Τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος

Επιμέλεια: Χρήστος Κάτσικας  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2010 16:55 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 01/02/2010 17:14 |

Το Βρετανικό Υπουργείο Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων ζήτησε πρόσφατα από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν πώς η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come» και ήταν πραγματικά εκπληκτικά. Η μελέτη παρουσίασε 20 επαγγέλματα, που ενδέχεται να θεωρούνται συνηθισμένα το 2020 ή το 2030 σήμερα όμως ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Χειρουργοί που θα κάνουν επεμβάσεις για να δίνουν μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης στους ανθρώπους, ελεγκτές καιρού, κατασκευαστές ζωντανών ανθρώπινων μελών και  «κάθετοι» αγρότες είναι μόνο μερικά από τα μελλοντικά επαγγέλματα που παρουσιάστηκαν. 

Διαβάστε παρακάτω τη λίστα με τα 20 πιο ενδιαφέροντα επαγγέλματα του μέλλοντος: 

            1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος. Η τεχνολογία θα προχωρήσει αρκετά ώστε να δημιουργούνται ζωντανά ανθρώπινα μέλη με αποτέλεσμα να υπάρξει ανάγκη κατασκευαστών μελών του σώματος, καταστήματα που θα τα πωλούν και θα τα επισκευάζουν.
            2. Νανο-γιατροί. Πρόοδοι στον τομέα της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία υπο-ατομικών συσκευών και θεραπειών είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην προσωπική περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα διαχειρίζονται τις νέες θεραπείες.
            3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων. Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα που θα είναι γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή και να περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες.
            4. Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων. Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες του πληθυσμού ηλικιωμένων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια σειρά από νέες θεραπείες φαρμάκων, ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.
            5. Χειρούργοι αύξησης της μνήμης. Χειρουργοί θα μπορούν να προσθέσουν επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους και να βοηθήσουν αυτούς που είναι υπερβολικά εκτεθειμένοι σε πληροφορίες και χρειάζονται περισσότερη μνήμη για να αποθηκεύουν την ενέργεια.
            6. Ηθικιστές της Νέας επιστήμης. Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλαβαίνουν την επιστήμη και θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές εξέλιξης. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.
            7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες. Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Τρέχοντα έργα στο SICSA (Πανεπιστήμιο του Χιούστον) περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.
            8. Κάθετοι αγρότες. Τα κάθετα αγροκτήματα, σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων θα αυξηθούν εντυπωσιακά μέχρι το 2020.
            9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής. Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή ανατροπή των αποτελεσμάτων. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.
            10. Εφαρμοστές καραντίνας. Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Οι νοσοκόμες δεν θα επαρκούν. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των πυλών.
            11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών. Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια (τα ιωδίδια με την πάροδο του χρόνου υφίστανται σε περιορισμένη έκταση διάσπαση, κατά την οποία ελευθερώνεται ιώδιο) αργύρου  για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα.
            12. Εικονικοί δικηγόροι. Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.
            13. Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές. Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.
            14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων. Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα..
            15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων. Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο, θα υπάρχουν θέσεις εργασίας για ανθρώπους που θα εργάζονται με παραγωγούς και διαφημιστές ώστε να δημιουργούν ειδήσεις και θέματα ανάλογα με τα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός. Η εξατομίκευση θα γίνεται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενώ η παρουσίαση των ειδήσεων θα γίνεται από ανθρώπους.
            16. Καθαρίστριες δεδομένων. Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια ειδικές καθαρίστριες - ές που θα ξεφορτώνεται με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.
            17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός. Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν την σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.
            18. Χρηματιστές χρόνου. Ο χρόνος πάντα ήταν χρήμα και υπάρχουν ήδη άνθρωποι που αναλαμβάνουν διαχείριση χρόνου. Στο μέλλον, ενδεχομένως να προκύψουν και αγορές όπου ο χρόνος θα διαπραγματεύεται ως εναλλακτική νομισματική μονάδα.
            19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης. Ενδεχομένως να χρειαστούμε εργαζόμενους που θα αναλάβουν ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύματα ή έχουν μπει στο περιθώριο της κοινωνικής δικτύωσης.
            20. Προσωπικοί μάνατζερ. Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας» χρησιμοποιώντας κοινωνική δικτύωση και άλλα μέσα.

