Σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονταν και το χθεσινό βράδυ στην Λιβύη. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, δυνάμεις πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι ενεπλάκησαν σε μάχες με αντάρτες στην πόλη Ζαουίγια της Λιβύης, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ 30 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τους μισθοφόρους, δήλωσε κάτοικος της πόλης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ωστόσο η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη.

Ο 45χρονος Λίβυος, μιλώντας τηλεφωνικά από τη Ζαουίγια, ανέφερε ότι μια «δύναμη μισθοφόρων» χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό για να πλήξει την Πλατεία των Μαρτύρων και μετέφερε τους αμάχους σε άγνωστη τοποθεσία.

«Τα πυροβόλα είχαν τοποθετηθεί πάνω σε τετρακινητήρια οχήματα και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον όσων βρίσκονταν στην πλατεία. Νέοι, παιδιά, γέροι και γυναίκες σκοτώθηκαν. Ορισμένοι έθαψαν συγγενείς τους στην πλατεία, ενώ άλλοι στο νεκροταφείο της πόλης», πρόσθεσε. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν και στη Μισράτα.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η Ζαουίγια είναι υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, αλλά στα προάστιά της βρίσκονται δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Μετά από 10 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, οι εξεγερμένοι υποστηρίζουν ότι ελέγχουν πλήρως το 80% της χώρας, κυρίως τα ανατολικά, με προπύργιό τους τη Βεγγάζη, αλλά και περιοχές κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Παραταύτα, ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλαμ, υποστήριξε ότι στα 3/4 της χώρας η ζωή συνεχίζεται με ομαλούς ρυθμούς. Ανέφερε, δε, ότι η αναταραχή στη Λιβύη ανοίγει όλες τις επιλογές περιλαμβανομένου του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης.

Στην πρωτεύουσα Τρίπολη χθες επικρατούσε ηρεμία. Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και οι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ενώ αρκετοί υποστηρικτές του Καντάφι βρίσκονταν στην Πράσινη Πλατεία, από όπου την Παρασκευή ο Λίβυος ηγέτης απηύθυνε «πύρινο» διάγγελμα.