«ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2011 07:00 |
 «Οι πραγµατικοί  ήρωες είναι  στους δρόµους»
«Σε ευχαριστώ Μουµπάρακ που µας έφερες ξανά κοντά» γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή και πλαισιώνεται από ηµισελήνους και σταυρούς. Πριν από περίπου ένα µήνα χριστιανοί κόπτες και µουσουλµάνοι ήταν εχθροί (λόγω της βοµβιστικής επίθεσης σε κοπτική εκκλησία), τώρα διαδηλώνουν µαζί

Τα δάκρυα του Ουαέλ Γονίµ για τους νεκρούς διαδηλωτές έδωσαν νέα ώθηση στην εξέγερση
και οδήγησαν ακόµη περισσότερο κόσµο στην Πλατεία Ταχρίρ
Τα δάκρυα ενός νέου ανθρώπου, όχι για τη δική του 11ήµερη αυθαίρετη κράτηση αλλά για τους «ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους», τους περίπου 300 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί απ’ όταν άρχισε η «επανάσταση του Νείλου», έσταξαν χθες σαν µαγικό φίλτρο στην Πλατεία Ταχρίρ πολλαπλασιάζοντας τον όγκο, τη δύναµη και τις αντοχές των διαδηλωτών ακριβώς τη στιγµή που πολλοί στη ∆ύση διέβλεπαν «νίκη του καθεστώτος».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πληµµύρισαν την πλατεία – ήταν η µεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε ποτέ, για πρώτη φορά πραγµατοποιήθηκε δυναµική διαµαρτυρία και µπροστά στο Κοινοβούλιο – αδιαφορώντας πλήρως για το «σχέδιο» και το «χρονοδιάγραµµα» που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊµάν για την «ειρηνική µεταβίβαση της εξουσίας» και τις τρεις επιτροπές που συγκροτούνται – µία για να προτείνει συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις, µία για να επιβλέψει την εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων και ακόµα µία προκειµένου να διερευνήσει τις βιαιότητες της περασµένης εβδοµάδας και τις µαζικές συλλήψεις ακτιβιστών και δηµοσιογράφων.

ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ για πρώτη φορά στις διαδηλώσεις. Κι όταν ο Ουαέλ Γονίµ, αυτός που 130.000 άνθρωποι ανακήρυξαν µέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στο facebook «εκπρόσωπο των επαναστατών της Αιγύπτου», ανέβηκε στο βήµα και διακήρυξε «δεν θα εγκαταλείψουµε το αίτηµά µας και αυτό είναι η αποχώρηση του καθεστώτος», οι επευφηµίες κάλυψαν, στα αυτιά των ανταποκριτών, κάθε άλλον ήχο στο Κάιρο.

Ο Γονίµ, υπεύθυνος µάρκετινγκ της Google στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που «εξαφανίστηκε» στις 28 Ιανουαρίου και αφέθηκε ελεύθερος τη ∆ευτέρα, ήταν ένας από αυτούς που έσπειραν ηλεκτρονικά τους σπόρους της εξέγερσης, της «επανάστασης των νέων του Ιντερνετ», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, πολύ πριν µετασχηµατιστεί ο διαδικτυακός ακτιβισµός σε πλήθη διαδηλωτών. Τα δάκρυα που έχυσε σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό ιδιωτικό κανάλι, λίγες ώρες µετά την απελευθέρωσή του, συγκίνησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. «∆εν είµαι ήρωας», είπε. «Εγώ χρησιµοποίησα απλώς το πληκτρολόγιο, οι πραγµατικοί ήρωες είναι στους δρόµους».

Ο Γονίµ επέµεινε πως δεν τον βασάνισαν, παρ’ ότι τον κράτησαν για 11 ηµέρες µε τα µάτια δεµένακαι τον ανέκριναν διεξοδικά για τις «ξένες δυνάµεις» που υποτίθεται ότι βρίσκονται πίσω από την εκστρατεία στο facebook και το «κίνηµα της 25ης Ιανουαρίου».

