… να προσπεράσω το ιδρωμένο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο ρωσικό δικαστήριο για να παραστεί στη δίκη του συγκροτήματος Pussy Riot (φωτογραφία), δεν μπορούσα να απαλλαγώ από το συναίσθημα ότι βρισκόμουν μπροστά σε πραγματικές διασημότητες. Η δουλειά μου είναι να συναναστρέφομαι με διασημότητες αλλά δεν έχω νιώσει κάτι παρόμοιο ούτε μια φορά. Και όμως στο δικαστήριο, κοιτάζοντας τις τρεις νεαρές κοπέλες καθισμένες μέσα στο γυάλινο κελί τους, ένιωσα γοητευμένος. Η τύχη των Μαρία Αλιοκίνα, Ναντέζα Τολοκονίκοβα και Γιεκατερίνα Σαμούτσεβιτς έχει γίνει διεθνές θέμα. Τα τρία μέλη του συγκροτήματος κατηγορούνται για χουλιγκανισμό υποκινούμενο από θρησκευτικό μίσος επειδή τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» 40 δευτερολέπτων στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.

Η αμερικανική κυβέρνηση…

… έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη δίκη, το ίδιο και η Διεθνής Αμνηστία, που χαρακτήρισε τις Pussy Riot «κρατούμενες συνείδησης». Στη λίστα των υποστηρικτών τους συγκαταλέγονται δεκάδες διασημότητες από τη Δύση όπως η Μαντόνα, η Μπιορκ, ο Ντάνι Ντε Βίτο, οι οποίοι τραγούδησαν, μίλησαν, έγραψαν άρθρα ακόμη και tweets προς υπεράσπισή τους. Ομως η ρωσική κοινή γνώμη δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τοποθετημένη. Ακόμα και οι πιο φιλελεύθερες αντιδράσεις περιλαμβάνουν σχόλια του τύπου: «Θα πρέπει να αφήσουν αυτές τις τύπισσες ελεύθερες με μια ξυλιά στον ποπό». Παρά την αστραπιαία δυτικοποίηση της ρωσικής αφρόκρεμας, την άνοδο της περιβόητης «δημιουργικής τάξης» και την ευρέως διαδεδομένη δυσπιστία που επικρατεί έναντι της παραχαϊδεμένης από το κράτος Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι Ρώσοι συνεχίζουν να νιώθουν αμήχανα μπροστά σε γυναίκες ακτιβίστριες.

Ο φιλελευθερισμός…

… στη Ρωσία είναι ένα περίεργο φαινόμενο καθώς τρέφεται από το συναίσθημα της αποστροφής που νιώθουν πολλοί πολίτες προς τους «κλέφτες και κακοποιούς» που συγκροτούν την κυβέρνηση. Θυμίζει περισσότερο τον φιλελευθερισμό που εκφράζει το κίνημα Τσάι Πάρτι, αλλά δεν ασχολείται καθόλου με αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «ζητήματα». Η ισότητα των δύο φύλων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των ομοφυλοφίλων είναι θέματα τα οποία δεν αγγίζονται. Τα φεστιβάλ ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας παραμένουν απαγορευμένα στη Μόσχα και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εκφράσεις όπως «αδερφάρα» σε δημόσιες δηλώσεις τους. Η ιδέα ότι ο φιλελευθερισμός προασπίζεται την ελευθερία του άλλου, ακόμα και αν αυτή η ίδια ελευθερία επιτρέπει σε κάποιους να λειτουργήσουν με τρόπο προσβλητικό για εσένα, είναι μια παράξενη και εξωτική ιδέα στη Ρωσία. Μια ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί…

Το συγκρότημα…

… Pussy Riot οριοθετεί τη ρωσική κουλτούρα και υπό αυτή την έννοια είναι οι πιο σημαντικές καλλιτέχνιδες στη σημερινή Ρωσία. Οχι λόγω της μουσικής τους, αλλά επειδή δημιούργησαν μια ηχηρή φεμινιστική κολεκτίβα γυναικών, η οποία αφήνει έκπληκτους τους συμπατριώτες τους και παράλληλα διαφωτίζει τη Δύση. Υπάρχει λοιπόν επιτέλους, όπως πολλοί είχαν ονειρευτεί, ένα ρωσικό συγκρότημα που κοσμεί τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών. Ενα συγκρότημα με πιασάρικο image, πρωτοποριακό όνομα και συναρπαστική ιστορία. Ομως δεν είναι συγκρότημα και αντί για τη διεθνή τους περιοδεία προετοιμάζονται για μια πιθανή ποινή φυλάκισης.

Ο Ρούσσος Βρανάς απουσιάζει για προσωπικούς λόγους