Το Λανάι θα έπρεπε να είναι η εικόνα της τροπικής γαλήνης. Μόλις 3.135 άνθρωποι ζουν σε αυτό το νησί του Ειρηνικού που έχει έκταση 365 τ.χλμ. Δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες ούτε κινηματογράφοι. Υπάρχει μόνο ένα βενζινάδικο και τρεις κύριοι δρόμοι. Το νησί περιβάλλεται από μεγάλες και άδειες παραλίες, που είναι προσβάσιμες μόνο με 4Χ4. Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανιέται για ώρες χωρίς να συναντήσει άλλο ζωντανό πλάσμα. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική γαλήνη, το Λανάι – νησί στα ανοικτά του Μάουι – κλωνίζεται αυτό τον καιρό από μια οικονομική και πολιτισμική σύγκρουση, καθώς οι κάτοικοί του έμαθαν πως το νησί τους πουλήθηκε στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη εταιρείας λογισμικών.

Αφότου ο Τζέιμς Ντράμοντ Ντόουλ (έδωσε το όνομά του στην Dole Fruit Company) αγόρασε το Λανάι από έναν κτηματία πριν από 90 χρόνια, το νησί υπέστη μία σειρά από οικονομικές μεταμορφώσεις. Υπό τον Ντόουλ, έγινε η μεγαλύτερη φυτεία ανανά στον κόσμο, το Νησί του Ανανά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν ο Ντόουλ μετέφερε τις επιχειρήσεις του, το Λανάι στράφηκε στον τουρισμό. Ανοιξαν δύο πολυτελή θέρετρα, στα οποία τα δωμάτια κόστιζαν 1.100 δολάρια τη βραδιά, προσφέροντας μια νέα πηγή απασχόλησης στην κοινότητα. Οταν όμως η οικονομική κρίση έπληξε τα θέρετρα αυτά, ο ιδιοκτήτης του νησιού πρότεινε να καλύψει το ένα τέταρτο της έκτασής του με τεράστιες ανεμογεννήτριες και να πουλάει την ενέργεια στο Οάχου της Χαβάης. Το σχέδιο πόλωσε τους κατοίκους. Μερικοί έβλεπαν τις ανεμογεννήτριες σαν την οικονομική σωτηρία του νησιού και άλλοι σαν την καταστροφή του άγριου και υπέροχου φυσικού τοπίου του.

Τώρα νέος ιδιοκτήτης του νησιού είναι ο Λάρι Ελισον, συνιδρυτής της Oracle. Αγόρασε το 98% του Λανάι – το υπόλοιπο είναι κυβερνητική ιδιοκτησία και κατοικίες που ανήκουν σε ιδιώτες – πριν από έξι εβδομάδες από τον Ντέιβιντ Μέρντοκ, έναν άλλο δισεκατομμυριούχο, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνεται η Dole Fruit Company και ο οποίος ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από το σχέδιο για τις ανεμογεννήτριες. Η τιμή αγοράς δεν αποκαλύφθηκε.

Ο Ελισον είναι τώρα ιδιοκτήτης του βενζινάδικου, του γραφείου ενοικίασης αυτοκινήτων και του σουπερμάρκετ. Του ανήκουν το εστιατόριο Lanai City Grille, το ξενοδοχείο Lanai, τα δύο θέρετρα της εταιρείας Four Seasons, δύο γήπεδα γκολφ, περίπου 500 αγροικίες και πολυτελείς επαύλεις και σχεδόν όλα τα μικρά καταστήματα και καφέ που υπάρχουν στην Πόλη του Λανάι. Του ανήκουν επίσης 352.000 στρέμματα με ανανάδες, καθώς και 80 χιλιόμετρα παραλίας.

Οι φήμες που κυκλοφορούν για τις προθέσεις του Ελισον είναι πολλές. Αυτή που κυριαρχεί είναι ότι ο νέος ιδιοκτήτης, τα ιστιοπλοϊκά του οποίου κέρδισαν το 2010 το America’s Cup, θα μετατρέψει το Λανάι σε κόμβο για την ιστιοπλοΐα. Ο Ελισον όμως δεν έχει εμφανιστεί ακόμη δημόσια στο νησί, δεν έχει μιλήσει με τους εκλεγμένους αξιωματούχους του ούτε έχει πει σε κανέναν τι μπορεί να έχει στο μυαλό του. Δεν απάντησε όταν οι «Τάιμς» του ζήτησαν ένα σχόλιο, αλλά οι κάτοικοι είναι αισιόδοξοι μετά την αναταραχή με τις ανεμογεννήτριες. «Εχουμε ένα υπέροχο νησί», λέει η Αλμπέρτα Ντι Τζέτλι που εκδίδει τη μηνιαία εφημερίδα «Λανάι Τουντέι». «Απλώς χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια».