Μια μινιατούρα μαγικού χαλιού, που δεν ξεπερνά τα δέκα εκατοστά και έχει την ιδιότητα να «πετάει», κατασκεύασαν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Princeton στις ΗΠΑ. Το χαλί αποτελείται από διάφανο πλαστικό υλικό και «πετάει» χάρη στη δύναμη των κυμάτων ηλεκτρικού ρεύματος που ωθούν αέρα στους θυλάκους οι οποίοι σχηματίζονται λόγω της ιδιαίτερης δομής του στο κάτω μέρος.

Στο σημείο αυτό είναι τοποθετημένοι αισθητήρες ώστε να τελειοποιήσουν τις επιδόσεις μέσα από μια σειρά σύνθετων ανατροφοδοτήσεων.
Το πρωτότυπο μαγικό χαλί κινείται με ταχύτητα ενός εκατοστού το δευτερόλεπτο, ενώ οι ειδικοί πρόκειται να προχωρήσουν σύντομα σε βελτιώσεις με σκοπό να το τροποποιήσουν για να διανύει ένα μέτρο το δευτερόλεπτο.

«Ηταν δύσκολο να ελέγξει κάποιος την ακριβή πτητική συμπεριφορά του χαλιού, καθώς παραμορφωνόταν από τις υψηλές συχνότητες», δήλωσε ο καθηγητής James Sturm, που επιβλέπει την ερευνητική ομάδα του διδακτορικού φοιτητή Noah Jafferis.

«Χωρίς τη δυνατότητα ακριβούς πρόβλεψης της κάμψης του χαλιού δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη σωστή παροχή ρεύματος, ούτως ώστε να λειτουργήσει η δύναμη της ώθησης», εξηγεί ο ίδιος.

Στην εργασία που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Applied Physics Letters» του Αμερικανικού Ιδρύματος Φυσικής ο Noah Jafferis και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν σε εισαγωγικά και με μεγάλη προσοχή τη λέξη «πετάει» καθώς το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο αερόστρωμνο (χόβερκραφτ) που ακουμπάει και πετάει στην επιφάνεια του νερού. «Πρέπει να βρίσκεται κοντά στο έδαφος επειδή ο αέρας παγιδεύεται ανάμεσα στο χαλί και το έδαφος», εξηγούν.