Οταν το τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε εικόνες νεαρών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων, χαµήλωσε το κεφάλι κλαίγοντας. «Θέλω να πω σε κάθε µητέρα, σε κάθε πατέρα που έχασε έναν γιο,λυπάµαι, δεν φταίµε εµείς, το ορκίζοµαι, φταίνεαυτοί που ήταν στην εξουσία και προσπαθούν να παραµείνουν… Θέλω να φύ γω», είπε πριν εγκαταλείψει βιαστικά το στούντιο.

«Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται στη χώρα και ο Μουµπάρακ δεν έχει τη λεπτότητα να πει “λυπάµαι” ή να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες. Αυτό, τα δάκρυα του Γονίµ, το έκαναν να φαίνεται ακόµα χειρότερο», δήλωσε ένας γνωστός αιγύπτιος µπλόγκερ, ο Ζαϊνάµπ Μοχάµεντ. «Είδα τον Ουαέλ χθες στη συνέντευξη και έκλαψα», είπε χθες η ΦίφιΣαούκι, µια 33χρονη νοικοκυρά της ανώτερης τάξης που πήγε στην Πλατεία Ταχρίρ να διαµαρτυρηθεί. «Ενιωσα σαν όλοι οι νέοι εδώ να είναι παιδιά µου». Οι Αιγύπτιοι που διαδήλωσαν χθες στο Κάιρο, αλλά και την Αλεξάνδρεια, την ΙΣµαηλία και άλλες αιγυπτιακές πόλεις θεωρούν τις «παραχωρήσεις» και τα «χρονοδιαγράµµατα» του Σουλεϊµάν ένα «τέχνασµα για να κερδίσει το καθεστώς χρόνο» και αδιαφορούν για τις αιτιάσεις των Αµερικανών πως «αν παραιτηθεί ο Χόσνι Μουµπάρακ, πρέπει βάσει του αιγυπτιακού Συντάγµατος να διεξαχθούν εκλογές σε 60 ηµέρες.

Το στέλεχος της Google είναι ο νέος «εκπρόσωπος» των διαδηλωτών

«Χρειάζεται ένα Σχέδιο Μάρσαλ»

«Η Ευρώπη, οι Ηνωµένες Πολιτείες και οι χώρες του Κόλπου πρέπει να βοηθήσουν την Αίγυπτο. Εάν, όπως πιστεύω, αποκτήσουµε επιτέλους µια δηµοκρατικά εκλεγµένη κυβέρνηση, θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα Σχέδιο Μάρσαλ δισεκατοµµυρίων δολαρίων». Αυτήν την πρόταση καταθέτει σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα «Κοριέρε ντελα Σέρα» ο Ναγκίµπ Σαουίρις, ο αιγύπτιος µεγιστάνας που δραστηριοποιείται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, γνωστός στην Ελλάδα από το σύντοµο πέρασµά του στο τιµόνι της εταιρείας Wind. «Ετσι µόνο θα διασφαλισθεί η σταθερότητα. Αυτά που συµβαίνουν στην Αίγυπτο οφείλονται στην καταπίεση αλλά και την ανέχεια.

Είναι ένας ταξικός αγώνας απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς», προσθέτει. Ο Σαουίρις εκτιµά ότι µε την εξωτερική βοήθεια θα δηµιουργηθεί κλίµα εµπιστοσύνης. «Η οικονοµική ανάκαµψη θα βοηθήσει τη µετάβαση προς τη δηµοκρατία», επισηµαίνει.