Πηγή: http://fastfuture.com

Το αναλυτικό κείμενο της μελέτης της Fast Future μπορείτε να το  κατεβάσετε από εδώ http://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf

42
κοστας
17/05/2011 23:18
οτι βλακεια τους ερχεται στο μυαλο τη γραφουν σε μια λιστα!!!!
Νικος Νικητοπουλος
12/10/2010 00:52
Παρτε χαμπαρι πως εμεις κανουμε οτι θελουμε γιατι πολυ απλα δν υπαρχει πολιτικη και ολα αυτα ειναι μια βιτρινα οφθαλμαπατης για να μας καθοδηγουν οπως και οπου θελουν καποια κεφαλαια παγκωσμιος.π.χ.Σε λιγο δν θα κανουμε sex πια, γιατι θα το κανουμε μεσω των φαντασιωσεων μας με μηχανηματα! και μην γελατε οταν ακουτε τετοια πραγματα γιατι θα τα δουμε και μετα θα ειναι καθιερωμενο να γινουν ετσι τα πραγματα γιατι π.χ. φανταστειτε να ξαμολησουν εναν ιο χειροτερο απτο AIDS και να κολαει μεσω του απλου φιλιου απτο μαγουλο ξερω γω και μν μου πειτε πως αυτα δν προκειτε να γινουν διοτι ειναι ιατρικα αποδεδιγμενα πως δν προκειτε να υπαρξει ποτε τετοιος ειδος μεταφορας τοσο βαρυ ιου γιατι και αλλα πραγματα δν ηταν εφυκτα αλλα "οτι θελουν τα καταφερνουν" δεν λεω να μν ακολουθουμε τν τεχνολογια να τν ακολουθουμε λοιπον τν καλη πλευρα της ομως οχι τν κακη και εγω ειμαι 17 κ εχω τετοια αποψη και αλλα ζωαδια ασχολουνται με τους τουρκους και τους αλβανους και λπν αυτο ειναι ακομα αλλο ενα πραγμα .! σας εναντιονουν για να μν ασχολειστε μαζι τους και να ασχολειστε με τους γειτονες (και το αδιθετο με τους αλλους) και να μην δινετε σημασια στις δουλειες που κανουν πισω απτην πλατη μας ρε....κοιτα δω που καταντισαμε....αυτα ειχα να πω κ το ξερω πως λιγοι θα διαβασουν το comment μου....και οι μισοι απο αυτους ισως και να καταλαβουν τι εννοω. κ οποιος καταλαβε καταλαβε...may we be humans but we are still animals....
Παύλος
17/08/2010 14:56
Καλά ΙΑΚΩΒΕ μην παίρνεις και όρκο για αυτό.....
ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
14/02/2010 13:53
ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ:
1. ΜΑΦΙΑ
2.ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ
3.ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΑΣ
4.ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ
5.ΦΥΤΙΕΣ ΧΑΣΙΣΟΥ(ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ)
6."ΒΟΥΤΙΕΣ" ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΚΙΝΙ
7.ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ
ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
14/02/2010 13:43
ΘΑ ΓΙΝΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΝ
Σαλο...
04/02/2010 15:46
xaxaxaxouxaaaa!
kserathika sto gelio me th mikrh kineza raftra...

fuser
ti kaneis mwraki mou?
Δημήτρης
03/02/2010 16:56
Πως θα αναπαραγόμαστε δε μας λένε. Με το φυσιολογικό τρόπο ή με ευγονική; Θα επηρεάσουν τα γενετήσια μας ένστικτα προκειμένου να μη γίνονται τυχαίες διασταυρώσεις; Θα μας στειρώνουν; Πόσο διεστραμμένοι μπορεί να είναι αν νομίζουν ότι ο άνθρωπος θα υιοθετήσει ότι βλακεία τους έρχεται στο κεφάλι. Μπορώ και εγώ βγάλω μια λίστα με 50 επαγγέλματα του μέλλοντος. Ας μη νομίζουν ότι μόνο αυτοί έχουν φαντασία. Νομίζουν ότι κάθε βλακεία που έκαναν ταινία είναι εφαρμόσιμη. Νομίζουν ότι μπορούν να υποκαταστήσουν τη φύση. Οι άνθρωποι είναι πειραγμένοι. Επιστροφή στη φύση άμεσα. Άκου εκεί χρηματιστήριο χρόνου. Μήπως και πόνου αργότερα; Ελπίζω να ζω όταν θα καταρρεύσει το Αγγλοσαξονικό έκτρωμα.
Maria M
03/02/2010 15:40
@ gofoto (:TH ALLO THA MAS ETIMASOUN?)
STON CANADA BRHKAN TON TROPO APO TA ZWA POU EINE STO ZOO KAI TRONE MONON FRUTA KAI LAXANIKA NA MAZEVOUN TA POOH TA BAZOUN STON FOURNO KAI DHMIOURGOUN HLECTRIKO.
XREIAZONTE INVESTOR.

