Στην κατάσχεση του πολυτελούς ιστιοπλοϊκού σκάφους που κάποτε ανήκε στον ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, ύστερα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι το σκάφος χρησιμοποιήθηκε για πάρτι με εκδιδόμενες γυναίκες από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Οχτώ γυναίκες και δύο ανήλικα κορίτσια οδηγήθηκαν σε νοσοκομεία για εξετάσεις, ύστερα από την κατάσχεση του σκάφους στην Αττάλεια. Οχτώ άτομα-μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες-παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το πλοίο Savarona, μήκους 136 μέτρων, είχε ενοικιαστεί σε έναν επιχειρηματία από το υπουργείο Οικονομικών. «Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες για την ακύρωση της συμφωνίας ενοικίασης», επισήμανε στο Ανατολή ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυριότητα του πλοίου περνά τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού. «Αν ωστόσο η εταιρία δεν συμφωνεί με την ακύρωση της συμφωνίας, θα πάμε την υπόθεση στο δικαστήριο και θα προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε δικαστικά».

Σύμφωνα με το Ανατολή, οι πελάτες του δικτύου πορνείας χρεώνονταν από 3.000-10.000 δολάρια τη βραδιά.

Η προσβολή της μνήμης του Ατατούρκ στην Τουρκία επισύρει ποινή φυλάκισης. Το τουρκικό κράτος αγόρασε το σκάφος το 1938-την ίδια χρονιά ο Ατατούρκ πέρασε εκεί μερικές εβδομάδες.

«Το σκάνδαλο πορνείας στο πλοίο είναι μεγάλη προσβολή στη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ», επισήμανε ο Μεχμέτ Σεβιγκέν, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Ατατούρκ.