Σε ένα κράτος στο οποίο οι σύζυγοι των πολιτικών ηγετών έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο, η Γκου Καϊλάι σίγουρα ήταν διαφορετική. Παντρεμένη με τον Μπο Σιλάι, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου που απομακρύνθηκε στις αρχές του χρόνου προκαλώντας έντονες αναταράξεις στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ξεχώριζε κυρίως λόγω της φιλοδοξίας της. Οι υποστηρικτές της θεωρούσαν την Γκου μια πρωτοπόρο δικηγόρο που μιλά άπταιστα αγγλικά ως την κινεζική απάντηση στην Τζάκι Ωνάση. Ομως, ανακοινώνοντας επίσημα την Πέμπτη τις κατηγορίες εναντίον της για τη δηλητηρίαση και τον θάνατο πέρυσι ενός βρετανού επιχειρηματία, το Πεκίνο έθεσε την Γκου σε ένα σύνηθες για την Κίνα πλαίσιο: η δολοπλόκος, υπερβολικά φιλόδοξη μέγαιρα, η δίψα της οποίας για χρήματα εκτροχίασε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του συζύγου.

Αν και κανείς δεν έχει παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία για να αντικρούσει την επίσημη εκδοχή ότι η 53χρονη Γκου έπαιξε ρόλο στον θάνατο του επιχειρηματία, πολλοί αναρωτιούνται μήπως οι ηγέτες του κόμματος χρησιμοποιούν την υπόθεσή της προκειμένου να αποτρέψουν τον θυμό της κοινής γνώμης για τη μεγάλη διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας που φαίνεται ότι χαρακτήριζε τον Μπο Σιλάι. Ο Μπο που απομακρύνθηκε από το Πολιτμπιρό τον Απρίλιο και έκτοτε δεν έχει ακουστεί κάτι γι’ αυτόν, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σε ένα παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης που υπάρχει αποκλειστικά για την κομματική ελίτ. «Σε όλη τη διάρκεια της κινεζικής ιστορίας, στη διάρκεια των πολιτικών συγκρούσεων, όταν κάποιος απομακρύνεται, κατηγορείται η σύζυγος», λέει η Χουνγκ Χουάνγκ, εκδότρια γυναικείου περιοδικού.

Η παράδοση της Κίνας είναι γεμάτη ιστορίες παμπόνηρων γυναικών, οι φιλοδοξίες των οποίων οδήγησαν τις ίδιες και συχνά και τους συζύγους τους στην καταστροφή. Η Ζιανγκ Τσινγκ, χήρα του Μάο, δέχθηκε τα πυρά για την καταστροφική δεκαετία της Πολιτιστικής Επανάστασης, ένα στοιχείο που τονίστηκε σε μια τηλεοπτική δίκη της η οποία συνεπήρε τους Κινέζους. Και οι κινέζοι μαθητές μπορούν εύκολα να απαγγείλουν όλα τα εγκλήματα της αυτοκράτειρας Ντοβάγκερ Σίξι που απεικονίζεται ως άπληστη ηγέτις, οι μηχανορραφίες της οποίας συνέβαλαν στην κατάρρευση της δυναστείας Τσινγκ.

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Μπο έπαιξε ρόλο στον θάνατο του Βρετανού Νιλ Χέιγουντ ή στην προσπάθεια που ακολούθησε να καλυφθεί. Ομως στην ανακοίνωση για την απαγγελία των κατηγοριών στην Γκου δεν αναφέρεται πουθενά το όνομά του και έτσι είναι προφανές ότι δεν θα αναμειχθεί στη δίκη – εν μέρει και λόγω της μεγάλης δημοτικότητας που έχαιρε μεταξύ των Κινέζων. «Πρέπει να λειτουργήσουν με τρόπο που θα προστατεύσει τη φήμη του Μπο Σιλάι», παρατηρεί η Κ. Σιρκ, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Δεν θέλουν όλα τα άπλυτα της κομματικής ηγεσίας να δημοσιοποιηθούν επειδή πραγματικά δεν ξέρουν τη δυναμική της απειλής των υποστηρικτών του Μπο».