Ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού Ιιτάτε αυτοκτόνησε χθες. Ηταν 102 ετών και η οικογένειά του είπε πως έδωσε τέλος στη ζωή του επειδή ήταν υποχρεωµένος να εγκαταλείψει το σπίτι του. Το Ιιτάτε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλµ. από τον πυρηνικό σταθµό και οι αρχές το περιέλαβαν, τη ∆ευτέρα, στον κατάλογο των περιοχών από τις οποίες οι κάτοικοι πρέπει να αποµακρυνθούν τώρα για να αποφύγουν βλάβες από τη µακροπρόθεσµη έκθεση στη ραδιενέργεια.

Οι ηλικιωµένοι αντιπροσωπεύουν το 25% ώς 30% των πληγέντων. Αρκετοί έχουν παραµείνει µέσα στη ζώνη εκκένωσης του πληθυσµού γύρω από τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Βλέπουν τη ραδιενέργεια σαν έναν αόρατο εχθρό που πρέπει να πολεµήσουν. Και τονίζουν πως δεν φοβούνται – τους λείπουν µόνο τα παιδιά και τα εγγόνια τους που έχουν εγκαταλείψει την πληγείσα περιοχή.

Στο χωριό Χιρονοµάτσι, 25 χιλιόµετρα νότια της Φουκουσίµα, ζούσαν πριν από την καταστροφή 5.500 άνθρωποι. Η συντριπτική πλειονότητα έφυγε, όµως καµιά 40αριά αρνούνται να το εγκαταλείψουν και οι περισσότεροι είναι ηλικιωµένοι. Οπως ο κύριος Ουανατάµπε. «∆εν φοβάµαι τη ραδιενέργεια», λέει. «Είµαι 78 ετών, θα πεθάνω από γηρατειά πριν πάθω καρκίνο». Περνάει την ώρα του µαστορεύοντας στο συνεργείο αυτοκινήτων που διατηρούσε. Ολη η οικογένειά του έχει εγκαταλείψει την περιοχή. Μερικά χιλιόµετρα πιο πέρα, το ζεύγος Σίγκα, 79 και 72 ετών, δηλώνει αποφασισµένο να ξαναχτίσει το σπίτι του, που βρισκόταν πάνω στην παραλία και παρασύρθηκε από το τσουνάµι. Κοιµούνται σ’ ένα σχολείο που έχει µετατραπεί σε καταφύγιο. Τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους έφυγαν, εκείνοι όχι. «Εδώ είναι ο τόπος µου», λέει η κυρία Σίγκα στον ανταποκριτή της ισπανικής «Ελ Παΐς». «Η ραδιενέργεια είναι η πρωταρχική µου έγνοια, αλλά για τα τρία εγγόνια µου. Στη δική µου ηλικία…».

Ενας άνδρας 102 ετών αυτοκτόνησε για να µη φύγει από το σπίτι του!

Ψάχνουν για πτώµατα µέσα στην επικίνδυνη ζώνη


ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ντυµένοι µε ειδικές προστατευτικές στολές και φορώντας µάσκες άρχισαν χθες να ερευνούν για πρώτη φορά τα συντρίµµια σε ακτίνα 10 χιλιοµέτρων από τον πυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα, αναζητώντας πτώµατα από τον σεισµό και το τσουνάµι της 11ης Μαρτίου. Οι έρευνες της αστυνοµίας είχαν περιοριστεί µέχρι τώρα στη ζώνη από 10 ώς 20 χιλιόµετρα µακριά από τον σταθµό. Ενας εκπρόσωπος εξήγησε ότι τα πτώµατα που θα βρεθούν µπορεί να έχουν µολυνθεί από υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αστυνοµικοί θα πρέπει να τα πλένουν πριν τα µεταφέρουν στο νεκροτοµείο για να γίνουν οι νεκροψίες.

Μερικές φορές, οι αστυνοµικοί βρίσκουν στα συντρίµµια µικρά χρηµατοκιβώτια. Τα µεταφέρουν σε µια φυλασσόµενη αποθήκη µέχρι να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες τους. Οι Ιάπωνες – και ιδιαίτερα οι ηλικιωµένοι – προτιµούν να κρατούν τα χρήµατα στο σπίτι τους αντί να τα καταθέτουν στην τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιµά ότι σ’ ολόκληρη τη χώρα, γύρω στα 30 τρισεκατοµµύρια γεν (250 δισεκατοµµύρια ευρώ) είναι φυλαγµένα σε µικρά χρηµατοκιβώτια ή µέσα σε συρτάρια.

Αυτά τα χρήµατα αναζητούν επιζήσαντες που ψάχνουν στα συντρίµµια. «Εχουµε ανάγκη µετρητά για να προσπαθήσουµε να επιβιώσουµε», λέει στον απεσταλµένο της γαλλικής «Λε Μοντ» ένας από τους πληγέντες προσπαθώντας µε γυµνά χέρια να µετακινήσει τα συντρίµµια αυτού που ήταν κάποτε σπίτι του στο Ισινοµάκι. «Θεωρητικά έχουµε µπει στην τρίτη φάση: αυτή της ανοικοδόµησης, που ακολουθεί τη φάση της έκτακτης ανάγκης και αυτήν της αρωγής προς τους πληγέντες. Οµως απέχουµε ακόµη πολύ από την ανοικοδόµηση», λέει λακωνικά ένας εργαζόµενος στον δήµο, που προτιµάει να παραµείνει ανώνυµος.

Γύρισαν για να σώσουν τους σκύλους


Η φωτογραφία µιας αγέλης αδέσποτων σκύλων στους έρηµους δρόµους της κατεστραµµένης Μιναµισόµα, που έχει εκκενωθεί εξαιτίας της ραδιενέργειας, συγκίνησε την 56χρονη Ετσούµι Ογκίνο. Ηρθε σε επαφή µε τον φωτογράφο του Ασοσιέιτεντ Πρες που την τράβηξε και επτά εθελοντές ξεκίνησαν για να διασώσουν τα τετράποδα. Οταν έφτασαν στην πόλη – φάντασµα εντόπισαν την αγέλη κοντά στο σπίτι της ιδιοκτήτριας ενός καταφυγίου ζώων, από το οποίο είχαν φύγει. Εσωσαν 20 σκύλους, όµως πολλοί άλλοι εξακολουθούν να περιφέρονται στην περιοχή. Οι εθελοντές είπαν πως θα επιστρέψουν.

Κατηγορούν τον πρωθυπουργό


Εντονη κριτική δέχθηκε χθες ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, όχι µόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και από το κόµµα του. Αµφότερες οι πλευρές ζητούν την παραίτησή του.