Στον άνθρωποκυνηγό αποδίδεται η εξαφάνιση των μαμούθ και άλλων μεγάλων θηλαστικών πριν από 10.000 χρόνια. Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, ο άνθρωπος προκάλεσε μια σειρά από γεγονότα που αλλοίωσαν το οικοσύστημα και επέφεραν μεγάλες αλλαγές στους πληθυσμούς των ζώων που ζούσαν σε αυτό.

Σήμερα, το παγκόσμιο οικοσύστημα αλλάζει καθώς εξαφανίζονται τα μεγάλα αρπακτικά ζώα, όπως οι λύκοι, τα κούγκαρ και οι καρχαρίες. Πριν από 15.000 χρόνια όμως, το πρόβλημα προκάλεσε η εισβολή ενός αρπακτικού ζώου- του ανθρώπου- που άλλαξε τις ισορροπίες χιλιάδων χρόνων.

Ετσι εξηγείται η απώλεια των δύο τρίτων των μεγάλων θηλαστικών της Βόρειας Αμερικής εκείνη την περίοδο. «Ο ανταγωνισμός για τα μεγάλα ζώα ήταν πολύ μεγάλος και τελικά οδήγησε στην επικράτηση των σαρκοφάγων ζώων έναντι των φυτοφάγων», λέει ο Μπλερ Βαν Βάλκενμπεργκ, καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες. «Οταν έφτασαν οι άνθρωποι- κυνηγοί, ο ανταγωνισμός έγινε ακόμα μεγαλύτερος. Το δικό τους πλεονέκτημα όμως, έναντι προηγούμενων σαρκοβόρων, ήταν ότι μπορούσαν να επιβιώσουν μόνο με φυτική τροφή και επίσης είχαν άμυνες απέναντι στα μεγάλα σαρκοβόρα, όπως φωτιά και όπλα».

Μελετώντας τα δόντια των σαρκοβόρων, οι επιστήμονες συμπέραναν πως δεν παρατηρήθηκε έλλειψη τροφής λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων πριν από 10.000-15.000 χρόνια. Υπήρχε άφθονη τροφή και για τα φυτοφάγα. Η άφιξη του ανθρώπου όμως, άλλαξε το σκηνικό.