρόκειται να προστατέψει τους φορολογούμενους σε περίπτωση που θα ξεσπούσε μια νέα μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση σαν και εκείνη στην οποία πρωταγωνίστησαν αρνητικά πριν από τρία χρόνια οι επενδυτικές τράπεζες με την κερδοσκοπία τους. Για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο και να προστατέψει τους φορολογουμένους, η πρόταση του Βόλκερ δεν επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες που δέχονται καταθέσεις να κάνουν επενδυτικές συναλλαγές για λογαριασμό τους.
Στην έκθεσή του…
… που αναμένεται τον προσεχή μήνα, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ θα προτείνει για την Ευρωπαϊκή Ενωση κάτι ανάμεσα στην αμερικανική και τη βρετανική θέση. Η απειλή από την επιθετικότητα των επενδυτικών τραπεζών παραμένει ακόμη ολοζώντανη. Στο Λονδίνο, πρώην στέλεχος ελβετικής τράπεζας διώκεται για απάτη και παράνομες συναλλαγές ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Ο αποχωρών διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας σερ Μέρβιν Κινγκ εκφράζει και αυτός τη σαφή προτίμησή του στον απόλυτο διαχωρισμό εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών, επειδή πιστεύει πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην υποχρεωθούν ποτέ ξανά οι φορολογούμενοι να σώσουν τράπεζες που οι κυβερνήσεις θα θεωρούν πάρα πολύ μεγάλες για να τις αφήσουν στην τύχη τους.
Στο μεταξύ,…
… στη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και αλλού οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν τα σπασμένα των επενδυτικών τραπεζών. Οσες από αυτές έχουν διασωθεί με δανεικά, κάθονται πάνω στα λεφτά, αρνούμενες να δώσουν με αυτά ζωή στις ρημαγμένες εθνικές οικονομίες. Ο λόρδος Οουκσοτ διαμαρτύρεται για την αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησης να αναγκάσει την κρατική τράπεζα RBS να διοχετεύσει χρήμα στην οικονομία. Και λέει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν»: «Ρώτησα τις προάλλες τον σουηδό υπουργό Οικονομικών πώς καταφέρνουν τις εθνικοποιημένες τράπεζες να δανείζουν. Και εκείνος μου είπε: «Είναι απλό. Είναι κρατικές. Τους λέμε τι να κάνουν και αν οι διευθυντές τους δεν το κάνουν, τότε τους απολύουμε και παίρνουμε άλλους που το κάνουν»». Η εποχή απαιτεί ριζικές λύσεις.