Maria M Canada

Realistis pou zei exw
03/02/2010 11:38
Kalomathimenoi ellines......gia ena pragma den ehete idea. To poso skliro einai to kapit systima (ohi to elliniko giati den ypirhe mehri tora- alla erhete na sas gam.s.ei). Stin ellada zoume se mia anarhokoumonistiki outopia (akomi kai oi akrodexiooi perilamvanontai se aytin).... Opote telos h kalomathisia ora einai gia to diko mas kardiako h egefaliko episodeio (metaforika ola) pou tha plirosoume epeidei "trogame" poly olon ayton ton kairo
tzeni
03/02/2010 08:26
ολα αυτά ειναι στη φαντασία των λίγων και το μόνο που επιδιώκουν είναι το κέρδος χωρίς αναστολές
σκεφτήτε να μην είμασταν και πρωσωρινοί σ΄αυτόν τον κόσμο
Λευκάδιος
03/02/2010 08:13
ναι ε???? ........ Συνεφοκυνηγός?????!!!!!!!!!! Ρε τι μπούρδες λένε οι χορτάτοι!!!!!!!!!!!!!!
Αλεξία Σκάρπου
02/02/2010 23:11
Σε λίγο θα μας ταϊζουν με χαπάκια.Ηδη υπάρχουν εταιρείες που τα κατασκευάζουν και τα πουλάνε θα "εξαφανίσουν" το νερό και μετά θα το εμφανίσουν πουλώντας το πολύ ακριβά..
Τότε θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία...
Κάτι εταιρείες που υπάρχουν και θέλουν με το ζόρι να σε ταϊζουν χαπάκια,θα χάσουμε την αίσθηση της γεύσης .Αλλά κοπάδι προβάτων είμαστε και απλά ακολουθούμε!!!
Παρουσιάστριες,μόδιστροι,μοντέλα,κυνηγοί ταλέντων, μποτοξ,πλαστικοί,δημοσιογραφοι και εκδότες -που κάνουν την τρίχα τροιχιά-μαστροποί και πόρνες έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας! Η Δευτέρα Παρουσία δεν αργεί...Μονο που δεν θα τη δούμε όπως μας την έχουν εμφανίσει!!!
ΙΑΚΩΒΟΣ
02/02/2010 22:49
ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
fuser
02/02/2010 21:17
Και τωρα η λιστα με τα 20 καλυτερα επαγγελματα στην Ελλαδα μετα απο 50 χρονια...... 1) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 2) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 3) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 4) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 5) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 6) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 7) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 8) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 9) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 10) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 11) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 12) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 13) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 14) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 15) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 16) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 17) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 18) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 19) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ και 20) ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ! (με τις υγειες μας:)) Πλακα πλακα το "καθετοι αγροτες" ειναι ααααπαιχτο χαχαχα. Τα παντα ολα ρε τι λεμε τωρα
Μικρη Κινεζα Ραφτρα
02/02/2010 19:58
Μηχανολογοι δε χρειαζονται ρε τενεκεδες ?
Τι νανο γιατροι και
απο το κεφαλι τους θα τις βγαζουν τις νανοσυσκευες οι γιατροι του μελλοντος η θα τις κανουν σταυροβελονια στο σπιτι πριν πανε για δουλεια.
Ακου εικονικοι δικηγοροι.
ου να χαθειτε
ΓΙΩΡΓΟΣ
02/02/2010 16:47
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΑΛΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ..............50 Μ***ΚΕΣ ΘΑ ΚΟΝΟΜΑΝΕ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ!ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ,ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!!!!!!ΑΠΛΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΥΓΙΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ!!!!!!!!!ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΧΩΡΑ??
gofoto
02/02/2010 13:28
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΝ
pikis
02/02/2010 12:39
Στην Ελλάδα η δουλειά του μέλλοντος είναι ειδικός επιδοτήσεων/επιδομάτων. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει Ελλάδα.
ΛΙΤΣΑ
02/02/2010 12:25
Η καλύτερη δουλεία είναι του Βουλευτή να πληρώνεται και να μην κάνει τίποτα.
Εξασφαλίζει και για το μέλλον.
ΞΞΞ
02/02/2010 12:06
ΩΡΑΙΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ...


ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΘΑ ΔΩΣΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ?
Πέρσα
02/02/2010 11:33
Αστυνομικός θα γίνω! Να κυνηγάω σύννεφα!
dimitrios wass
02/02/2010 00:13
ksechasate tus idi metallagmenus dimosiografus
Χαρά Μ.
01/02/2010 23:22
Στο μέλλον, όλο και περισσότερο θα καλούμε τον πράσινο υδραυλικό
ALALAL
01/02/2010 23:21
Εργασίες χειρωνακτικής φύσεως, όπως του ηλεκτρολόγου και του υδραυλικού, αλλά και ειδικότητες των κλάδων της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των κατασκευών, της ναυτιλίας και των μεταφορών, οι οποίες απαιτούν πτυχίο ανώτατης σχολής, συμπεριλαμβάνονται μέσα στα 50 επαγγέλματα με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα των ερευνών της επιστημονικής ομάδας του πρώην υπουργού και καθηγητή της Οικονομικής της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κ. Θεόδωρου Κατσανέβα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες διαπιστώνεται ότι όσες εργασίες σχετίζονται με την υψηλή τεχνολογία, καθώς και με οικονομικούς, διοικητικούς, τραπεζικούς, εμπορικούς και κατασκευαστικούς τομείς θα έχουν σταθερή ζήτηση στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ειδικότητες όπως του τεχνικού βιολογικής οικολογικής γεωργίας, αρδεύσεων και ιχθυοκαλλιεργειών, του κηπουρού, του ξυλουργού, του οδηγού ταξί, λεωφορείου ή φορτηγού, του μάγειρα, αλλά και του αρχιτέκτονα, του πολιτικού μηχανικού και του προγραμματιστή ή τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών θα συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις απασχόλησης. Επίσης, θετικές θα είναι οι προοπτικές για όσους επιλέξουν να μπουν στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στρατό.

Αντίθετα, επαγγέλματα όπως του γιατρού, του οδοντιάτρου, του φαρμακοποιού, του δικηγόρου και του δασκάλου, τα οποία παλιότερα θεωρούνταν ικανά να προσφέρουν πλήρη απασχόληση και καλές αμοιβές, σήμερα εμφανίζονται κορεσμένα. Αρνητικές είναι οι προοπτικές και για τις ειδικότητες οι οποίες συνδέονται με τις θεωρητικές σπουδές.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργείται σταθερά τα τελευταία 15 έτη από την επιστημονική ομάδα του κ. Κατσανέβα, οι βασικές αιτίες αυτής της εξέλιξης, μεταξύ άλλων, είναι ο μεγάλος αριθμός αποφοίτων από αντίστοιχες σχολές καθώς και οι διαφοροποιήσεις στην παραγωγή σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Από τις έρευνές μας προκύπτει η πορεία που θα ακολουθήσουν τα επαγγέλματα, μακροπρόθεσμα, σε επίπεδο ζήτησης, εξηγεί στον ΕΤ ο κ. Κατσανέβας. Διαφοροποιήσεις μπορεί να προκύψουν μόνο βραχυπρόθεσμα και αυτό εξαιτίας ενδεχόμενων απρόβλεπτων παραγόντων. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε βάθος δεκαετίας, οι προβλέψεις για την προοπτική των διαφόρων ειδικοτήτων επαληθεύονται πλήρως, καταλήγει ο καθηγητής της Οικονομικής της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Oι ειδικότητες της επιτυχίας ανά κλάδο :

Γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία και γεωλογία
1. Τεχνολόγος θερμοκηπίων - ανθοκομίας
2. Τεχνικός βιολογικής γεωργίας
3. Κηπουρός
4. Τεχνικός αρδεύσεων
5.Τεχνίτης ιχθυοκαλλιεργειών

Κατασκευές, μηχανολογία κ.λπ.
1. Μηχανολόγος - μηχανικός
2. Πολιτικός μηχανικός
3. Αρχιτέκτονας μηχανικός
4. Τεχνολόγος - Ηλεκτρολόγος
5. Υδραυλικός
6. Τεχνικός εργαλειομηχανών
7. Ξυλουργός - τεχνίτης

Πληροφορική
1. Πληροφορικός - προγραμματιστής
2. Πληροφορικός οικονομίας - διοίκησης
3. Πληροφορικός τηλεπικοινωνιών - δικτύων
4. Πληροφορικός πληροφοριακών συστημάτων
5. Πληροφορικός Διαδικτύου
6. Τεχνικός πληροφορικής με πολυμέσα
7. Τεχνικός πληροφορικός εφαρμογών
8. Τεχνικός βάσεων δεδομένων και δικτύων
9. Τεχνικός ιστοσελίδων
10. Πληροφορικός - Ηλεκτρονικός
11. Πληροφορικός - Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός
12. Τεχνικός ραδιοτηλεόρασης - δικτύων
13. Τεχνικός ηλεκτρονικών μηχανών γραφείου
14. Τεχνικός κινητής τηλεφωνίας
15. Τεχνικός Η/Υ - δικτύων
16. Τεχνικός ηλεκτρονικών μικροσυσκευών

Οικονομία, τράπεζες, διοίκηση
1. Φοροτεχνικός - Λογιστής
2. Οικονομολόγος - Πληροφορικός
3. Οικονομολόγος - Μηχανολόγος

Νομικά
1. Δικαστής

Μεταφορές, ναυτιλία
1. Πλοίαρχος
2. Αξιωματικός Εμπ. Ναυτικού
3. Οδηγός ταξί
4. Οδηγός λεωφορείου
5. Οδηγός φορτηγού

Τουρισμός, επισιτισμός
1. Μάγειρας
2. Ζαχαροπλάστης

Καλές και εφαρμοσμένες τέχνες
1. Τεχνολόγος γραφικών τεχνών
2. Σχεδιαστής μέσω Η/Υ

georges
01/02/2010 21:06
Χαζομάρες......ωραίο μέλλον ονειρεύεται και προσδωκά ο σύγχρονος άνθρωπος.....να γίνουν τα παιδιά του προσωπικοί μάνατζερ και χρηματιστές χρόνου...αν είναι δυνατόν με τι ηλιθιότητες ασχόλούμαστε..
Ι. Ανδρεδάκης
01/02/2010 21:06
Θα σας πρότεινα, κύριε Κάτσικα, να διαλέγετε πιο προσεκτικά αυτά που μεταφράζετε, κι όχι οτιδήποτε βρείτε στο Internet. Επίσης, να τα μεταφράζετε καλύτερα: "Νανο-ειδικοί" σημαίνει "ειδικοί υψους κάτω του 1.20". "Ειδικοί νανο-ιατρικής" θέλατε να πείτε. Ένα μόνο παράδειγμα από πολλά.
ΨΑΧΤΗΡΗΣ
01/02/2010 21:05
Δάσκαλοι σκύλων διάσωσης

Οι εκπαιδευτές σκύλων διάσωσης διδάσκουν σκύλους για να συμμετέχουν σε επικίνδυνες αποστολές. Η διεθνής διασωστική κοινότητα IRO (International Rescue Organization) έχει θεσπίσει κανονισμούς που αφορούν τα ελάχιστα κατώτερα όρια που πρέπει να διαθέτει ένας σκύλος προκειμένου να χαρακτηριστεί ως σκύλος έρευνας και διάσωσης. Σήμερα αναγνωρίζονται διεθνώς οι παρακάτω κατηγορίες: σκύλος ανιχνευτής, ανοιχτής έρευνας, έρευνας ερειπίων για επιζώντες και νεκρούς, έρευνας χιονοστιβάδων και ναυαγοσώστης.

viviv
01/02/2010 21:03
Ο δύτης κορεσμού (saturation diver) είναι ένα επάγγελμα που απευθύνεται σε λίγους και τολμηρούς. Ο άνθρωπος αυτός καλείται να καταδυθεί σε βάθος που φθάνει έως και τα 400 μέτρα και να παραμείνει εκεί για πολλές ώρες ή και μέρες αν χρειαστεί, προκειμένου να αποπερατώσει την εργασία που έχει αναλάβει. Συνήθως προσλαμβάνεται από εταιρείες πετρελαιοειδών, επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο την ανάσυρση ναυαγίων ή για κρατικούς ερευνητικούς σκοπούς.

