Η τελευταία μόδα στη Στοκχόλμη είναι… ινδουιστική: το κρεβάτι με τα καρφιά. Δεν είναι βέβαια η σανίδα με τα ατσάλινα καρφιά που χρησιμοποιούν οι φακίρηδες, αλλά μια σύγχρονη σουηδική εκδοχή της.


Συνήθως αποτελείται από ένα ελαφρύ λαστιχένιο στρώμα το οποίο καλύπτεται από βαμβακερό ύφασμα που έχει προσαρμοσμένους μικρούς, σκληρούς πλαστικούς δίσκους με μικρές αιχμηρές ακίδες. Είναι… εκσυγχρονισμένο, όμως πονάει. Όσο λιγότερες είναι οι ακίδες τόσο περισσότερο.

«Είναι αρκετά οδυνηρό στην αρχή» λέει η Καταρίνα Ρόλφσντοτερ- Γιάνσον, 46 χρονών, δασκάλα της γιόγκα και συγγραφέας, η οποία χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά το κρεβάτι με τα καρφιά. «Το κόλπο είναι πως, αφού ανέβει στην αρχή η αδρεναλίνη, μετά χαλαρώνεις και αισθάνεσαι και πάλι ωραία». Όταν κάποιος σηκώνεται αφού έχει ξαπλώσει σε στρώμα με καρφιά, προσθέτει, «η πλάτη του είναι σαν να την έχεις κατατρυπήσει με πιρούνι».

Η μόδα «έπιασε» πολύ γρήγορα τα λίγα τελευταία χρόνια στη Σουηδία. Τον Αύγουστο, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στρωμάτων με καρφιά, η εταιρεία Shakti (κατασκευάζει τα στρώματα στην Ινδία και πήρε το όνομά της από την ινδουιστική θεά της γονιμότητας) συγκέντρωσε 3.000 ανθρώπους σ΄ ένα πάρκο της Στοκχόλμης για να ξαπλώσουν σε στρώματα με καρφιά τα οποία είχαν τοποθετηθεί με τρόπο που να μοιάζουν με τις ακτίνες ενός ήλιου. Τα μέλη της ομάδας τραγουδούσαν μάντρα ενώ κάθονταν ή ξάπλωναν στα στρώματά τους, κερδίζοντας έτσι μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Όμως οι οργανωτές ανέφεραν πως τραγουδούσαν μόνο 2.500 άνθρωποι, επειδή οι υπόλοιποι 500 αποκοιμήθηκανασφαλής ένδειξη, όπως επισήμαναν, των χαλαρωτικών ιδιοτήτων των εν λόγω στρωμάτων.

Υπερβολές

Όπως γίνεται συνήθως με τις μόδες που δημιουργούνται γύρω από την υγεία, όσοι μιλούν για τα ευεργετικά αποτελέσματα των στρωμάτων με τα καρφιά υπερβάλλουν, καθώς μερικοί υπόσχονται ότι προσφέρουν θεραπείες για τα πάντα, «από τη σχιζοφρένεια ώς την πιτυρίδα» όπως λέει η Ρόλφσντοτερ- Γιάνσον. Όμως πολλοί που χρησιμοποιούν τα στρώματα αυτά υποστηρίζουν πως απαλλάχθηκαν από αϋπνίες, ημικρανίες, ακόμη και από άσθμα.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Πολλοί που χρησιμοποιούν τα στρώματα αυτά λένε πως απαλλάχθηκαν από αϋπνίες, ημικρανίες, ακόμη και από άσθμα

Έκρηξη των πωλήσεων τα Χριστούγεννα


ΣΥΜΦΩΝΑ με τη συντηρητική εφημερίδα «Σβένσκα Νταγκμπλάντετ», «δεν υπάρχει τίποτε που να μοιάζει έστω με επιστημονική απόδειξη για την επίδραση του στρώματος με καρφιά». Για να απαντήσει στη μομφή αυτή, η Shakti οργάνωσε την ιατρική παρακολούθηση 30 ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν τακτικά. «Δεν αναζητούμε τι μπορεί να θεραπεύει το στρώμα, αλλά τι συμβαίνει στο σώμα- ξέρετε, στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό, στη θερμοκρασία του σώματος», λέει ο 45χρονος Μαξ Χόφμαν, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες έγινε διευθυντής Μάρκετινγκ στα στρώματα Shakti.

Πάνω από 10 διαφορετικές μάρκες στρωμάτων με καρφιά πωλούνται πλέον στο Ίντερνετ και σε καταστήματα της Στοκχόλμης. Κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται ότι θα σημειωθεί έκρηξη στις πωλήσεις. «Η Σουηδία είναι μια μικρή χώρα», λέει η Σουζάνα Λίντελεβ. «Αν το χρησιμοποιεί κάποιος στη Στοκχόλμη, σε λίγο θα το χρησιμοποιούν όλοι».

LΙΝΚ:

http://www.shaktimat.net/