Η Λαμπεντούζα «θα επιστρέψει σύντομα στους κατοίκους της» επισήμανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισκέφτηκε το νησί, νότια της Σικελίας, που αντιμετωπίζει τεράστια κρίση με τους μετανάστες. Μάλιστα, τώρα, οι πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική, που φτάνουν καθημερινά,ξεπερνούν τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Οι μετανάστες υπολογίζονται στις 6.000 ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 5.000.

Ο ιταλός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους κατοίκουςτόνισε ότι «σε 48-60 ώρες η Λαμπεντούσα θα μείνειμόνο με τουςκατοίκους της».

Ένα πλοίο του ιταλικού Ναυτικού και ένα φέριμπόουτέφτασαν το πρωί και τουλάχιστον άλλα τρία αναμένονται στη διάρκεια της ημέρας για να παραλάβουν τους μετανάστες και να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταφύγια, σύμφωνα με την ιταλική ακτοφυλακή. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλα κέντρα στην Ιταλία, αλλά περίπου 6.000 παραμένουν στο νησί. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι μετανάστες, σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνά και το 30%, έχουν μείνει χωρίς τροφή καθώς, όπως επισημαίνουν οι τοπικές αρχές, οι προμήθειές τους αρκούν μόνο για 4.000 άτομα.

Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί στο νησί και αρκετοί κάτοικοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις.

Η σημερινή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Μπερλουσκόνι στη Λαμπεντούζα από τον Ιανουάριο, οπότε άρχισαν να ξεσπούν οι κρίσεις στη Βόρεια Αφρική.