Μια νέα πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Σακινέχ Μοχαμαντί- Αστιάνι, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο διά λιθοβολισμού, ανέλαβε ο γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί: κάθε ημέρα θα δημοσιεύεται μια επιστολή συμπαράστασης προς την 43χρονη Σακινέχ από διάσημους καλλιτέχνες στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» και την αμερικανική ιστοσελίδα Ηuffington Ρost.


Την έναρξη της εκστρατείας συμπαράστασης προς την ιρανή μητέρα δύο παιδιών ανακοίνωσε χθες ο Λεβί, ο οποίος δήλωσε ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο πρόσφατα είχε συνάντηση, χαρακτήρισε «προσωπική υπόθεσή του» την αναβολή της εκτέλεσης της Σακινέχ και την απελευθέρωσή της. Η 43χρονη είχε κατηγορηθεί για «παράνομες σχέσεις» με δύο άνδρες μετά τον θάνατο του συζύγου της και καταδικάστηκε σε μαστίγωμα με 99 βουρδουλιές, ποινή η οποία εκτελέστηκε. Λίγο αργότερα όμως πρόσθεσαν στις κατηγορίες εναντίον της τη συμμετοχή στη δολοφονία του συζύγου της, για την οποία καταδικάστηκε σε θάνατο διά λιθοβολισμού.

Στις αρχές Αυγούστου η Σακινέχ σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», μέσω τρίτου προσώπου από τις φυλακές όπου κρατείται, αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία δηλώνοντας: «Ολα αυτά γίνονται επειδή είμαι γυναίκα, επειδή νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα». Ο δικηγόρος της Μοχάμαντ Μοσταφάι, γνωστός για τους αγώνες του για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούμενος για τη ζωή του, επειδή είχε δεχθεί απειλές, διέφυγε στην Τουρκία, γεγονός που καθιστά τη Σακινέχ ακόμα πιο ευάλωτη.

Σε βασανιστήρια

Στα μέσα Αυγούστου η γυναίκα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση και ομολόγησε ότι ο άνδρας με τον οποίο είχε σχέση δολοφόνησε τον σύζυγό της, παρουσία της, ωστόσο εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνουν βέβαιοι ότι η εκβιασμένη αυτή ομολογία δείχνει πως η Σακινέχ πρέπει να υποβλήθηκε σε βασανιστήρια.

Επειτα από τη διεθνή κατακραυγή, εκπρόσωπος ιρανικού δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η εκτέλεσή της αναβάλλεται για ανθρωπιστικούς λόγους, η τύχη της γυναίκας όμως παραμένει αβέβαιη. Γι΄ αυτό και ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί ανέλαβε μια καινούργια διεθνή καμπάνια. Οπως ανέφερε στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «La regle du jeu», «από τη Δευτέρα και κάθε ημέρα θα στέλνουμε μία επιστολή στήριξης της Σακινέχ, υπογεγραμμένη από μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και των τεχνών και θα απευθύνουμε έκκληση και προς τους χρήστες του Διαδικτύου να γράψουν κι αυτοί επιστολές στήριξης. Αυτά τα γράμματα θα φτάσουν στην οικογένειά της». 198.000 υπογραφές

Ηδη στην ιστοσελίδα freesakineh. org έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 198.000 υπογραφές συμπαράστασης. Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν είναι ο πρόεδρος του Μεξικού Φερνάντο Καρντόζο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι ηθοποιοί Μάικλ Ντάγκλας, Χιου Τζάκμαν, Μαίρη Μάταλιν, Ιαν ΜακΓιούαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, οι τραγουδιστές Πίτερ Γκάμπριελ, Ανι Λένοξ, Στινγκ, ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι και πολλοί άλλοι. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε μεσολαβήσει μαζί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να βρεθεί λύση στην κόντρα της Δύσης με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχει δηλώσει δημοσίως ότι προσφέρει πολιτικό άσυλο στη Σακινέχ.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Νew Υork Τimes», ο θάνατος διά λιθοβολισμού είναι μια από τις παλαιότερες μορφές εκτέλεσης και τις πιο βάρβαρες. Την περασμένη εβδομάδα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου ενός νεαρού ζευγαριού από τους Ταλιμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν, επειδή προσπάθησε να παντρευτεί χωρίς άδεια.

ΣΤΗ «LΙΒΕRΑΤΙΟΝ»

Πρωτοβουλία του γάλλου φιλοσόφου Λεβί σε συνεργασία με τη «Liberation» και την αμερικανική ιστοσελίδα Ηuffington Ρost

«Είσαι εσύ που θα πληρώσεις με τη ζωή σου εάν εμείς δεν νικήσουμε τον σκοταδισμό»

Ιζαμπέλ Ατζανί


Σακινέχ, το όνομά σου χτυπά στην καρδιά μου και η καρδιά μου χτυπά καθώς σού γράφω. Το όνομά σου ψελλίζουν όλα τα χείλη και θα το φωνάζουμε μέχρι να σπάσουμε τα τύμπανα των δικαστών που συνεχίζουν να κωφεύουν στις κραυγές των γυναικών για τις οποίες είσαι η αήττητη έκφραση της ελευθερίας. Είσαι μια πραγματική γυναίκα, πολύ πλούσια, με δυνατότητες, που δεν θα σου δίνεται η ευκαιρία να τις υλοποιήσεις, είσαι η ενσάρκωση ενός αισθήματος δικαιοσύνης που κάνει όλο τον κόσμο να ανατριχιάζει από αηδία, είσαι εσύ που θα πληρώσεις με τη ζωή σου εάν εμείς δεν καταφέρουμε να νικήσουμε τον σκοταδισμό των ανδρών που ασκούν εξουσία πάνω στην ύπαρξή σου.

Η γυναίκα που σου γράφει είναι απλώς μια γαλλίδα ηθοποιός, η καλλιτεχνική ενασχόληση της οποίας την οδηγεί, όσο είναι δυνατό, να αναζητά συχνά τα λάθη και τα βάσανα τραγικών ηρωίδων. Είναι η ελάχιστη προέκταση ενός «θραύσματος της μοίρας μας ως γυναίκες», το οποίο εκπροσωπείς. Και της άρνησής σου να υποκύψεις στο «savoir mourir» που σου επέβαλαν εκείνοι που επιθυμούν διακαώς, από εγκληματική άγνοια, να αφανίσουν το μεγαλείο της αξιοπρέπειάς σου. Τους έχει τυφλώσει η οργή της απλής ιδέας της αγάπης- ναι, της αγάπης- την οποία ενσαρκώνει η ελευθερία σου. Σε αφήνω, αγαπητή Σακινέχ, εσένα που παραμένεις διαρκώς μαζί μας».