Σύνθια, το πρώτο τεχνητό κύτταρο

Επιστήµονες κατάφεραν να δηµιουργήσουν στο εργαστήριο συνθετική µορφή ζωής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2010 07:00 |
 Σύνθια, το πρώτο τεχνητό κύτταρο
¬ Κρεγκ Βέντερ: ο βιολόγος που ηγήθηκε της προσπάθειας για χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώµατος ανακοίνωσε χθες ότι παρήγαγε το πρώτο συνθετικό βακτήριο

Την πρώτη συνθετική µορφή ζωής δηµιούργησε στο εργαστήριο µία οµάδα αµερικανών επιστηµόνων µε επικεφαλής τον γνωστό γενετιστή Κρεγκ Βέντερ. Πρόκειται για ένα πείραµα-ορόσηµο, που ανοίγει τον δρόµο για «οργανισµούς κατά παραγγελία» – προκαλεί όµως και πολλές αντιδράσεις.

Περισσότεροι από 20 επιστήµονες απασχολήθηκαν σε αυτό το έργο τα τελευταία δέκα χρόνια· το κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατοµµύρια δολάρια· το αποτέλεσµα ήταν η δηµιουργία του πρώτου συνθετικού ζωντανού κυττάρου, ενός µονοκύτταρου «πλάσµατος» που ήδη απέκτησε το παρατσούκλι Σύνθια. Ο Κρεγκ Βέντερ, ο επικεφαλής του οµώνυµου Ινστιτούτου στο Μέριλαντ και την Καλιφόρνια και ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε πρώτος το «προσχέδιο» του ανθρώπινου DΝΑ, έκανε λόγο για την αυγή µιας νέας εποχής, όπου νέα ζωή θα δηµιουργείται προς όφελος της ανθρωπότητας, βακτήρια θα παράγουν µε µηχανικά µέσα βιοκαύσιµα, θα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατµόσφαιρα, θα παρασκευάζουν εµβόλια... Από την άλλη πλευρά, ήδη ακούγονται αρκετές επικριτικές φωνές: κάποιες κατηγορούν τον Βέντερ πως «το παίζει Θεός» και άλλες προειδοποιούν πως οι τεχνητοί οργανισµοί µπορεί να «δραπετεύσουν» και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή ή και να µετατραπούν σε βιολογικά όπλα.

Συνθετικό γονιδίωµα
Η Σύνθια βασίζεται σε ένα υπάρχον βακτήριο το οποίο προκαλεί µαστίτιδα στις κατσίκες. Στον πυρήνα του όµως βρίσκεται ένα εξ ολοκλήρου συνθετικό γονιδίωµα το οποίο κατασκευάστηκε από (τέσσερα µπουκάλια γεµάτα) χηµικές ουσίες στο εργαστήριο. «Καταφέραµε να πάρουµε το συνθετικό χρωµόσωµά µας και να το µεταµοσχεύσουµε σε ένα κύτταρο-δέκτη, έναν διαφορετικό οργανισµό», δήλωσε ο δρ Βέντερ. «Μόλις αυτό το νέο “λογισµικό” µπει στο κύτταρο, το κύτταρο το “διαβάζει” και µετατρέπεται στο είδος που ορίζει αυτός ο γενετικός κώδικας». Το νέα βακτήρια αναπαρήχθησαν περισσότερο από ένα δισεκατοµµύριο φορές, παράγοντας αντίγραφα που περιείχαν και ελέγχονταν από το κατασκευασµένο, συνθετικό DΝΑ. «Είναι η πρώτη φορά που ένα συνθετικό DΝΑ έχει τον πλήρη έλεγχο ενός κυττάρου», επισήµανε ο δρ Βέντερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σηµαντικό βήµα, τόσο επιστηµονικά όσο και φιλοσοφικά», πρόσθεσε στην επιθεώρηση «Science».

«Σίγουρα άλλαξε τις απόψεις µου για τον τρόπο µε τον οποίο ορίζεται η ζωή και ο τρόπος λειτουργίας της ζωής».

