e-διαμαρτυρία κατά Ερντογάν για τα περί «θρησκευόμενης νεολαίας»

Χιλιάδες νέοι ακαδημαϊκοί συνυπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον τούρκο Πρωθυπουργό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ iandritsopoulos@dolnet.gr  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2012 17:08 |
e-διαμαρτυρία κατά Ερντογάν για τα περί «θρησκευόμενης νεολαίας»

Κύμα διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο έχει ξεσηκώσει η δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την εκπαίδευση της τουρκικής νεολαίας. «Θέλουμε να αναθρέψουμε μια θρησκευόμενη νεολαία», δήλωσε πρόσφατα ο Ερντογάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αλλά και χιλιάδων χρηστών του Ίντερνετ.

Χρησιμοποιώντας ως «ορμητήριο» το facebook, μια ομάδα τούρκων νέων επιστημόνων συνέταξε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, καλώντας τους ανά τον κόσμο νέους πανεπιστημιακούς να την προσυπογράψουν.

Μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη της διαδικτυακής διαμαρτυρίας, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, συνελέγησαν περισσότερες από 3.000 υπογραφές – εκ των οποίων τα δύο τρίτα προέρχονται από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που εργάζονται στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Βασικό μας κίνητρο ήταν να οργανώσουμε μια κοινή αντίδραση στις προσπάθειες της συντηρητικής κυβέρνησης να καταστείλει την ελευθερία της συνείδησης και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Η καταστολή είναι προφανής, όχι μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία», λένε οι εμπνευστές της διαδικτυακής συλλογής υπογραφών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μερίδα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές, κατήγγειλαν την ύπαρξη «κρυφής ατζέντας» Ερντογάν για τον εξισλαμισμό της Τουρκίας.

«Βρίσκουμε τις πρόσφατες δηλώσεις σας ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή των νέων ακαδημαϊκών προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.


Ακολουθεί ολόκληρη η ανοικτή επιστολή προς τον Ταγίπ Ερντογάν:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εμείς, ως νεολαία και ακαδημαϊκοί της χώρας, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί, Εβραίοι, Αλαουίτες, Ζωροάστρες, Σαφείτες, θρησκευόμενοι και μη, άθεοι και αγνωστικιστές, όλοι μαζί με πίστη στο κοσμικό κράτος, βρίσκουμε τις πρόσφατες δηλώσεις σας σχετικά με την ανατροφή μιας θρησκευόμενης και συντηρητικής νεολαίας ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες.

Η δολοφονία του Dursun Turan λόγω των πεποιθήσεων και των ιδεών του, οι ασφυκτικές πιέσεις προς τον Aziz Nesin, οι σφαγές της Μάρας και της Σίβας, και πιο πρόσφατα οι δολοφονίες του Πατέρα Σαντόρο και των εργαζομένων του εκδοτικού οίκου Zirve, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη μας.

Πάνω σε αυτό το υπόβαθρο μια ομιλία η οποία χρησιμεύει μόνο για να χωρίσει τους ανθρώπους με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, και στοχοποιεί τον αθεϊσμό, τον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών υιοθετούν στην Τουρκία, ως τη ρίζα κάθε κακού, είναι ακόμη πιο απαράδεκτη. Θα θέλαμε λοιπόν να σας υπενθυμίσουμε ότι πρώτιστο καθήκον σας, ως πρωθυπουργός, είναι να είστε αμερόληπτος απέναντι σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ότι αυτός είναι ο θεμελιώδης προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Καταδικάζουμε επίσης την ομιλία σας, η οποίο χρησίμευσε μόνο για να βλάψει και να ταπεινώσει τα παιδιά που ζουν στους δρόμους (στιγματισμένα από τα μέσα ενημέρωσης ως «παιδιά εθισμένα σε εισπνεόμενες ουσίες»), τα οποία ήδη ζουν κάτω από σκληρές συνθήκες και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Τα δεινά αυτών των παιδιών δεν οφείλονται σε έλλειψη πνευματικότητας, όπως έχετε υπαινιχθεί, αλλά προκαλούνται από τα βαθιά ριζωμένα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, της οποίας έχετε διατελέσει πρωθυπουργός για μια δεκαετία.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το πρώτιστο καθήκον και η ευθύνη σας είναι να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίση πρόσβαση σε ένα σύστημα εκπαίδευσης, το οποίο καλλιεργεί την κριτική σκέψη των μελλοντικών γενεών και το οποίο δίνει προτεραιότητα στην αγάπη για την ανθρωπότητα και τη φύση, και να φροντίσετε οι συνθήκες που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή και έντιμη ζωή να είναι προσβάσιμες σε όλους.

Τέλος, εμείς, ως υπογράφοντες την παρούσα αίτηση, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για τους πάνω από εκατό δημοσιογράφους, χιλιάδες πολιτικούς, την καθ. Büşra Ersanlı και περισσότερους από πεντακόσιους φοιτητές  και φοιτήτριες, οι οποίοι κρατούνται την ώρα που συντάσσουμε αυτό το κείμενο. Υπογράφουμε αυτή την αίτηση για να διαλύσουμε το κλίμα φόβου, και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

2
Κώστας Θωμάς
16/02/2012 17:26
Όποιος νομίζει ότι οι Τούρκοι είναι οπισθοδρομικοί μπουνταλάδες ας ρίξει μια ματιά στη νεολαία τους αφού διάδασε αυτο το γράμμα. Είναι δύσκολο να συγκρίνει κανείς την πρόοδο των Τούρκων με αυτή των Ελλήνων από το 1923 που και οι δυο ξεκίνησαν από το ίδιο σημείο. Υπάρχουν σήμερα Έλληνες που θα έγραφαν ένα τέτοιο γραμμα που θα θεωρείτο προδοσία; ΌΧΙ δα, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας έχει λάβει μέτρα. Ίσως επειδή από τη μικρά Ασία άρχισαν να σβήνουν τα φώτα από εκεί να αρχίσει κάτι πολύ σπουδαίο.
Χρήστος
16/02/2012 09:56
Πόσο μ' αρέσει ο πόλεμος της πολυθρόνας που γίνεται με like και share!. Ο Ερντογάν ανησυχεί μην τον χάσει !!!!