Την ώρα που συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο, οραματίζονται ταξίδια στο άγνωστο παρελθόν της Γης, στους κόλπους των επιστημόνων ακούγονται επιφυλακτικές φωνές και εκφράζεται σκεπτικισμός για την ικανότητα των νετρίνων να ξεπερνούν σε ταχύτητα το φως.

Ηδη το περασμένο Σαββατοκύριακο, 30 από τους 160 επιστήμονες που συμμετείχαν από 11 χώρες στο τριετές πείραμα, δεν υπέγραψαν το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι τα αποτελέσματα θα έπρεπε να σταλούν προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό και να μην κοινοποιηθούν μέσω συνέντευξης Τύπου.

Ο συντονιστής του πειράματος OPERA στο ιταλικό εργαστήριο όπου καταγράφηκαν οι εκπληκτικές ταχύτητες των νετρίνων, δρ Αντόνιο Ερεντιτάτο, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων που επί τρία χρόνια διενεργούσε η επιστημονική του ομάδα είναι στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για να τα υποβάλει σε εξονυχιστικό έλεγχο.

«Πραγματικά θέλουμε να μας πουν πού κάναμε λάθος, αν όντως κάναμε. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί διάφοροι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας να διατυπώσουν τη δική τους εκδοχή για το τι μπορεί να σημαίνουν τα αποτελέσματα, όμως εμείς δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία».

Ορισμένοι από τους επιστήμονες που εξαρχής θεώρησαν ότι είναι πιθανό τα νετρίνα να κινούνται με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός, είναι ο Χάινριχ Πάες από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και οι συνάδελφοί του.

Κατά τον Πάες, είναι πιθανό τα νετρίνα να εκμεταλλεύονται άγνωστες διαστάσεις και να κόβουν δρόμο μέσα από τον χωρόχρονο. «Οι επιπλέον διαστάσεις στο σύμπαν μπορεί να είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε τα σωματίδια που κινούνται σε αυτές να τρέχουν γρηγορότερα από τα αντίστοιχα που ταξιδεύουν στις τρεις γνωστές διαστάσεις του Σύμπαντος».

Ο Aλαν Κοστελέσκι από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας, δεν απέρριψε ούτε κι αυτός το ενδεχόμενο να έχει δίκιο το ιταλικό εργαστήριο, καθώς αρκετά παλιότερα, το 1985, είχε διατυπώσει τη θεωρία ότι ένα ενεργειακό πεδίο που απλώνεται αόρατο στο κενό, θα μπορούσε να επιτρέπει στα νετρίνα να κινούνται ταχύτερα από τα φωτόνια που αποτελούν το φως.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες που εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα των μετρήσεων, προτού αυτά επαληθευτούν από ανεξάρτητους ερευνητές. Ο Τζιμ αλ Χαλίλι από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ ανέφερε στην εφημερίδα «Guardian» ότι η πιο λογική ερμηνεία είναι να έχει γίνει κάποιο λάθος στην εκτίμηση των αποτελεσμάτων. «Είμαι τόσο σίγουρος γι’ αυτό, ώστε αν κάνω λάθος είμαι διατεθειμένος να φάω το… παντελόνι μου σε ζωντανή μετάδοση»!

Λιγότερο εκδηλωτικός αλλά εξίσου βέβαιος ότι κάτι δεν εκτιμήθηκε σωστά στην ίδια ιστορία, εμφανίστηκε και ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, Νταν Τόβεϊ. «Η αίσθηση που έχω είναι – και φαντάζομαι το ίδιο θα ισχύει για το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας – ότι κάποια σημαντική παράμετρος δεν ελήφθη υπόψη και προέκυψαν τα αποτελέσματα αυτά».