Ο Ναγκίµπ Σαουίρις ήταν ο µοναδικός επιχειρηµατίας που συµµετείχε στο Συµβούλιο των Σοφών την περασµένη Κυριακή. ∆ιαβεβαιώνει όµως ότι δεν έχει καµία πρόθεση να αναµειχθεί µε την πολιτική. «Η παρουσία µου δεν πρέπει να παρερµηνεύεται. Ελεγα πάντοτε δηµοσίως ότι δεν µπορούµε να συνεχίσουµε µε ένα καθεστώς που είναι αντίθετο στη δηµοκρατία και βλάπτει την οικονοµία. Είµαι ο µοναδικός επιχειρηµατίας στη Μέση Ανατολή που ζητάει ελεύθερες εκλογές και ελευθερία της έκφρασης. Εχω κάνει χίλιες εκκλήσεις στον αραβικό επιχειρηµατικό κόσµο να υψώσει τη φωνή. Αντίθετα όλοι σιωπούν από φόβο», δηλώνει. Ο Σαουίρις πάντως εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόµενο άµεσης αποχώρησης του Μουµπάρακ. Οι Αιγύπτιοι είναι συναισθηµατικός λαός, λέει, και δεν ξεχνούν τον ηρωικό Μουµπάρακ στον πόλεµο του 1973. Ο αιγύπτιος επιχειρηµατίας θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την ηγεσία θα ήταν ο Οµάρ Σουλεϊµάν.

«Και ο Ελ Μπαραντέι είναι καλή περίπτωση. Αλλά δεν είναι χαρισµατικός», καταλήγει.


Οι χρυσές µπίζνες του Στρατού

Μπορεί να µην είναι απότους µεγαλύτερους ή τους καλύτερους Στρατούς του κόσµου, αλλά σίγουρα είναι από τους πιο πλούσιους. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, οι Ενοπλες ∆υνάµεις της Αιγύπτου ελέγχουν το 40% της οικονοµίας και δραστηριοποιούνται σε πολλούς τοµείς. Ο κλειστός αυτοκινητόδροµος που πηγαίνει από Αΐν Σουκνάχ στην Ερυθρά Θάλασσα κατασκευάστηκε από τον Στρατό σε εκτάσεις που ανήκουν στον Στρατό. Το ψωµί που µοιράστηκε στους Αιγύπτιους στην κρίση του 2008 είχε ψηθεί από τους αρτοποιούς του Στρατού στους φούρνουςτου Στρατού. Ολες οι οικονοµικές δραστηριότητες συντονίζονται από το υπουργείο Στρατιωτικής Παραγωγής. Οι Ενοπλες ∆υνάµεις κατασκευάζουν ψυγεία, πλυντήρια πιάτων, φιάλες αερίου, σόµπες, κάνουν εµπόριο ελαιόλαδου και ανθρακούχου νερού.Στο υπουργείο απασχολούνται 40.000 υπάλληλοι και ο ετήσιος τζίρος φτάνει τα 225 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, ο Στρατός ενισχύεται µε 1,3 δισ. δολάρια τον χρόνο από τις Ηνωµένες Πολιτείες. Τα νούµερα αυτά βασίζονται σε εκτιµήσεις, αφού οι βιοµηχανικές µονάδες του Στρατούκαι ο αριθµός των µελών του θεωρούνται κρατικά µυστικά. Τα µυστικά αυτά φυλάσσονται τόσο καλά, που όταν το 2009 µια οµάδα εργατών από το Στρατιωτικό Εργοστάσιο 99 κατέβηκε σε απεργία σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τον θάνατο ενός συναδέλφου, οκτώ από αυτούς οδηγήθηκαν στα στρατιωτικά δικαστήρια επειδή µίλησαν σε ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης για επικίνδυνεςσυνθήκες εργασίας. Για πολλούς αξιωµατικούς, ο Στρατός σε καιρό ειρήνης λειτουργεί περίπου σαν Σχολή ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων. Σε τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας που στάλθηκε τον Σεπτέµβριο του 2008 από το Κάιρο στην Ουάσιγκτον και αποκαλύφθηκε από το Wikileaks, η πρεσβευτής Μάργκαρετ Σκόµπι αναφέρει ότι «οι αξιωµατικοί δραστηριοποιούνται µετά την αποστρατεία τους στους τοµείς των κατασκευών, του τσιµέντου, των ξενοδοχείων και των καυσίµων». Οι Ενοπλες ∆υνάµεις έχουν στην κατοχή τους κτήµατα αξίας στο ∆έλτα του Νείλου και στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Σύµφωνα µε την αµερικανίδα διπλωµάτισσα, τα κτήµατα αυτά είναι η «προστασία» που πλήρωσε το καθεστώς στον Στρατό για να εξασφαλίσει τη στήριξή του.


