ΖΕΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ

Γερμανίδα πρωτοστατεί σε κίνημα ανταλλαγής προϊόντων- υπηρεσιών

ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Stefanie Μarsh   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2009 07:00 |
 Ζει χωρίς χρήματα  τα τελευταία 13 χρόνια
▅Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ. «Ανακάλυψα ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα με όσα ρούχα κρέμονταν μόνο σε 10 κρεμάστρες. Όλα τα άλλα τα χάρισα»

Η πρώην καθηγήτρια Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ ζει χωρίς χρήματα τα τελευταία 13 χρόνια στη Γερμανία. Άρχισε ως πείραμα, αλλά τώρα δεν το αλλάζει με τίποτα. Και είναι πεπεισμένη ότι αυτό είναι το μέλλον της κοινωνίας μας.

Πριν από 22 χρόνια η Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ, καθηγήτρια γυμνασίου, μόλις έβγαινε από ένα επώδυνο διαζύγιο και αποφάσισε να μετακομίσει μαζί με τα δύο παιδιά της στο χωριό Λούνεμπουργκ, κοντά στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Εκεί, όπως παρατήρησε αμέσως, οι άστεγοι ήταν πάρα πολλοί και σε άθλια κατάσταση. Ενοχλήθηκε πολύ. «Δεν είναι σωστό αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί», σκέφτηκε. Έπειτα από αρκετή σκέψη έφτιαξε το Τauschring, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες με αντάλλαγμα υλικά αγαθά, μια ζώνη όπου δεν χρησιμοποιούνται χρήματα: ένα κούρεμα μπορεί να ανταλλαγεί με το σέρβις ενός αυτοκινήτου, μια παλιά τοστιέρα μπορεί να ανταλλαγεί με δύο χρησιμοποιημένες καμπαρντίνες. Το αποκάλεσε «Gib und Νimm» δηλαδή «Πάρε- Δώσε».

Επανένταξη
Η 67χρονη σήμερα Σβέρμερ πίστευε πάντα ότι οι άστεγοι δεν χρειάζονται χρήματα προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία: αντίθετα θα πρέπει να δώσουν μόνοι τους αξία στον εαυτό τους με το να γίνουν χρήσιμοι, παρά τα χρέη, την ένδεια ή την ανεργία. «Πιστεύω ότι ακόμα και εάν δεν έχεις τίποτα, αξίζεις πολλά. Ο καθένας μας έχει μια θέση στον κόσμο».

Οι άστεγοι του Ντόρτμουντ όμως δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στο σχέδιό της και ελάχιστοι εμφανίστηκαν στο Τauschring. Κάποιοι μάλιστα της είπαν εξαγριωμένοι ότι μια γυναίκα μεσαίας τάξης με μόρφωση δεν θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει τι περνούν. Αντίθετα, ήταν κυρίως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που άρχισαν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στο Τauschring, με τα χέρια τους γεμάτα πράγματα που βρίσκονταν αχρησιμοποίητα επί χρόνια στα σπίτια τους ή έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους: συνταξιούχοι κομμώτριες προσφέρθηκαν να κουρέψουν άνεργους ηλεκτρολόγους οι οποίοι με τη σειρά τους θα έφτιαχναν τις κουζίνες των γυναικών. Συνταξιούχοι Βρετανοί δάσκαλοι παρέδιδαν μαθήματα αγγλικών σε νέους με αντάλλαγμα να βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους. Ούτε ένα μάρκο δεν άλλαξε χέρια. Τρόπος ζωής
Η επιτυχία του πειράματος προκάλεσε στη Σβέρμερ ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής της. «Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ζούσα με πολλά πράγματα που δεν χρειαζόμουν. Έτσι αποφάσισα ότι δεν θα αγόραζα τίποτα χωρίς να δώσω κάτι άλλο. Έτσι ξεκίνησα. Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι τι χρειάζομαι πραγματικά, για παράδειγμα ρούχα, και ανακάλυψα ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα με όσα κρέμονταν μόνο σε 10 κρεμάστρες. Όλα τα άλλα τα χάρισα. Το να ξεφορτωθώ τόσα πράγματα ήταν μια πραγματική ανακούφιση».

