Κάποτε…

… η 76χρονη Ντολόρες Μόρα και ο 75χρονος σύζυγός της, φαντάζονταν ότι θα περάσουν τα γηρατειά τους σε μια σχετική άνεση με μια μηνιαία σύνταξη της τάξεως των 1.645 ευρώ και με το σπίτι τους αγορασμένο. Μπορεί, ίσως, να τα κατάφερναν να ταξιδέψουν και λίγο… Στην πραγματικότητα ζουν σε ένα τριάρι στη Βόρεια Ισπανία, με την άνεργη 48χρονη κόρη τους και τους δύο ενήλικους και επίσης άνεργους γιους της. Εχουν επίσης αναλάβει να ξεπληρώσουν τα χρέη του παιδιού τους και μερικές φορές η σύνταξή τους δεν αρκεί για το καθημερινό τους γεύμα. Με τα προβλήματα από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση να συσσωρεύονται, ολοένα και περισσότερες ισπανικές οικογένειες καταφεύγουν στους ηλικιωμένους συγγενείς τους για βοήθεια.

Οι συντάξεις…

… των ηλικιωμένων είναι μια από τις ελάχιστες παροχές που δεν έχουν υποστεί μειώσεις παρά μόνο πάγωμα. Για τους Ισπανούς, οι οποίοι διατηρούν στενούς οικογενειακούς δεσμούς, είναι φυσιολογικό να βοηθούν οι συγγενείς ο ένας τον άλλο. Η προθυμία των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας να συνδράμουν έχει όμως και αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους. Αρκετοί δυσκολεύονται να θρέψουν τόσα στόματα, ενώ στα σπίτια τους επικρατεί συνωστισμός και ένταση. Κάποιοι αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα υγείας καθώς βλέπουν τις ζωές των παιδιών τους να καταρρέουν. Ο Αντόνιο Μάρτιν ισχυρίζεται ότι έχασε την όραση στο δεξί του μάτι όταν η 41χρονη κόρη του ήρθε να μείνει στο σπίτι του μαζί με το μωρό της. Παρά το γεγονός ότι ήταν χαρούμενος να βοηθήσει, δηλώνει ότι αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι η συνειδητοποίηση του πόσα έχει χάσει η κόρη του. «Είχε μια δουλειά, ένα σπίτι. Τώρα δεν έχει τίποτα». Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οικογένειες απομακρύνουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους από τα γηροκομεία στα οποία διέμεναν για να μπορούν να εισπράττουν τις συντάξεις τους.

Πρόσφατη έρευνα…

… δείχνει μια απότομη αύξηση μέσα στα τελευταία δύο χρόνια στον αριθμό των ηλικιωμένων που συντηρούν νεότερο συγγενή τους. Σε τηλεφωνική έρευνα που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2010, 15% των ενηλίκων 65 χρονών και άνω δήλωσαν ότι συντηρούσαν τουλάχιστον ένα νεότερο μέλος της οικογένειάς τους. Τον Φεβρουάριο του 2012 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 40%. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν μια εικόνα αυξανόμενης απελπισίας από την πλευρά των Ισπανών, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, που φτάνει το 25%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ένα στα δέκα νοικοκυριά δεν διαθέτει πλέον εργαζόμενους ενηλίκουςς.

Οι σιωπηλοί ήρωες…

… της οικονομικής κρίσης είναι, κατά τα λεγόμενα των ειδικών, οι ηλικιωμένοι που οικειοθελώς μοιράζονται τις συντάξεις τους και ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους για να βοηθήσουν τους δικούς τους. Χωρίς αυτούς μάλιστα παρατηρούν ότι η Ισπανία θα είχε βυθιστεί βαθύτερα στο χάος λόγω κοινωνικών αναταραχών. Σε πολλές περιπτώσεις οι ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες είναι οι μόνοι που σώζουν τα μεσήλικα παιδιά τους από το να καταλήξουν άστεγα.