Η οµάδα του αµερικανού γενετιστή σχεδιάζει τώρα να χρησιµοποιήσει τον συνθετικό οργανισµό, τον οποίο θεωρεί πλέον «ένα ζωντανό είδος, µέρος της απογραφής της ζωής στον πλανήτη µας», προκειµένου να υπολογίσει τον ελάχιστο αριθµό γονιδίων που χρειάζονται για να υπάρξει ζωή. Νέοι µικρο-οργανισµοί µπορεί να δηµιουργηθούν στη συνέχεια τοποθετώντας επιπλέον γονίδια για την παραγωγή χρήσιµων χηµικών, τη διάσπαση ρυπογόνων ουσιών, ή την παραγωγή πρωτεϊνών χρήσιµων για εµβόλια.

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ
Οι τεχνητοί οργανισµοί µπορεί να «δραπετεύσουν» και να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή

«Ο Βέντερ αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού»

ΓΙΑ «ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ στιγµή στην ιστορία της βιολογίας και της βιοτεχνολογίας» έκανε λόγο ο Μαρκ Μπεντό, φιλόσοφος στο Ριντ Κόλετζ του Πόρτλαντ, στο Ορεγκον. «Τα συνθετικά βακτήρια µπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα», δήλωσε από την πλευρά της η δρ Ελεν Γουάλας της Genewatch UΚ, οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην τεχνολογία της γενετικής.

«Αν απελευθερώσεις νέους οργανισµούς στο περιβάλλον, µπορεί να κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό. Δεν γνωρίζουµε πώς θα συµπεριφερθούν». «Ο Βέντερ γυρίζει µια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας κρυφοκοιτάζοντας το µέλλον της», σχολίασε ο Τζούλιαν Σαβουλέσκου, καθηγητής Πρακτικής Ηθικής στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. «Δεν αντιγράφει απλώς τη ζωή µε τεχνητό τρόπο, (…) δεν την τροποποιεί ριζικά µέσω της γενετικής µηχανικής. Αναλαµβάνει τον ρόλο ενός θεού: δηµιουργεί τεχνητή ζωή που δεν θα µπορούσε ποτέ να είχε υπάρξει φυσικά».

23
Martin McDarren
27/05/2010 07:57
Η τεχνολογία μονο μπορεί να λύσει τα προβλήματα του πολιτισμού και της απαραίτητης ανάπτυξης για την ύπαρξή του. Ο ηθικολογικός στρουθοκαμηλισμός δεν αποτέλεσε ποτέ αξιόλογο αντίλογο παρά μόνο στείρα και ανόητη αντίδραση. Αν δεν θέλετε την εξέλιξη ανάλογων επιστημών μπορείτε να τις αφορίσετε από τις ζωές σας. Αλλα φαντάζομαι ότι δεν έχετε το θάρρος που προαπαιτεί μια τέτοια απόφαση. ο Άνθρωπος δύναται να είναι ο θεός του εαυτού του. Είτε μας αρέσει είτε όχι.
EC
23/05/2010 07:50
Τι χρειάζεται να έχουμε για τη σύνθεση πρωτεϊνών; Μήπως DNA (αυτό δηλαδή που παρασκεύασαν οι επιστήμονες); Τι έγινε πρώτα, η κότα η το αυγό;
12 MONKEYS
21/05/2010 22:21
Ερχομαστε......γραια θα εισαι η πρωτη:)
fuser
21/05/2010 22:20
Πες τα ρε Rosebud 21/5/2010 12:29 και Διονύσης Γ. 21/5/2010 13:36. Τα εγραψα και εγω στο αλλο αντιστοιχο post. Απο μεγαλοστομιες οπως δημιουργια ζωης εκ του μηδενος (Αριστοτελικη εμπνευση) οι δημοσιογραφοι αλλο τιποτα.
cthulhu
21/05/2010 14:47
Αφήστε της βλακείες και τις επιστήμες και τρέξτε στις εκκλησίες!! Μόνο εκεί θα βρείτε την αλήθεια! Αυτά είναι σατανικά πράγματα,δε τα θέλουμε... -Θεός Α.Ε-
Νάγια
21/05/2010 13:43
@ Επιτέλους!!! Ωραία. Αν και όταν αυτή η τεχνική εξελιχθεί σε ανθρώπινη μορφή να δώσεις στην κόρη σου ή τον γιο σου ένα απ'' αυτά τα πλάσματα να παντρευτεί και να σου κάνουν εγγόνια, αφού είσαι τόσο σύμφωνος με αυτή την εξέλιξη...
Διονύσης Γ.
21/05/2010 13:36
Ο τίτλος του άρθρου είναι λάθος.

