Η ΚΙΝΑ ενδέχεται να βάλει τέλος σε ένα έθιμο αιώνων και να αφαιρέσει τους σκύλους και τις γάτες από τα μενού των εστιατορίων με το πρώτο νομοσχέδιο εναντίον της κακοποίησης των ζώων. Όποιος θα συλλαμβάνεται να τρώει σκύλο ή γάτα θα αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι 5.000 γιουάν (500 ευρώ) και φυλάκιση 15 ημερών, εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Απρίλιο στο Κοινοβούλιο, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το κρέας του σκύλου έχει θερμαντικές ιδιότητες, έτσι το προτιμούν ιδιαίτερα τον χειμώνα. Είναι γνωστό με τον ευφημισμό «μυρωδάτο κρέας» και η κατανάλωσή του είναι ευρύτερα διαδεδομένη στη Βορειοανατολική Κίνα, όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ τους χειμερινούς μήνες. Όμως εστιατόρια με επιγραφές ότι προσφέρουν «μυρωδάτο κρέας» υπάρχουν σε σχεδόν όλες τις πόλεις της Κίνας.

Με το νομοσχέδιο επιβάλλονται επίσης πρόστιμα από 10.000 ως 500.000 γιουάν στις οργανώσεις που ενέχονται στην πρακτική αυτή. Σε μερικές περιοχές της Κίνας, ιδιαίτερα στην κομητεία Πεϊσιάν της Νοτιοανατολικής επαρχίας Τζιανγκσού, πατρίδα ενός αυτοκράτορα που πριν από 2.000 χρόνια έτρωγε σκύλους, υπάρχει μεγάλος αριθμός κυνοτροφείων για το κρέας και τη γούνα των ζώων.

Το κρέας της γάτας

Από την άλλη, το κρέας της γάτας είναι λιγότερο δημοφιλές. Πράγματι, οι περισσότεροι Κινέζοι το αποφεύγουν επειδή υπάρχει η δεισιδαιμονία πως το ζώο θα επιστρέψει τη νύκτα για να πάρει εκδίκηση. Ωστόσο οι κάτοικοι της νότιας επαρχίας Γκουανγκντόνγκ δεν φοβούνται τον θρύλο. Το διασημότερο φαγητό με κρέας γάτας εκεί ονομάζεται «μάχη του δράκου με την τίγρη» και είναι βραστό γάτας και φιδιού με μπαχαρικά.

Τα τελευταία χρόνια, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε πολλές κινεζικές πόλεις. Οι ακτιβιστές αγωνίσθηκαν για να σταματήσουν οι μαζικές αποστολές φορτίων με γάτες στοιβαγμένες σε συρμάτινα κλουβιά από τον Βορρά στις αγορές και τα εστιατόρια της Γκουανγκντόνγκ.

Μάλιστα, έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες στο Ίντερνετ για να κάνουν γνωστή στον κόσμο την τύχη των δύσμοιρων αυτών ζώων.