Μία ημέρα αφότου το τσουνάμι έθεσε σε κίνηση τη συνεχιζόμενη καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, χιλιάδες κάτοικοι της γειτονικής πόλης Ναμίε συγκεντρώθηκαν για να την εγκαταλείψουν. Καθώς δεν είχαν καθοδήγηση από το Τόκιο, οι αξιωματούχοι της πόλης οδήγησαν τους κατοίκους προς Βορράν, στην περιφέρεια Τσουσίμα, πιστεύοντας πως οι χειμερινοί άνεμοι θα έπνεαν προς Νότον μεταφέροντας μακριά τη ραδιενέργεια. Παρέμειναν εκεί επί τρεις νύκτες, με τα παιδιά να παίζουν στο ύπαιθρο και μερικούς γονείς να χρησιμοποιούν νερό από ένα ρυάκι για να μαγειρέψουν το ρύζι.

Στην πραγματικότητα, οι άνεμοι έπνεαν κατευθείαν προς την Τσουσίμα και οι αξιωματούχοι της πόλης έμαθαν δύο μήνες αργότερα ότι ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης σχεδιασμένο για να προβλέπει προς τα πού θα κατευθυνθεί η ραδιενέργεια είχε δείξει ακριβώς αυτό. Ομως οι προβλέψεις δεν δημοσιοποιήθηκαν από τους γραφειοκράτες του Τόκιο, που ήθελαν να αποφύγουν ευθύνες και επικρίσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες αρχικά δεν γνώριζαν ότι υπήρχε το σύστημα και αργότερα υποβάθμισαν τα δεδομένα φοβούμενοι πως θα έπρεπε να διευρύνουν σημαντικά την περιοχή εκκένωσης και να παραδεχθούν τη σοβαρότητα του δυστυχήματος.

«Από τις 12 ώς τις 15 Μαρτίου βρισκόμασταν σε μια τοποθεσία με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας», λέει ο Ταμότσου Μπάμπα, ο δήμαρχος της Ναμίε, σε συνέντευξη που έδωσε στο Νιχονματσού, μια πόλη όπου έχουν στεγαστεί προσωρινά χιλιάδες κάτοικοι της Ναμίε. «Ανησυχούμε πάρα πολύ για την έκθεσή μας στη ραδιενέργεια». Η αποσιώπηση πληροφοριών, τονίζει ο δήμαρχος, ισοδυναμούσε με «φόνο». Και καθώς ο πυρηνικός σταθμός εξακολουθεί να απελευθερώνει ραδιενέργεια, μέρος της οποίας έχει περάσει και στην τροφική αλυσίδα, η οργή του κόσμου αυξάνεται μπροστά στην επίσημη εκστρατεία υποβάθμισης του μεγέθους του δυστυχήματος και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η δαπανηρή απομάκρυνση των κατοίκων και η αμφισβήτηση της ισχυρής πυρηνικής βιομηχανίας από τον πληθυσμό.