Ολονυχτία θα κάνει απόψε ο Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να βρεθεί κοντά σε ψαράδες, αρτοποιούς και άλλους ψηφοφόρους που πιάνουν δουλειά τις πρώτες πρωινές ώρες. «Δεν εφησυχάζω καθόλου» διατυμπανίζει ο ηγέτης των Τόρις ενόσω μία δημοσκόπηση τον εμφανίζει, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, να εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία.


Oι πρώτες σφυγμομετρήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ήταν απογοητευτικές για τους Συντηρητικούς: το προβάδισμα των 10 ποσοστιαίων μονάδων που εμφάνισαν το Σαββατοκύριακο είχε συρρικνωθεί στο ήμισυ, στη δημοσκόπηση της ΙCΜ για την «Guardian» εξασφάλιζαν το 33% των ψήφων έναντι 28% για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Εργατικούς, ενώ στη δημοσκόπηση της ΥouGov για τη «Sun» το 34% έναντι 29% για τους Φιλελεύθερους και 28% για τους Εργατικούς. Η πρόβλεψη παρέμενε σταθερή: ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο», χωρίς κυβέρνηση πλειοψηφίας, με τον Νικ Κλεγκ και το κόμμα του σε ρόλο μεγάλου ρυθμιστή. Μία νέα δημοσκόπηση της Ιpsos ΜΟRΙ για το Reuters όμως ήρθε να ανατρέψει αυτή τη (σχετική) βεβαιότητα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 57 «αμφίρροπες έδρες», έδρες δηλαδή που κατέχουν σήμερα οι Εργατικοί αλλά χρειάζονται οι Τόρις προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στις εκλογές της Πέμπτης. Και έδειξε, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, τους Τόρις να κερδίζουν την αυτοδυναμία, έστω και με οριακή πλειοψηφία δύο εδρών. Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων βέβαια δήλωσε πως μπορεί ακόμα να αλλάξει γνώμη. Οπως επισήμανε όμως ο Ρότζερ Μόρτιμορ, επικεφαλής πολιτικών και εκλογικών ερευνών στην Ιpsos ΜΟRΙ, αυτό μπορεί να σημάνει και μια πιο άνετη νίκη των Συντηρητικών και ένα «μετέωρο κοινοβούλιο».

Με άλλα λόγια, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν να διεξαχθούν οι πιο αβέβαιες και ενδιαφέρουσες εκλογές της Βρετανίας εδώ και δεκαετίες, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και σύμφωνα με τους «Τimes» ο Κάμερον καλείται να δώσει την εικόνα πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει, χωρίς όμως να δείχνει πως θεωρεί τη νίκη του και την ψήφο των Βρετανών δεδομένη. Η απόφασή του να παρουσιάσει τις πρώτες ενέργειες που θα έκανε η κυβέρνησή του όπλισε το χέρι Εργατικών και Φιλελεύθερων ώστε να τον κατηγορήσουν για αλαζονεία. «Εχω ένα απλό μήνυμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον: σε αυτήν τη χώρα δεν κληρονομείς την εξουσία, πρέπει να την κερδίσεις» δήλωσε ο Νικ Κλεγκ, ο οποίος κατήγγειλε τον ηγέτη των Τόρις πως… «παίρνει ήδη μέτρα για κουρτίνες» στην Ντάουνινγκ Στριτ. «Εχουμε ακόμα τρεις ημέρες να αλλάξουμε τη Βρετανία μια και καλή» επέμεινε χθες ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. «Ολα μπορεί να συμβούν. Το όριο είναι ο ουρανός».