∆ΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ!

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν (αριστερά) εξαναγκάστηκε να οµολογήσει τις στενές σχέσεις του ίδιου προσωπικά και της κυβέρνησης Σαρκοζί εν γένει µε τον Χόσνι Μουµπάρακ. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε ήδη δηµοσιεύσει η εφηµερίδα «Canard Enchaine», ο Φιγιόν δήλωσε πως µεταξύ 26 ∆εκεµβρίου και 2 Ιανουαρίου έκανε διακοπές µε την οικογένειά του στην Αίγυπτο, ως φιλοξενούµενος των αιγυπτιακών Αρχών· χρησιµοποίησε µάλιστα ένα αεροσκάφος από τον «κυβερνητικό στόλο» προκειµένου να επισκεφτεί το Ασουάν, το Αµπού Σιµπέλ και άλλα αξιοθέατα και ένα «πλοιάριο της αιγυπτιακής κυβέρνησης» για µια µίνι κρουαζιέρα στον Νείλο...


ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Χιλιάδες καθηγητές του Πανεπιστηµίου του Καΐρου, καθώς και δάσκαλοι, συµµετείχαν χθες στις ογκώδεις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταχρίρ (δεξιά). Παράλληλα, περισσότεροι από 500 αιγύπτιοι επαγγελµατίες του Τύπου εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας την εκστρατεία που διεξάγει το καθεστώς µέσω των κρατικών µέσων µε σκοπό «να αµαυρώσει την εικόνα των ανθρώπων που ζητούν ελευθερία και πρόοδο».


ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΟΝ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ

∆ιορία µίας εβδοµάδας έδωσε ο Εσάµ Αλ Αριάν χθες στον Χόσνι Μουµπάρακ προκειµένου να παραιτηθεί ηγετικό στέλεχος της εκτός νόµου Μουσουλµανικής Αδελφότητας. «Και οι Βιετκόνγκ διαπραγµατεύονταν στο Παρίσι ενόσω πολεµούσαν στο Βιετνάµ», δήλωσε θέλοντας να δικαιολογήσει τη συµµετοχή τού µεγαλύτερου αντιπολιτευόµενου κινήµατος της Αιγύπτου στον διάλογο µε τον αντιπρόεδρο Οµάρ Σουλεϊµάν.
«ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ» ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΕΪΤΣ

Το εγκώµιο του αιγυπτιακού Στρατού για τη «µεγάλη αυτοσυγκράτηση» που έχει επιδείξει κατά τη διάρκεια της κρίσης έπλεξε χθες ο αµερικανός υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς (δεξιά). «Συνεισέφερε στην εξέλιξη της δηµοκρατίας και σε όσα βλέπουµε στην Αίγυπτο», είπε ο Γκέιτς και επανέλαβε τη δεδηλωµένη αµερικανική θέση πως τόσο η Αίγυπτος, όσο και η Τυνησία, πρέπει να κάνουν µια «οµαλή µετάβαση» στη δηµοκρατία.

1
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τ.
09/02/2011 22:42
Συγχαρητήρια , σημαντικό και επίκαιρο άρθρο ???????????
Εμείς βέβαια οι άνθρωποι της πολυθρόνας τα βλέπουμε λίγο
διαφορετικά και με αιχμηρή κριτική και συνήθως όλους αυτους
που αγωνίζονται για ελευθερία ,δημοκρατία ,ίσότητα και
διαφάνεια κυρίως στα οικονομικά της εκάστοτε ελίτ των χωρών,
τους ονομάζουμε για ευκολία μας ,όλους χωρίς διακρίσεις χούλικανς , αναρχικούς ή τρομοκράτες ????????????