ΔΕΝ δημιουργήθηκε τεχνητή ζωή.
Ελέγχουνε γενετικά ΥΠΑΡΧΟΝ βακτήριο.

Δημιουργώ τεχνητή ζωή σημαίνει ξεκινάω από τα αμινοξέα και σιγά σιγά φτιάχνω μόνος μου ένα βακτήριο.

Αλλό είναι να αλλάζεις μηχανή σε ένα αμάξι, και άλλο να κάνεις το αμάξι από την αρχή.
Σ.Π.
21/05/2010 13:17
Κάτι μου λέει ότι θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο για βιολογικά όπλα. Ο Θεός(όχι ο Βέντερ)ας βάλει το χέρι του..
ροδανθος
21/05/2010 12:29
Το θεμα ειναι οτι δεν εκανε τεχνιτη ζωη. Αντεγραψε το γονιδιωμα ενος υπαρχοντος μικροοργανισμου, το εφτιαξε συνθετικα και το εισηγαγε σε εναν παρομοιο μικροοργανισμο. Το κυτταρο του παρομοιου μικροοργανισμου που δεχθηκε το συνθετικο γονιδιωμα μεταμορφωθηκε σε αυτο που οριζε το νεο γονιδιωμα. Ουσιαστικα δηλαδη το συνθετικο γονιδιωμα απηγαγε ενα ολοκληρο κυτταρο και το μετετρεψε σε αυτο που ηθελε. Να σημειωθει οτι DNA ειναι απο τα πιο ευκολα να μορια να συντεθουν. Τα υπολοιπα συστατικα του κυτταρου οπως οι πρωτεινες ειναι πολυ πιο δυσκολο να συντεθουν. Εχουμε λοιπον παρα πολυ δουλεια ακομα ως την δημιουργια συνθετικης ζωης. ΕΙναι ομως μια καλη αρχη.
Nikos G
21/05/2010 12:25
Αντε θα παρει τα πανω της η "αμυντικη" βιομηχανια παλι, εχει να πεσει χρημα και "πειραματα"........αυτη τη βλακεια με τη θεραπεια ασθενειων ξεχαστε τη, ποτε δεν θα βρεθει θεραπεια για αρρωστιες οπως ο καρκινος, δεν ειναι χαζη η φαρμακοβιομηχανια για να χρεωκοπησει, το συμφερον της ειναι στο να βγαζει φαρμακα για να τα παιρνεις μια ζωη και οχι να σε θεραπευσει......
ΦΩΚΙΩΝ
21/05/2010 11:56
με συνεση .μετρο και απολυτο ελεγχο διοτι απο επιστημονες