Έπειτα από λίγο, ακόμα και η τεράστια συλλογή με τα βιβλία της άρχισε να την ενοχλεί και η Σβέρμερ τα έδωσε σε ένα κατάστημα με βιβλία από δεύτερο χέρι. Τα χάρισε όλα. «Ήθελα να μείνω μόνο με τα απολύτως απαραίτητα».

LΙΝΚ:
http://www.tauschring.de/
http://projekte.free.de/gibundnimm/

«Η ζωή έγινε πιο συναρπαστική, πιο όμορφη»

ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΣΚΗΤΙΚΑ ζούσε η Σβέρμερ τόσο πιο χαρούμενη ήταν. Το 1995 ασχολούνταν πολύ με το Τauschring και συνειδητοποίησε ότι η δουλειά της δεν την ικανοποιούσε. «Πάντα ήμουν άρρωστη με γρίπη ή πονοκέφαλο και ποτέ δεν συνειδητοποιούσα τη σύνδεση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων μου και του γεγονότος ότι ήμουν δυστυχισμένη στη δουλειά μου». Έναν χρόνο αργότερα, το 1996, πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της: να ζει χωρίς χρήματα. Παράτησε το διαμέρισμα και τη δουλειά της και άρχισε να ζει νομαδικά με «έναν ακραίο τρόπο ζωής», όπως παραδέχεται. Γύριζε από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας χειρωνακτικές εργασίες. Σκόπευε να το κάνει μόνο για 12 μήνες. Όμως της άρεσε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να το σταματήσει. Δεκατρία χρόνια αργότερα, συνεχίζει να ζει βάσει των αρχών τού «Πάρε- δώσε». «Η ζωή έγινε πιο συναρπαστική, πιο όμορφη. Είχα όλα όσα χρειαζόμουν και ήξερα ότι δεν μπορούσα να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή. Δεν έπρεπε πια να κάνω όσα δεν μου άρεσαν, αισθανόμουν μεγάλη χαρά και σωματικά αισθανόμουν καλύτερα από ποτέ». Ζει ακόμα έτσι. Μένει κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό σπίτι μελών του Τauschring, καθαρίζοντας ή κάνοντας άλλες δουλειές ως αντάλλαγμα. Έχει 200 ευρώ για κατάσταση έκτακτη ανάγκης και όλα τα άλλα χρήματα που πιάνει στα χέρια της τα χαρίζει. Δεν έχει υγειονομική περίθαλψη, αλλά πιστεύει στη δύναμη της αυτοθεραπείας.

Πιστεύει πραγματικά ότι το δικό της παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει το μέλλον σε μια κοινωνία όπου «όλοι αγοράζουμε για να γεμίσουμε το κενό μέσα μας. Και αυτό το κενό και τον φόβο της απώλειας τον εκμεταλλεύονται οι μεγάλες εταιρείες».

