ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΧΑΡΒΑΡΝΤ, ΜΙΤ, ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ ΚΑΙ ΠΡΙΝΣΤΟΝ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2012 11:49 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21/06/2012 14:03 |
Επανάσταση στην εκπαίδευση ετοιμάζουν Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Στάνφορντ και Πρίνστον
Οι εγκαταστάσεις του ΜΙΤ στη Μασαχουσέτη

Μια νέα εποχή στην ανώτατη εκπαίδευση ξεκινά τον Σεπτέμβριο με πρωτοπόρα τέσσερα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο: Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Στάνφορντ και Πρίνστον ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν τα μαθήματά τους online σε ένα εκατομμύριο φοιτητές προετοιμάζοντας το πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης) ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτό το εγχείρημα επενδύοντας 60 εκατομμύρια δολάρια σε μία πλατφόρμα παροχής διαδικτυακών μαθημάτων με την ονομασία edX και τη φιλοδοξία «να επιφέρουν την επανάσταση στην εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα».

Παρόμοια πλατφόρμα δημιούργησαν από κοινού το Στάνφορντ και το Πρίνστον , τα οποία θα ξεκινήσουν την ηλεκτρονική εκπαίδευση το φθινόπωρο με 10 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Στη δική τους πλατφόρμα, που ονομάζεται Coursera, θα συμμετέχουν κι άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Οι υπεύθυνοι του εγχειρήματος τονίζουν πως είναι νωρίς ακόμα να σχεδιάσουν ένα ολόκληρο πτυχίο online. Προς το παρόν, τα διαδικτυακά μαθήματα θα έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα επιμορφωτικών σεμιναρίων και αποτελούν το πρώτο σοβαρό τεστ για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Τα μαθήματα στην πλατφόρμα των Χάρβαρντ και ΜΙΤ μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπου κι αν βρίσκονται στον πλανήτη, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι υπεύθυνοι αναμένουν, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 500.000 φοιτητές.

Το εγχείρημα στηρίζει με δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων το ίδρυμα του Μπικ Γκέιτς και της συζύγου του.

 

2
ΛΥΤΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
25/06/2012 09:54
Μήπως έχετε περισσότερες λεπτομέρειες που μπορούμε να απευθυνθούμε για την συμμετοχή σαυτα τα προγράμματα?
Εδώ ελλάντα
24/06/2012 13:47
Εμάς εδώ δεν πρόκειται να μας ξεγελάσουν. Να τους θυμίσουμε ότι στην ελλάδα τα βασικά πτυχια μηχανικών απ'τα εν λόγω πανεπιστήμια δεν αναγνωρίζονται ούτε απ΄το Υπ παιδείας, το ΤΕΕ, αλλά ούτε ακόμα κι απ'τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.