εγινε το Ναγκασακι
Κώστας - Λήμνος
21/05/2010 11:43
Ασχετα απο το ηθικό ή οχι του πραματος,ο τύπος την εχει ψωνίσει όντως. Φαίνεται στα μούτρα του....
Αγνή Κάπου
21/05/2010 10:55
Δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η τεχνητή ζωή δε θα μπορούσε να υπάρξει φυσικά. Εξάλλου, οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μοναδικό είδος επί γης το οποίο μπορεί να κατευθύνει την ιστορία του πλανήτη(τουλάχιστον), συνειδητά. Και εφόσον η φύση επέτρεψε και "επέλεξε" την υπαρξη του ανθρώπου αποδέχεται και τις συνέπειες αυτής της ύπαρξης.
Πράγματι, όλη αυτή η υπόθεση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη ή επωφελής όμως αυτό και πάλι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπινους χειρισμούς.
Επιτέλους !!!
21/05/2010 10:52
Η αρχή του τέλους του μεταναστευτικού προβλήματος απανταχού της Γης και η λύση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.
Επιστήμη, η θρησκεία του 21ου αιώνα .
nm
21/05/2010 10:40
"...Εν τέλει, η συνθετική βιολογία σημαίνει φτηνότερα και ευκολότερης πρόσβασης εργαλεία για την δημιουργία βιολογικών όπλων, παθογόνων ιών και τεχνητών μικροοργανισμών οι οποίοι θα μπορούν να είναι θανατηφόρες απειλές για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ο κίνδυνος δεν είναι απλά ο “βιο-τρόμος” αλλά το “βιο-λάθος”. Παρ’ όλες τις εκκλήσεις για δημοσία ανοιχτή βιολογία, εταιρικοί και ακαδημαϊκοί επιστήμονες κερδίζουν αποκλειστικές και μονοπωλιακές πατέντες στα προϊόντα και διαδικασίες της συνθετικής γενετικής. Όπως και στην περίπτωση της βιοτεχνολογίας, η εξουσίας του να δημιουργείς συνθετική ζωή μπορεί να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων κυρίαρχων πολυεθνικών. Καθώς η γονιδιακή σύνθεση γίνεται όλο πιο οικονομική και γρήγορη, θα γίνει ευκολότερο το να συνθέτεις ένα μικρόβιο από το να το βρεις στη φύση ή από μια γονιδιακή τράπεζα. Βιολογικά δείγματα, με την αλληλουχία τους αποθηκευμένη σε ψηφιακή μορφή, θα μεταβιβάζονται ταχύτατα από στην μια άκρη του κόσμου και θα ανασταίνονται σε εταιρικά εργαστήρια χιλιόμετρα μακριά-μια πρακτική που θα μπορούσε να διαβρώσει οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια γενετικής διατήρησης και να δημιουργήσει καινούργιες προκλήσεις στις διεθνείς διαπραγματεύσεις σχετικά με την βιοποικιλότητα.."
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ POET
21/05/2010 09:51
Θα γίνει Θεός αν " εκ του μή όντος " το έπλασε " ,όλα ΄τ΄άλλα είναι φιλοσοφίες για αμερικανάκια. Τώρα ο σκοπός της "δημιουργίας αυτού του υβρι - Δίου προφανώς δεν είναι για το καλό των ανθρώπων, αλλά ένα ακόμη όπλο για την αυτοκαταστροφή του
φύγαμε
21/05/2010 09:50
Τρέξατε:

Δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι της Βουλής, διορισμένοι του ΠΑΜΕ στους δήμους, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στις ΔΕΚΟ, στα λιμάνια.... και αλλού....

Να σας κάνουν εμβόλιο - Να μη χάσετε τα ....κεκτημένα!!!
Χ.Κ.
21/05/2010 09:28
Αυτό δεν είναι καλό νέο γιατί:

Μόλις καταλαβαίνουν οι Τράπεζες ότι κάποιος που τους χρωστάει,
ετοιμάζεται να τα τινάξει.... θα τρέχουν να παραγγείλουν έναν καινούργιο...

Για να μη χάσουν το....διακανονισμό.

Το ίδιο συνέχεια - συνέχεια....

Καλύτερα να μας πάρει ο Θεός μιά και καλή.Salo
21/05/2010 09:24
Υπάρχει Θεός!
Aννα 21/05/2010
21/05/2010 09:23
Σε ολα υπαρχει και οριο κανενας δεν μπορει να παιζει με τη φυση και τη ζωη
Kaiser Soize
21/05/2010 09:04

@..."Δεμ υπάρχει Θέος "

Να " αγιάσει " το στόμα σου..
Αίντε να ξυπνάνε μερικοί μερικοί ...
Διογένης Άκλερδος
21/05/2010 08:50
Αρχίσαμε. Άντε και στην δημιουργία τεχνητού στρατού.
...
21/05/2010 08:35
Δεν υπάρχει θεός...