Δύτες κορεσμού κλήθηκαν να εργασθούν και στο ναυάγιο του ρωσικού υποβρυχίου Κουρσκ. Η εκπαίδευση είναι πανάκριβη, διαρκεί περίπου έναν μήνα και απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες της κατάδυσης και έχουν μεγάλη πείρα.

Αν περάσετε με επιτυχία την εκπαίδευση θα ανήκετε σε ένα πολύ κλειστό, δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα.

Μισθός από 7.000 έως 40.000 ευρώ τον μήνα.

Ώχτο Μάτιμου
01/02/2010 20:58
Το επάγγελμα του μέλλοντος (και του παρόντος): να λες και να γράφεις μ____ες και να βγάζεις λεφτά! Όσο πιο μεγάλες μ_____ες θα λες, τόσο πιο περιζήτητος θα είσαι! Πάντως γέλασα με το άβαταρ που θα κάνει ...μάθημα σε μια σχολική τάξη! Θα ήταν όλα τα λεφτά να βλέπαμε κάτι τέτοιο! Φανταστείτε τους μαθητές να κάνουν τις συνηθισμένες τους αταξίες μες στην τάξη και το άβαταρ να φωνάζει: κάντε ησυχία, κάντε ησυχία!..
Χρύσα
01/02/2010 20:53
Επαγγέλματα του 2010

Ποια θα είναι τα 10 πιο περιζήτητα επαγγέλματα

1. Μηχανικοί ιστών

Με το τεχνητό δέρμα ήδη στην αγορά και τον τεχνητό χόνδρο που δε θα αργήσει να έρθει, σε 25 χρόνια από τώρα οι επιστήμονες προσμένουν ότι θα μπορούν να παράγουν ολόκληρα όργανα στα εργαστήριά τους. Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες να παραχθούν συκώτι, καρδιά και ιστός νεφρών.

2. Προγραμματιστές γονιδίων

Ψηφιακοί χάρτες γονιδιώματος θα επιτρέπουν σε εργαστηριακούς τεχνικούς να δημιουργούν εξατομικευμένες συνταγές, αλλοιώνοντας γονίδια, ξαναγράφοντας γραμμές σε κωδικό υπολογιστή. Αφού σαρωθεί το DNA για ατέλειες, οι γιατροί θα χρησιμοποιούν γονιδιακή θεραπεία και έξυπνα μόρια για την αποφυγή πολλών ασθενειών, όπως κάποιοι καρκίνοι.

3. Αγρότες

Οι αγρότες της νέας εποχής θα καλλιεργούν φυτά και θα τρέφουν ζώα, τα οποία θα έχουν υποστεί μία γενετική αλλαγή για να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες. Στις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη συμπεριλαμβάνεται και η ντομάτα, η οποία παράγει εμβόλιο, καθώς και το γάλα, με φάρμακα από αγελάδες, πρόβατα και κατσίκια.

4. Ελεγκτές μεταλλαγμένων τροφίμων

Με λίγη γενετική αλλοίωση, ψάρια που αναπτύσσονται γρήγορα και φρούτα που αντέχουν στο κρύο θα βοηθήσουν στο να ταϊστεί ένας πλανήτης με προβλήματα υπερπληθυσμού, αλλά τέτοια υβρίδια μπορούν να εξαλείψουν την τροφική αλυσίδα. Ερευνητές θα ψάχνουν για τα γονίδια ονομαζόμενα "τρωικά άλογα" και θα εξαφανίζουν μεταλλαγμένα είδη, τα οποία θα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο του ανθρώπου.

5. "Εκσκαφείς" δεδομένων

Όταν χρειαστεί να βρούμε πληροφορίες, ερευνητές θα είναι σε θέση να αποσπάσουν χρήσιμα στοιχεία από βουνά πληροφοριών, αναγνωρίζοντας μοτίβα συμπεριφοράς για πωλητές και επιδημιολόγους.

