Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Facebook και της Google, με φόντο τα δεδομένα που τηρούν στους λογαριασμούς τους εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ.

Η Google αποφάσισε να μπλοκάρει την πρόσβαση του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στο Gmail, απαγορεύοντας στο Facebook να αντλεί τα στοιχεία από τις επαφές των χρηστών μιας από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον κόσμο.

Πώς μεταφέρονταν τα δεδομένα

Μέχρι σήμερα το Gmail επέτρεπε στους χρήστες του να μεταφέρουν αυτόματα τα στοιχεία των επαφών τους σε άλλες ιστοσελίδες.

Πολλοί χρήστες του Facebook χρησιμοποιούσαν αυτή τη δυνατότητα για να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι με τους οποίους ανταλλάζουν email έχουν προφίλ στην ιστοσελίδα, απλά πληκτρολογώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής του λογαριασμού τους στο ειδικό πεδίο του Facebook.

Αυτή η πρακτική συνέβαλε καθοριστικά στη γιγάντωση του Facebook, καθώς εκατομμύρια χρήστες της ιστοσελίδας έκαναν νέους «φίλους», απλά περνώντας τον κατάλογο του Gmail στο Facebook. Αν διαπίστωναν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν ήδη λογαριασμό, τους έστελναν «πρόσκληση φιλίας». Αν δεν είχαν, τους «προσκαλούσαν» να αποκτήσουν κι εκείνοι προφίλ.

Το Facebook αγνόησε την Google

Σε αντίθεση με την Google, το Facebook δεν επιτρέπει στους χρήστες του να εξάγουν τα δεδομένα των επαφών τους σε άλλους δικτυακούς τόπους. Όταν, μάλιστα, διατυπώθηκε δημοσίως σχετικό αίτημα, το Facebook το αγνόησε, κάτι που «εξόργισε» τη Google.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έρικ Σμιντ, δήλωσε πρόσφατα ότι ελπίζει πως το Facebook θα επιτρέψει την πρόσβαση στη λίστα επαφών του, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να επεκτείνουν την κοινωνική τους δικτύωση. Το Facebook δεν ανταποκρίθηκε, με αποτέλεσμα η Google να αλλάξει τη στάση της.

Στο εξής οι επαφές του Gmail θα αποστέλλονται σε άλλους δικτυακούς τόπους μόνο αν το site που ζητά πρόσβαση «προσφέρει» κι εκείνο τα δεδομένα των χρηστών του.

Η ανακοίνωση της Google

«Αποφασίσαμε να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, για να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι χρήστες συχνά δεν γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που έχουν εισαγάγει τις επαφές τους σε δικτυακούς τόπους όπως το Facebook, είναι ουσιαστικά παγιδευμένοι», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Google.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή στην πολιτική της θα ισχύσει τις προσεχείς εβδομάδες. Το Facebook δεν έχει ακόμη σχολιάσει αυτή την εξέλιξη.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η απόφαση της Google δεν είναι άσχετη με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ του Facebook και της Microsoft, η οποία επιτρέπει στα δεδομένα των χρηστών του κοινωνικού δικτύου να τροφοδοτούν τη μηχανή αναζήτησης Bing.

Παρότι η Google διέκοψε την αυτόματη πρόσβαση στα δεδομένα του Gmail, είναι ακόμη δυνατό για τους χρήστες να κατεβάσουν τις επαφές τους και στη συνέχεια να τις διοχετεύσουν σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμούν.