Κάποτε οι πενηντάρηδες άνδρες και γυναίκες ζούσαν «το φθινόπωρο της ζωής». Σήμερα είναι οι νέοι τριανταπεντάρηδες, όπως γράφει η εφημερίδα Daily Τelegraph. Οι ειδικοί αναζητούν- και εξηγούν- τους λόγους.


Η επανάσταση της ηλικίας δεν περιορίζεται στο σταρ σίστεμ, στον λαμπερό κόσμο της Σάρον Στόουν και της Μαντόνας, του Τζορτζ Κλούνεϊ και της Τζούλιαν Μουρ. Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο η βιολογική ηλικία εκτοπίζει την επίσημη και η σεξουαλικότητα δεν υποχωρεί απέναντι στον χρόνο ή στις αλλαγές του σώματος. Στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής βρίσκονται οι «φανταστικές πενηντάρες», ή Quintastics όπως βαφτίζει αυτή τη γενιά γυναικών η Daily Τelegraph. «Κατά μέσο όρο κερδίζουμε τρεις μήνες ζωής τον χρόνο», δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica ο Ρομπέρτο Μπερναμπέι, επικεφαλής του Τμήματος Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. «Είμαστε πράγματι πιο υγιείς. Σήμερα οι εβδομηντάρηδες ζουν όπως οι χθεσινοί πενηντάρηδες και οι πενηντάρηδες σαν να έχουν δέκα χρόνια λιγότερα», προσθέτει. Οι λόγοι; Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζωή είναι πιο εύκολη σε σχέση με παλαιότερα, οι σημερινές γενιές δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη σωστή διατροφή, η φυσική δραστηριότητα γίνεται κανόνας και η πρόοδος της Ιατρικής χαρίζει χρόνια.

Η σημερινή γενιά των πενηντάρηδων μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε άλλα τριάντα χρόνια δραστήριας ζωής, μολονότι πριν από μισό αιώνα η εμμηνόπαυση ήταν για τις γυναίκες η εισαγωγή στο «φθινόπωρο της ζωής», όπως έλεγε ο Πικάσο. Αυτή η προοπτική μιας διαδρομής που έχει ακόμη πολύ για να τελειώσει ωθεί πολλούς να δημιουργούν οικογένεια σε ώριμη ηλικία και χάρη στην παρουσία των παιδιών να παραμένουν νέοι για να παίξουν μαζί τους, να τα ακούσουν, να τρέξουν, να αστειευτούν. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η διάδοση του βιάγκρα για τους άνδρες και των ορμονών για τις γυναίκες άλλαξαν τα σύνορα του έρωτα, επομένως, και της τεκνοποίησης. Ο χρόνος δεν είναι πια εμπόδιο», λέει η Εμανουέλε Τζανίνι, καθηγήτρια Σεξολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λ΄Άκουιλα. «Η φαινομενική ηλικία είναι συχνά μια χειροπιαστή πραγματικότητα».

Αισθάνονται νέες

Σε έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία, οι περισσότερες γυναίκες άνω των 50 χρόνων δηλώνουν «πιο ευτυχισμένες από ποτέ». Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται και η Σάρον Στόουν, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε εξομολογηθεί ότι αισθάνεται «λιγότερο ανασφαλής και πολύ πιο όμορφη» τώρα, στα 52 της, σε σχέση με τότε που ήταν 20 χρόνων. Αυτό το συναίσθημα πληρότητας οφείλεται σε ένα μοναδικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι σημερινές γενιές. Όπως λέει στην ιταλική εφημερίδα η Ιαΐα Καπούτο, συγγραφέας του βιβλίου «Οι γυναίκες δεν γερνούν ποτέ», «σήμερα οι άνθρωποι ζουν περισσότερες ηλικίες μαζί, είναι σαν να έχουν μια πολλαπλή ηλικία». Η Ιταλίδα συγγραφέας δίνει παραστατικά ένα παράδειγμα. «Ας πάρουμε μια γυναίκα 50 χρόνων που έχει ένα δεκάχρονο γιο. Ίσως αισθανθεί την ηλικία της το πρωί όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη, αλλά αυτό διαρκεί λίγο. Θα νιώθει δέκα χρόνια νεώτερη ως μητέρα μικρού παιδιού, όταν πρέπει να του αφιερώσει ενέργεια και χρόνο. Θα αισθάνεται νέα με τον σύντροφό της και τις φίλες της. Και όταν ξαπλώσει στο κρεβάτι της κουρασμένη μέχρι θανάτου, μπορεί να νιώσει το βάρος της ηλικίας της».

Το στοίχημα πλέον- σημειώνει η εφημερίδα Daily Τelegraph – είναι οι σημερινοί πενηντάρηδες να απολαμβάνουν την ωριμότητά τους.

«Μια ώριμη γυναίκα δεν έχει ανάγκη να μεταμφιέζεται σε κοριτσάκι για να παραμείνει στο κέντρο της ύπαρξης», έχει πει η Ζερμέν Γκριρ, μια από τις επιφανέστερες εκπροσώπους του παγκόσμιου φεμινιστικού κινήματος. Η γενιά της «επανάστασης της ηλικίας» απειλείται από τη δικτατορία του σώματος, την παγίδα του μπότοξ και της σιλικόνης. Η μανία των διορθώσεων με κάθε κόστος αποτελεί μια σύγχρονη ασθένεια.