Η θέα ενός σκύλου στην παραλία ενοχλεί κάποιους λουόμενους, ειδικά στην Ελλάδα. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, θα έπρεπε να τους χαροποιεί καθώς τα τετράποδα την κρατούν καθαρή από επικίνδυνα βακτήρια.

Οχι μόνο δεν βλάπτουν κανέναν τα σκυλιά που είναι εμβολιασμένα και συμπεριφέρονται σωστά στην παραλία, αλλά τώρα οι επιστήμονες τα χρησιμοποιούν για να απομακρύνουν από την αμμουδιά τα παθογόνα βακτήρια, όπως αυτό της Εσερίχια κόλι (E. coli) και του εντερόκοκκου.

Πώς γίνεται αυτό; Οι γλάροι τρέφονται με σκουπίδια από τις χωματερές και ακολούθως αφοδεύουν στην άμμο και στο νερό της παραλίας, αποτελώντας έναν από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της υγείας του ανθρώπου. Ετσι, επιστήμονες από τις ΗΠΑ αποφάσισαν να καθαρίσουν τις παραλίες με τον πιο δυνατό εχθρό των πουλιών, ο οποίος μόνο τα απομακρύνει και δεν τα βλάπτει: τα σκυλιά.

Οι επιστήμονες από το Τσάπελ Χιλ της Βόρειας Καρολίνας συνέλεξαν δείγμα νερού από την παραλία τις πρώτες 11 μέρες του Αυγούστου για να μάθουν τη σύσταση της μικροβιακής αποικίας στον χώρο.

Ακολούθως, έστειλαν τα σκυλιά τα οποία έτρεχαν στην παραλία και έδιωχναν τα πουλιά. Η διαδικασία κράτησε ώς τις 27 Αυγούστου.

Οταν η ομάδα ανέλυσε ξανά την άμμο και το νερό, μέτρησε τις συγκεντρώσεις E. coli, εντερόκοκκου και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς σε μερικές ημέρες μόνο οι συγκεντρώσεις του E. coli είχαν μειωθεί κατά 29% και του εντερόκοκκου κατά 38% τόσο στην άμμο όσο και στο νερό της θάλασσας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Σάιενς».