35
milli
19/05/2011 11:26
Δε λεω, μπραβο στην κυρια Σβερμερ αλλα δεν ειπε κανεις να ακολουθησουμε το παραδειγμα της η εστω κατι αντιστοιχο . Γιατι την κρινετε ?Γιατι σας φαινεται παραλογη?Ζει την ζωη της ,τη ζωη που η ιδια επελεξε να κανει.Μπορει εκεινη να ειναι στο ενα ακρο και ''μεις στο αλλο αλλα υπαρχει και η μεση λυση.Το ολο θεμα ειναι τα λεφτα .Λεφτα λεφτα λεφτα . Αρρωστια , αγχος, νευρα ,χαμος , πανικος .Να δουλευεις φιλος, ολοι χρειαζομαστε μια δουλεια για να ζησουμε αλλα οι υπερβολες και οι σπαταλες στην ακρη !Δεν ειναι αναγκαιες . Ευαισθητοποιησου αντι να την κρινεις ..
Κων/νος Τ
22/12/2010 00:48
Η προσαρμογή στην ακραία φτώχεια (με τον τρόπο της Σβέμερ η και κάθε άστεγου επαίτη ) ομοιάζει με την τροποποιούμενη ζωή των γατιών που αντί να ζούνε στην φύση βρίσκοντας την τροφή τους με τον περήφανο τρόπο του κυνηγιού, αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια και στην ελεημοσύνη όποιου θέλει και μπορεί να την διαθέτει... Εαν όλοι αυτοί οι άστεγοι και κατατρεγμένοι κατάφερναν την ευρηματικότητα, υπομονή και επιμονή που εχουν στην επιβίωση, να την είχαν και στην καταγγελία του συστήματος που καθημερινά τους απορρίπτει και επ αυτών κάθε χριστούγεννα και πάσχα κομπάζει για τον ανύπαρκτο ανθρωπισμό του, τότε θα είχαν μια καλύτερη ζωή ίσως και έναν αξιοπρεπή θάνατο, αντί τον αργό θάνατο της εξαθλίωσης και της αναξιοπρέπειας. Η λοιπή κοινωνία είναι γνωστό ότι είναι άλλο τόσο άθλια και ανάξια που οδηγεί σε αυτες τις καταστάσεις μέσω της ανυπαρξίας οργάνωσης και κυρίως της ανυπαρξίας της ηθικής άμυνας ενάντια στην αδιαφορία και στην νοοτροπία του συμφέροντος της στιγμής...
Alexis
03/03/2010 13:18
theite to zeitgeist addendum kat ta xanaleme.
xolidoxos
23/02/2010 10:47
Αν δεν οριστεί παγκοσμίως, σε όλα τα πράγματα, ποιο είναι το λίγο, ποιο το απαραίτητο και ποιο το πολύ, τέτοιες προσπάθειες, είναι σα να μένεις ξεβράκωτος σε ένα περιβόλι με αγγούρια.
xristina f
04/12/2009 13:56
Διάβασα κάποια σχόλια και μου φάνηκαν πολύ ακραία.
Δεν πιστεύω πως θα πρέπει να σταματήσει το χρήμα ως μέσω συναλλαγών, αλλά το άρθρο μας βάζει σε σκέψεις για τα παράλογα ποσά που ξοδεύουμε σε υλικά αγαθά τα οποία θα μπορούσαμε και χωρίς αυτά. Αναρωτιέμαι πόσες έχουν αγχωθεί με το τι θα αγοράσουν για να βάλουν στις γιορτές και ας μην τους περισσεύει φράγκο!!
Ας κάνουμε το πρώτο βήμα απλά, δηλ. να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας για τα οποία κοπιάζουμε πολύ να τα αποκτήσουμε και που ίσως δεν τα χρειαζόμαστε καν!
Φραουλίτσα
02/12/2009 11:52
Είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στην οικονομία ενός κράτους. Άν όλοι οι πολίτες σταματήσουν τις συναλλαγές σε χρήμα και ανταλλάσσουν είδη και υπηρεσίες, θα σταματήσει και το κράτος να εισπράττει φόρους με αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή.
Δεν είναι λύση αυτό.
zeitgeist
30/11/2009 14:11
@aea. Οταν σταματησεις να παιρνεις το "ιερο ναρκωτικο" σου ξαναγραψε. Οσον αφορα την φραου ισως δινει ενα στιγμα εναλλακτικης λειτουργειας της κοινωνιας που ζουμε. Ολοι μας νομιζω εχουμε σκεφτει οτι καποια αλλαγη θα την εκανε ποιο ανθρωπινη. Θελει πολυ ψαξιμο ακομη!!!
Ελεωνόρα Φιλίππου
28/11/2009 02:07
Μπράβο στον/στην δημοσιογράφο που το''γραψε: 1) για να μη νομίζουν οι Έλληνες/Ελληνίδες πως κατέχουν τα πρωτεία με κάτι ψευτοπροσπάθειες αλληλεγγύης. 2) ευαισθητοποιηθείτε και δώστε σε όσους έχουν ανάγκη κι όχι σε συλλέκτες ρούχων, διακοσμητικών & παιχνιδιών ή νεόπλουτων φτωχών πλουσίων προαστείων!
MaNoS
28/11/2009 01:10
1ο Να γιατι την παρατησε ο αντρας τις 2ο στους ψυχιατρους που πρεπει να παει δεν αρκει 1 μονο κουρεμα..... ειναι και μιας καποιας ηλικιας...πρεπει να κανει πολλα 3ο πχ πές οτι παίρνει το τρενο για μια αλλη πολη, ο οδηγός του τρενου θα ανταμοιφθει; και ο σταθμάρχης για την ψυχη της μανας του 8α δουλευει; Ουτε στο μεσαιωνα δεν δουλευε ετσι το συστημα, γιαυτο οι ανθρωποι ανακαλυψαν τα χρήματα πολύ νωριτερα. ποιος ανεβαζει τετιεσ....ειδησεις στο νετ....αλα δεν φταιει αυτος , εγο φταιω που τα διαβαζο και καθωμαι και σχολιαζω κιολας.........
The American
27/11/2009 23:04
Polu swstos o .... ΙΚΑΡΟΣ 27/11/2009 19:01................................ Poli kala ta eipe ........................................................................... Na douleuoume kai na futozwoume gia na mporei o ka0e kefaleiokratis naa trellenetai sto fragko ...... Trelameno ar0ro ... Teleiws ektos pragamtikotitas i kuria ..... Otan apofasistei oti exei kai kapia psuxiki aneparkeia na doume poios 0a pleirwsei ta xapakia tis kurias .....
aea
27/11/2009 22:10