Θέλοντας να προσθέσουν μια δόση εκλογικής μαγείας στην εκστρατεία τους, οι Φιλελεύθεροι ανακοίνωσαν πως έχουν πλέον την επίσημη στήριξη του «Χάρι Πότερ», κατά κόσμον Ντάνιελ Ράντκλιφ, καθώς και πολλών ακόμα διασημοτήτων, από τον ηθοποιό Κόλιν Φερθ, τον ακαδημαϊκό (και διάσημο άθεο) Ρίτσαρντ Ντόκινς και το μοντέλο Κέιτ Μος μέχρι τον σατιρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη («Πόλεμος εκτός προγράμματος») Αρμάντο Ιανούτσι και την ακτιβίστρια Μπιάνκα Τζάγκερ. «Οι Εργατικοί εγκατέλειψαν τις αξίες που προασπίζονταν όσο ήταν αντιπολίτευση» είπε ο Κόλιν Φερθ για την απόφασή του να στηρίξει αυτήν τη φορά τον Κλεγκ. «Είμαι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος στη Βρετανία διότι έχω ένα σχέδιο για το μέλλον» επέμενε την ίδια ώρα ο Γκόρντον Μπράουν- για να αναγνωρίσει ταυτόχρονα πως «δίνει μάχη για τη ζωή του».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Εδειξε, για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, τους Τόρις να κερδίζουν την αυτοδυναμία έστω και οριακά

Το ανθελληνικό παραλήρημα του Κάμερον


Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να αποκαλείται «Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας», ενώ ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ είναι «στη συντριπτική πλειονότητά του μακεδονικός, με ξεχωριστή γλώσσα, πολιτισμό και ιστορία», σύμφωνα τουλάχιστον με τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον αρχηγό των Συντηρητικών που διεκδικεί την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το 2003, ο Ντέιβιντ Κάμερον πήγε στα Σκόπιακυρίως για να παρακολουθήσει το ματς ΑγγλίαςΠΓΔΜ, όπως παραδέχεται- και… έγινε ειδήμων στις σχέσεις των βαλκανικών χωρών, αλλά και στο πρόβλημα της χώρας μας με τη γείτονά της που διεκδικεί το όνομα «Μακεδονία». Τόσο καλά έμαθε την Ιστορία ο Κάμερον ώστε θεώρησε καλό, μόλις επέστρεψε στη χώρα του, να συγγράψει εμβριθές άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2003 στην εφημερίδα «Guardian» υπό τον τίτλο «Τhe Μacedonian Job» (Η Αποστολή της Μακεδονίας). Στο άρθρο του αυτό, ο ηγέτης των Συντηρητικών αναφέρεται υποτιμητικά στη χώρα μας και ζητεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την εγγύηση των συνόρων της. «Απ΄ όσα μπορώ να δω», γράφει, «η χώρα- και είμαι αποφασισμένος να την αποκαλώ Μακεδονία- έχει απολύτως το δικαίωμα να υπάρχει. Ο πληθυσμός είναι στη συντριπτική πλειονότητά του μακεδονικός, με ξεχωριστή γλώσσα, πολιτισμό και ιστορία. Είναι φτωχότερος απ΄ ό,τι μερικές από τις άλλες παλιές γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες, όμως σημαντικά πλουσιότερος από την Αλβανία. Οι άνθρωποι είναι πολιτισμένοι, φιλικοί και πολύ μορφωμένοι.

Ακόμη και ο ξεναγός μου είχε μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων».

«Είναι πάντα δύσκολο να ξέρεις πώς να απαντήσεις στην ερώτηση: “Τι θα κάνετε για να μας βοηθήσετε;”», συνεχίζει στο άρθρο του ο Κάμερον. «Ομως στην περίπτωση αυτή είχα την απάντηση. Από τώρα και στο εξής θα αποκαλώ τον αξιοσέβαστο εταίρο μας στην Ε.Ε. “the Former Οttoman Ρossession of Greece” (FΟΡΟG)» (Πρώην Οθωμανική Κτήση της Ελλάδας- ΠΟΚΕ). Και οι Ελληνες, για τον κ. Κάμερον, θα είναι προφανώς οι FΟΡΟGs…