6. Επισκευαστές

Δυσκολεύεστε να επαναπρογραμματίσετε το VCR σας, πόσο μάλλον τα καινούριο σας DVD; Φανταστείτε όταν η τρισδιάστατη ολογραφική TV σας δε θα παίρνει μπρος ή όταν η τοστιέρα σας που μιλάει θα λέει μισόλογα. Τηλεχειριζόμενα διαγνωστικά θα φροντίζουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη, αλλά μερικοί επισκευαστές θα έρχονται σπίτι σας.

7. Ηθοποιοί εικονικής πραγματικότητας

Αντί να πληρώνουμε για να βλέπουμε, θα πληρώνουμε για να συμμετέχουμε, αφού θα επιτρέπουμε σ’ αυτούς τους επαγγελματίες να αντιδρούν με εμάς σε σαπουνόπερες του κυβερνοχώρου. Και οι σεναριογράφοι θα έχουν μεγάλη ζήτηση, αφού όσοι θα παρακολουθούν το διαδίκτυο θα ζητούν συνεχώς νέες ιστορίες για να ξεφύγουν από τη μονοτονία της ύπαρξής τους.

8. Προσωπικοί δημοσιογράφοι

Η σημερινή δημοσιογραφία θα γίνει πιο εξατομικευμένη, δουλεύοντας με διαφημιστές για να δημιουργήσουν περιεχόμενο ειδικά για εσένα. Τα διαφημιστικά θα αποσπούν τη προσοχή σου χρησιμοποιώντας αρώματα και γεύσεις, με τελικό στόχο να εκπέμπουν μηνύματα κατευθείαν στον εγκέφαλο.

9. Δοκιμαστές "Turing"

Οι μηχανικοί Η/Υ θα συνεχίζουν να μετρούν τις ικανότητες των προγραμμάτων να μιμούνται την ανθρώπινη ευφυία, όπως πρότεινε ο Βρετανός μαθηματικός Alan Turing πριν 50 χρόνια, ρωτώντας σε αν ομιλείς με άνθρωπο ή μηχανή. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά αυτοί οι ανθρώπινοι εξομοιωτές θα χρησιμοποιούνται για να απαντούν σε πελάτες μέσω διαδικτύου και σε προσωπικά μηνύματα.

10. Μηχανικοί γνώσης

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μετατρέπει τις γνώσεις σε προγράμματα, καθιστώντας εσένα ασήμαντο.

Ποιες δουλειές θα εξαφανιστούν

1. Χρηματιστές, έμποροι αυτοκινήτων, ταχυδρόμοι, ασφαλιστές, μεσίτες

Το διαδίκτυο θα εξαφανίσει τους μεσάζοντες.

2. Δάσκαλοι

Η μάθηση από απόσταση γίνεται όλο και πιο κοινή, αλλά χάρη στο θαύμα των διαδικτυωμένων τάξεων και της ηλεκτρονικής βαθμολόγησης, το σημερινό γραφείο των καθηγητών μπορεί να γίνει απλώς ένα ψηφιακό αρχείο βοηθημάτων. Παρ’ όλο που μια απόλυτη αλλαγή δεν είναι πιθανή, μία αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα θα κοστίσει σχετικά λίγο.

3. Εκτυπωτές

Αργά ή γρήγορα, οι εφημερίδες και τα περιοδικά θα χρησιμοποιούν ψηφιακό χαρτί. Το Xerox και άλλοι οραματιστές αγωνίζονται να δημιουργήσουν ένα υλικό το οποίο να είναι ευέλικτο σαν το χαρτί και πολλαπλών χρήσεων όπως η οθόνη του υπολογιστή. Το τελικό προϊόν θα είναι ωφέλιμο στο περιβάλλον, αφού δε θα υλοτομούνται πια τόσα δέντρα.

4. Στενογράφοι

Προγράμματα αναγνώρισης της φωνής θα αντικαταστήσουν τους ενόρκους στις δίκες, όπως και πολλούς γραμματείς, καθώς και εκτελεστικούς βοηθούς, αλλά η τεχνολογία δεν είναι ακόμη τόσο εξελιγμένη ώστε να τους αντικαταστήσει αυτήν τη στιγμή.