Εδω ο Νεοελληνας δεν μπορει να κοψει το καπνισμα που σκοτωνει και τσεπες του αδειαζει, να παψει να δηλητηριαζεται με τους τοσους καφεδες που τα νευρα του τσιτωνει ,να σταματησει να καταβροχθιζει τα περιττα που τον εχουν κανει εγκυο για να το πουμε κομψα κομψα, που η τσεπη του δεν παει, και να πουμε και το αλλο ουτε οι αναγκες του δικαιολογουν τα επιμονως πολυζητητα κυβικα της σακαρακας του,που ομως χρεωνεται να την αποκτησει η λαγνα αλλονου χαιβανιου κοιταει, ας μην εχει να πληρωσει γιορτοδανεια ζηταει διακοποδανεια και οποια αλλα Μιχαλουςδανεια με μπανκαδορο νταβατζη απο πανω, να μη μπορει να πει οχι στο σκατοκουτι –συγνωμη για το σκατο γιατι επαψε να’ναι πλεον χαζο- να κανει οχι μια μικρη στοιχιωδη οικονομια παραβλεποντας αγαθα που του προβαλλουν κι επιβαλλουν στα λαγνα ματια του αλλα ουτε και την σπαταλη να ελαττωσει.... και του δινεται θεμα να κρινει τα της Γερμανιδας καλως η οχι καμωμενα. Μας εχω βαρεθει τελικα. Το παραδειγμα της φραου Χαιντεμαριε Σβερμερ αν κι οντως παρατραβηγμενο δεν μας λεει τι στο διαολο εκανε τα παιδια της μας λεει ομως οτι ανακάλυψα ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα με όσα κρέμονταν μόνο σε 10 κρεμάστρες. Όλα τα άλλα τα χάρισα. Το να ξεφορτωθώ τόσα πράγματα ήταν μια πραγματική ανακούφιση. Αρα τα ξεφορτωθηκε κι αυτα....η τα’φαγε! Έπειτα από λίγο, ακόμα και η τεράστια συλλογή με τα βιβλία της άρχισε να την ενοχλεί και η Σβέρμερ τα έδωσε σε ένα κατάστημα με βιβλία από δεύτερο χέρι. Τα χάρισε όλα. Ήθελα να μείνω μόνο με τα απολύτως απαραίτητα. Ουφ! Παν’ και τα παιδια και τα βιβλια! Τι καλα! Ομως η ιστοριουλα μας λεει και κατι αλλο, αν μια παλαβιαρα Γερμανιδα μπορει να ζησει με τα τοσα λιγα δεν μπορουμε εμεις τα καλοθρεμμενα βουτυρομπεμπεδια να ζησουμε περικοπτοντας τουλαχιστον τις σπαταλες μας; Δεν λεω να σπασουμε και την τελευταια κουπα και να πινουμε νερο με τις χουφτες αλλα εφτασε ο κομπος στο χτενι ωρε πατριωτες!
Θνητός
27/11/2009 20:15
Η ζωή μακριά από το Θεό δημιουργεί πάντα προβλήματα. Μετάνοια και προσευχή χρειάζεται. Οι πρώτοι Χριστιανοί ζούσαν αρμονικά και ήταν όλοι για έναν και ένας για όλους...
ΙΚΑΡΟΣ
27/11/2009 19:01
Ποιος είναι υπεύθυνος αυτής της κατάστασης δε μας λέει το άρθρο! Το άρθρο είναι αποπροσανατολιστικό και κάνει ακτιβισμό της πλάκας! Ο εργαζόμενος με τη δουλειά του διαμέσω των αιώνων έχει φέρει την τεχνολογία σε τέτοιο επίπεδο που θα έπρεπε να ζει χωρίς να δουλευει πολύ ή και να ζητιανεύει όπως πολλοί από αυτούς στο άρθρο! Το άρθρο δε μας λέει για παράδειγμα ο ηλεκτρολόγος που θα βρει ανταλακτικά για να φτιάξει μία συσκευη για παράδειγμα ή ακόμα καλύτερα που θα βρεθεί η συσκευή για να φτιαχθεί; Μήπως να πάμε να δουλεύουμε στους εργοδότες τζάμπα και να ανταλλάσουμε την εργασία μας με μία συσκευή; Λοιπόν για να κοπεί το δούλεμα στόχος του άρθρου είναι να μας πείσει ότι δε χρειάζεται να ζητάμε πολλά αλλά να φυτοζωούμε! Ανάγκη έχει το κεφάλαιο να μαζεύει πλούτη και όχι εμείς. Το κράτος στο οποίο είμαστε φορολογούμενοι δεν έχει υποχρεώσεις απεναντί μας και πρέπει να βρούμε λύσεις ζητιανιάς(επιδομα κοινωνικής αλληλεγγύης!). Ο εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελιέται και να διεκδικισεί τον πλούτο που παράγει!!! Α! και κάτι ακόμα η Γερμανία δεν είναι η χώρα που επί σοσιαλισμού την είχαν ΠΡΟΤΥΠΟ καλής ζωής; Τι έγινε υπάρχουν και εκεί φτωχοί και άνθρωποι που πεινάνε; Αυτό πρέπει να κρατήσει ο εργαζόμενος από το άρθρο ότι στον καπιταλισμό δεν υπάρχει προκοπή! Η μόνη λύση είναι ο σοσιαλισμός(όχι του ΠΑΣΟΚ βέβαια)!!!
Thee American ....
27/11/2009 17:05
Ti lete re magkes .... Eisaste kala .....??? I Germanida ta kanei ola auta stis pl;ates tou Germanikou Koinonikou SYSTIMATOS .... Otan arrwstisei (pou 0a ginei afou einai idi miias kapoias ilikias) kai i paramoni sto nosokomeio einai 1000 eurw tin mera .....POIOS 0a ta plirwsei ....???/ O Germanos FOROLOGOUMONOS ..... pou fusika douleuei opou douleuei katw apo opoies sunthikes gia na kanei auti i kuria ti Hippy .... to 2010 .... Min trellenomaste kai olas ..... Ka0iste na diabaste kai ena aplo biblio politikis oikonomias kai dite oti den paei na skapsei to miso Berolino, i kuria, den 3eplirwnei tin iatro-farmakeutiki boi0eia kai sunta3i .... Ante MPOURDOLOGOI tis pentaras ....
TOTOS
27/11/2009 13:49
MHN TRWS POIO POLLA APO OTI PARAGEIS
AFTO DEN TO PHRATE XABARI AKOMA
Δήμος Β.
27/11/2009 13:14
Αφήστε κατά μέρος τις γερμανικές βλακείες. ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ Όλα μπορούν να γίνουν χωρίς υπερβολές. Ας μην ξεχνάμε και τον Δημόκριτο : "Το περιττό είναι απαραίτητο" είχε πει.
ΠΑΣΧΑΛΗΣ
27/11/2009 12:16
Αυτη εχει μαζεψει και 200 ευρω.. εγω τι κανω?

