Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας υπέβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είχε προηγηθεί η..." itemprop="description" />

Παραιτήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πιθανή η συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2011 17:31 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13/11/2011 12:50 |
Παραιτήθηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας υπέβαλε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είχε προηγηθεί η έγκριση από την ιταλική Βουλή του νόμου οικονομικής σταθερότητας που περιέχει τα μέτρα που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για να πανηγυρίσουν την αποχώρηση του «Καβαλιέρε» από την εξουσία. Τις επόμενες ώρες αναμένεται η συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.

Η παραίτηση

Ο Μπερλουσκόνι μετέβη νωρίτερα στο προεδρικό μέγαρο, όπου κατέθεσε στον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο την παράιτησή του, υποκύπτοντας στην πίεση από τη Βουλή, αλλά περισσότερο στην πίεση των αγορών πάνω στην ιταλική οικονομία, έπειτα από μία διετία απανωτών σεξουαλικών και άλλων σκανδάλων.

Κατά την άφιξή του, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από πλήθος συγκεντρωμένων που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα εναντίον του. Στο άκουσμα της είδησης της παραίτησης, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.


Έξω από το προεδρικό αλλά και από το πρωθυπουργικό μέγαρο κυριαρχούσαν συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» ενώ υπήρχε ακόμη και μία ορχήστρα που παιάνιζε ύμνους. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.

Νωρίτερα, υπέρ του νόμου οικονομικής σταθερότητας ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά και 4 διάλεξαν την αποχή. Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν και από μεγάλο μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του «Καβαλιέρε».

Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης, είχε υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί μόλις το κοινοβούλιο ψήφιζε το νόμο.


Ο Μόντι

Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος Μάριο Μόντι αναμένεται να αναλάβει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με έργο να αντιμετωπίσει τη διευρυνόμενη οικονομική κρίση, η οποία έχει εκτοξεύσει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας σε ανεξέλεγκτα επίπεδα.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο Μόντι επιθυμεί να συνεργασθεί με τεχνοκράτες υπουργούς, αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να θέσει συγκεκριμένους όρους για τη στήριξη, από μέρους της κεντροδεξιάς, μιας νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μόντι, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο «Καβαλιέρε», φέρεται να αποφάσισε, μαζί με τους ιθύνοντες τους κόμματός του, "Λαός της Ελευθερίας", ότι "θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι, μόνον αν αυτή δεν ξεπεράσει το όριο και το περιεχόμενο των δεσμεύσεων που έλαβε η Ιταλία, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Οκτωβρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι λέει "ναι" στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και σε πιο εύκολες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά "όχι" στην επιβολή συνολικού φόρου επί των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να ζητά, επίσης, την συμμετοχή του σημερινού υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα, στη νέα κυβέρνηση και επιμένει ότι η κυβερνητική θητεία του Μόντι πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη του 2013. 

Μετά τις αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες, το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της ιταλικής κεντροδεξιάς, δείχνει διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιταλού οικονομολόγου και πρώην επιτρόπου της ΕΕ, αλλά «υπό όρους», όπως να γίνει γνωστό, εκ των προτέρων, το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής ομάδας και να μην συμπεριληφθούν, σε αυτό, η επιβολή φόρου επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

3
Πέτρος
13/11/2011 20:52
Κάνω την σύγκριση και εξοργίζομαι με μας.
γαυρος
13/11/2011 12:15
Τις μέρες που οι Ιταλοί έζησαν με τον Μπερλουσκόνι, θα τις θυμούνται με νοσταλγία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ
12/11/2011 20:54
Όταν η ιταλική βουλή ψηφίσει τον νόμο σχετικά με τη "σύγκρουση συμφερόντων", που έπρεπε να είχε ήδη κάνει, τότε μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της εποχής του Καβαλιέρε. Διαφορετικά γράφουμε απλά και μόνο για να γεμίζουμε λευκά χαρτιά (ή οθόνες)