5. "CEOs"

Είναι πολύ ριψοκίνδυνο το να παίρνονται αποφάσεις στις ώρες εργασίας. Μία παγκόσμια ομάδα ειδικών θα ακολουθήσει τις εταιρείες στην εποχή του διαδικτύου και ακόμα παραπέρα.

6. Ορθοδοντικοί

Τέρμα τα σιδεράκια, χάρη σε τρισδιάστατους εξομοιωτές, που θα καθορίσουν την τοποθέτηση μικρών πλαστικών ευθυγραμμιστών, που θα μετακινήσουν τα δόντια σου στη σωστή θέση. Ήδη κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι αυτή η μέθοδος θα εγγυάται την ευθυγράμμιση των δοντιών των παιδιών σας.

7. Φύλακες φυλακών

Μικροσκοπικά εμφυτεύματα θα περιορίσουν την εγκληματικότητα των κρατουμένων. Οι αισθητήρες θα χρειαστούν προσεκτική ρύθμιση.

8. Οδηγοί φορτηγών

Θα υπάρχουν έξυπνες λωρίδες, που θα επιτρέπουν σε οχήματα τηλεχειριζόμενα (από υπολογιστές) να ταξιδεύουν πολύ γρήγορα με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Θα υπάρχουν και προγράμματα που θα προτείνουν εναλλακτικούς δρόμους σε αυτοκίνητα.

9. Νοικοκυρές

Αν τα ψυγεία, σήμερα, μπορούν να αγοράσουν γάλα μέσω διαδικτύου, τότε αυτόματες ηλεκτρικές σκούπες δε φαίνονται καθόλου απίθανες. Πιθανώς σπίτια που θα καθαρίζονται από μόνα τους να χρησιμοποιούν ένα κεντρικό σύστημα, το οποίο να αποικοδομεί τη σκόνη.

10. Πατεράδες*

Λόγω της εξωμητρικής γονιμοποίησης και της κλωνοποίησης, οι πατεράδες μπορεί να εξαφανιστούν. Και οι μητέρες επίσης, με τη δυνατότητα μιας τεχνητής μητέρας.

* Φυσικά δε θα το χαρακτηρίζαμε ακριβώς επάγγελμα…

ILI
01/02/2010 20:48
συλλέκτης οστών γιατί το ξέχασαν αυτό το ελπιδοφόρο επάγγελμα;
Μαέστρο
01/02/2010 20:16
Λαμόγιο: Η διαχρονικότερη επικερδής εργασία στο ελλάντα.
kalatravas
01/02/2010 20:13
εγώ λέω να γίνει μια φυσική καταστροφή... να ησυχάσουμε απο τους επιστήμονες!!!
ILUMINATI
01/02/2010 19:59
Οι ιλλουμινάτι εν δράσει. Φιλοδοξούν για πολλά αλλά έρχεται η ώρα τους. Οι εωσφοριστές νομίζουν ότι μπορούν να τα βάλουν με τον Θεό.
Nikos G
01/02/2010 19:14
Βλακειες, θες να εχεις δουλεια και λεφτα για παντα, γινεσαι ιερεας. Μαζι με το επαγγελμα της ιεροδουλης ειναι ενα απο τα πιο σταθερα επαγγελματα.
tsanakas zisis
01/02/2010 18:41
pali douleia tha xoume oi dikigoroi...esto k os ..eikonikoi..opote isixasa..:axaxaxax
Μαρία
01/02/2010 18:04
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Φώτης Ηλιόπουλος
01/02/2010 17:54
μπρρρρρρρρρρρρ
Basil
01/02/2010 17:51
Ενδιαφέρουσα παρουσίαση. Οι Βρετανοί βλέπουν μακριά...
Κ.Η.
01/02/2010 17:50
Αυτά που φαίνονται αδιανόητα σήμερα θα είναι συνηθισμένα τότε
Μάκης
01/02/2010 17:49
Καλά ευτυχώς που θα έχουμε γεράσει μέχρι τότε
Λευθέρω
01/02/2010 17:37
Έτσι για να ξέρουν οι μαθητές τί να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τώρα που το συμπληρώνουν. Ω! τι κόσμος μπαμπά... Τόσο γρήγορα θα γίνει τόσο χάλια?