Αυτη εκει το παει χειρονακτικα κιεμεις εδω χειραμαξα
ΛΙΤΣΑ
27/11/2009 11:06
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ..ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ..
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ , ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ
Ο ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ
ΑΛΛΟΣ ΣΤΗ ΧΛΙΔΑ ΚΑΙ
ΑΛΛΟΣ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ

Η ΜΑΓΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΣΕΙΣ
live a retired life
27/11/2009 10:03
Κανείς δεν κοίταξε τη ψυχή μου. Όλοι ποθούν το σώμα μου φτηνά και χυδαία χωρίς ίχνος ευαισθησίας, χωρίς ίχνος τιμής. Αισθήσεις χωρίς συναισθήματα, απαιτήσεις χωρίς δόσιμο, ιδού το σύγχρονο πρότυπο ζωής. Τα κοινωνικά στερεότυπα τρελαίνουν. Είμαι υπερβολική; Ίσως. Αστόχαστη; Με κανέναν τρόπο. Είναι παράλογο υπό αυτές τις συνθήκες να ζω μόνη μου και να αυτοσυντηρούμαι με όποιον τρόπο μπορώ; Πιστεύω πως όχι. Μένει να καταφέρω να ξεριζώσω την τελευταία προκατάληψη φόβου που τρέφω μέσα μου και να ακολουθήσω το παράδειγμα της κυρίας Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ.

