Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης εξετάζει μια ανορθόδοξη προσέγγιση για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα από το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών και τη διάδοση της κοκαΐνης. Ο πρόεδρος Χοσέ Μουχίκα ανακοίνωσε πως η χώρα του θα γίνει το πρώτο κράτος στον κόσμο που θα παράγει νομίμως μαριχουάνα. «Κάποιος πρέπει να αρχίσει», δήλωσε. «Η Ουρουγουάη είναι μια μικρή χώρα και εδώ θα είναι πιο εύκολο να καταλάβουμε αν η απελευθέρωση λειτουργεί». Από τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του Μοντεβιδέο θα αφιερώσει 1.000 στρέμματα σε φυτείες κάνναβης και η πρώτη συγκομιδή θα γίνει έπειτα από έξι μήνες. Προβλέπεται παραγωγή 27 τόνων τον χρόνο, που προορίζεται για τους τουλάχιστον 100.000 χρήστες κάνναβης που έχει η χώρα. Η ιδέα του Μουχίκα περιλαμβάνεται σ’ ένα πακέτο 15 σημείων με μέτρα για την ασφάλεια και αναμένεται ότι θα εγκριθεί χωρίς πρόβλημα από το Κογκρέσο.

Βάσει του σχεδίου που προτείνει ο Πρόεδρος, η μαριχουάνα θα πωλείται από την κυβέρνηση σε ενηλίκους και οι φόροι θα χρηματοδοτούν την απεξάρτηση των κοκαϊνομανών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται. Ομως υπάρχουν ασφαλώς πολλά ερωτηματικά. Αραγε η νομιμοποίηση της κάνναβης θα εμποδίσει τους χρήστες να προχωρούν σε σκληρότερα ναρκωτικά ή μήπως συμβεί το αντίθετο; Ενας αντιπολιτευόμενος βουλευτής είπε πως τίποτε δεν θα εμποδίσει έναν επίσημο χρήστη να πουλήσει τη δόση που του αναλογεί για να αγοράσει σκληρά ναρκωτικά. Και σε ποια τιμή θα πρέπει να πωλείται άραγε η κάνναβη; Αν είναι υπερβολικά υψηλή, οι λαθρέμποροι θα την υπονομεύσουν με παράνομες προμήθειες. Αν είναι υπερβολικά χαμηλή, η κατανάλωση θα μπορούσε να αυξηθεί.

Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επισημαίνουν σε κύριο άρθρο τους πως το γεγονός ότι η ειρηνική Ουρουγουάη που σπάνια συνδέεται με το πρόβλημα των ναρκωτικών ξεκινάει τώρα αυτό το πείραμα δείχνει πόσο σοβαρό έχει γίνει σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική το πρόβλημα. Ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» έχει αποτύχει και η απαγόρευση ορισμένων δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι τα ίδια τα ναρκωτικά. Ο 77χρονος Πρόεδρος Μουχίκα αποφάσισε να τολμήσει, σε μια προσπάθεια να περιορίσει και τη βία που προκαλεί η λαθραία διακίνηση. Αγρότης, μαχητής των αριστερών ανταρτών Τουπαμάρος επί δικτατορίας, είχε συλληφθεί τέσσερις φορές από τις Αρχές κι έμεινε στη φυλακή 14 χρόνια – μάλιστα στη δεκαετία του 1970 είχε μείνει περισσότερο από δύο χρόνια υπό περιορισμό στον πάτο ενός πηγαδιού. Λένε γι’ αυτόν πως «μιλάει τη γλώσσα του λαού» και έχει δηλώσει πως πρότυπά του είναι ο κεντροαριστερός βραζιλιάνος Λούλα ντα Σίλβα και η χιλιανή σοσιαλίστρια Μπασελέτ μάλλον παρά ο βενεζουελάνος Ούγκο Τσάβες ή ο βολιβιανός Εβο Μοράλες. Το 2005 παντρεύτηκε την Λουσία Τοπολάνσκι, συντρόφισσά του στους Τουπαμάρος, και το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του είναι το αυτοκίνητό του, ένα παλιό Volkswagen σκαραβαίος.