Το μοντέλο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας απέτυχε στη Γερμανία, τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη σε νέους-μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματός της.

Με τη δήλωσή τηςρίχνει… λάδι στη φωτιά καθώς εντείνεται ησυζήτηση για τον τρόπομε τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστούντα εκατομμύρια των μεταναστών που αποκαλούν πατρίδα τους τη Γερμανία.

Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα-είπε η Μέρκελ-όμως θα πρέπει να μάθουν τη γλώσσα και να δεχτούν τα πολιτισμικά στοιχεία μας.

Η προηγούμενη προσέγγιση να οικοδομηθεί μια πολυπολιτισμική κοινωνία που επιτρέπει σε ανθρώπουςαπό διαφορετικούς πολιτισμούς«να ζουν ο έναςδίπλαστον άλλον…απέτυχε. Απέτυχε πλήρως», τόνισε και συμπλήρωσε: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, η χώρα μας ζήτησε από ξένους εργάτες να’ρθουν στη Γερμανία και τώρα ζουν στη χώρα μας. Κοροϊδέψαμε τον ευατό μας για λίγο όταν είπαμε: »Δεν θα μείνουν, κάποια στιγμή θα φύγουν», όμως δεν έγινε έτσι».

Η συζήτηση για τους μετανάστες

Η συζήτηση για τους μετανάστες καιτη θέση τους στη γερμανική κοινωνίαεντείνεταιτο τελευταίο διάστημα με αφορμή την κυκλοφορία, πρόσφατα, του βιβλίου του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, Τίλο Σαραζίν, στο οποίο κατηγορεί τους μετανάστεςότι ζουν παρασιτικάεις βάρος του γερμανικού κράτους.

Ο Σαραζίν απομακρύνθηκε από την ομοσπονδιακήτράπεζατης χώρας, ωστόσο το ενδιαφέρον για το βιβλίο του υπήρξε έντονο.Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση,σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% οιΓερμανοί πιστεύουν ότι η χώρα τους «κατακλύζεται από ξένους».

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, μιλώνταςαφενόςγια αποτυχία των μεταναστών να ενσωματωθούν, αφετέρου για την ανάγκη να δεχτούν οι Γερμανοί τα τζαμιά στις γειτονιές τους, προσπαθεί να συμβιβάσει τις δύο γραμμές πουδιαμορφώνονται.

Νέα πρόσκληση για εργάτες από το εξωτερικό

Στην ίδια πολιτική εκδήλωση,η γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε πως η Γερμανία χρειάζεται, χωρίς καμία αμφιβολία,ειδικευμένους ξένους εργάτες.

Η συγκεκριμένη δήλωση προφανώς δεν έγινε χωρίς λόγο. Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Sonntagszeitungη υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν τονίζει σήμεραπως είναι ανάγκη, να διευκολυνθεί η είσοδος στη Γερμανία ξένων εργατών με ειδίκευση-όπου αυτό είναι δυνατό. Σύμφωνα με το γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η χώρα χρειάζεται αυτή τη στιγμή 400.000 ειδικευμένους εργάτες και δεν τους έχει.

Ωστόσο η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, το αδερφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, απέρριψε κάθε προσπάθειαχαλάρωσης των σχετικών νόμων, επισημαίνονταςότι δεν υπάρχει στη Γερμανία χώρος για περισσότερους μετανάστες.