Τι κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός που υπήρξε από τους ισχυρότερους ανθρώπους διεθνώς όταν μείνει εκτός εξουσίας;

Ο Τόνι Μπλερ, πρώην ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, αποφάσισε να διευρύνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και τα ήδη μεγάλα έσοδά του, δημιουργώντας μία επενδυτική τράπεζα για τους πλούσιους αυτού του κόσμου.


Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς», ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας προχωρά στην ίδρυση τράπεζας που θα συμβουλεύει σε θέματα επενδύσεων τους πολύ πλούσιους. Ηδη ο Μπλερ έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την Αρχή Οικονομικών Υπηρεσιών και προχωρά στην πρόσληψη έμπειρων τραπεζικών στελεχών. Η εταιρεία του που έχει έδρα το Μέιφερ του Λονδίνου συστάθηκε προκειμένου να προσφέρει «στρατηγικές συμβουλές σε εμπορικό και πολιτικό επίπεδο». Μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται ήδη οι κυβερνήσεις του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και πολυεθνικές εταιρείες.

Από το 2007, όταν παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Γκόρντον Μπράουν, ο 57χρονος Μπλερ έχει συγκεντρώσει μια περιουσία που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια λίρες, από τον ρόλο του ως συμβούλου μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων η JΡ Μorgan και η Ζurich Financial Services) και από τις ομιλίες του σε όλον τον κόσμο. Ετσι, αναφέρεται στο δημοσίευμα, εξηγείται η προθυμία του να δωρίσει τα έσοδα από την κυκλοφορία του βιβλίου με τα απομνημονεύματά του (υπολογίζονται γύρω στα 5 εκατομμύρια λίρες) στον σύνδεσμο των βρετανών στρατιωτικών. Ολοι οι προκάτοχοί του στην Ντάουνινγκ Στριτ είχαν στηρίξει τη συνταξιοδότησή τους στην έκδοση της αυτοβιογραφίας τους.

Η επενδυτική τράπεζα είναι μόλις η τελευταία σε μία σειρά επιχειρήσεων που ίδρυσε μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία – και οι οκτώ έχουν στην ονομασία τους τις λέξεις Windrush ή Firerush. Ετσι τώρα ο Μπλερ, ο οποίος αμείβεται τουλάχιστον με 200.000 λίρες για κάθε ομιλία του, θα προσφέρει στους ζάπλουτους πελάτες του ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών. Μία από τις εταιρείες του ειδικεύεται σε επενδύσεις για οικονομικές συναλλαγές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών παραδείσων του Λουξεμβούργου, του Λίχτενσταϊν και του Γιβραλτάρ.

Εκπρόσωπος του Μπλερ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η επιχείρηση αναλαμβάνει και επενδύσεις σε οφσόρ εταιρείες. Μέσα σε όλα αυτά μεγαλώνουν οι αντιδράσεις που άρχισαν τον περασμένο μήνα όταν έγινε γνωστό ότι η ασφάλεια του Μπλερ κοστίζει στους βρετανούς φορολογουμένους περίπου 6 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο, καθώς η Σκότλαντ Γιαρντ του παρέχει σε 24ωρη βάση μια ομάδα πέντε ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών, οι οποίοι τον συνοδεύουν σε όλα τα ταξίδια του ανά τον κόσμο.