ST
27/11/2009 05:56
AUTO DEIXNEI TI PATHAINOUNE OI GOMENES AMA TIS PARATAEI O ANTRAS....

LALANE KURIOLEKTIKA.......
Simple Living
26/11/2009 21:14
Η κυρία του άρθρου δεν έχει ούτε σπίτι δικό της. Κοιμάται μια εδώ και μιά εκεί. Αλλά το σπουδαιότερο: το κοινωνικό σύστημα της Γερμανίας δεν αφήνει κανένα να πεινάσει, αν όλα πάνε στραβά.

Εγώ σας προτείνω κάτι άλλο.
http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_living
Παυλος Ι. Βερολινο
26/11/2009 17:23
@Menelaos 26/11/2009 10:55

Μενελαε, για ...
ξανασκαψου το.

Ενας "κυκλος ανταλλαγης" στην Ελλαδα ιδιαιτερα,
θα ειχε ισως και βαθυτερες αιτιες υπαρξης.
Ισως ελυνε (σε μικρο βεβαια βαθμο) και το κοινωνικο ( αλλα και αισθητικο) προβλημα της ζητιανειας, στις μεγαλουπολεις.
A.N.
26/11/2009 17:08
O anthropos einai apo tin fysi tou poly euestitos(thilastiko)xoris na mirazete,na antallazi aisthimata,na synzi ,na ton agapane kai na agapiete,xoleni kai arosteni.Auto einai pou xorteni,kai se krata-i anthropo, auto eimaste.!!Ta xrimata den xriazontai ''kroisous'',pou ekmetaleuontai auta ta idanika,anti na ''mirastoun'' .-Alla oute ta logia tou megalou'' Solon'' bo-i-thisan ton Kroiso.-O anthropos einai apo tin fysi tou ego-i-stis,tokoglifos,eglimatias,deilos,apanthropos!! Dialelekse kai pare..!!
El Athan Artist
26/11/2009 17:02
Το ποτάμι γυρίζει πίσω αν ξέρεις πως να το κατευθύνεις

Η επιστημονική φαντασία πέθανε στην Ανα γέννηση μαζί με τον από μηχανής Θεό της.

Αγνοήστε τους παρτάκηδες όπως σας αγνοούν και οι ίδιοι

Ζήτω! ...δεν ζητώ πλέον τίποτα...τα έχω ήδη όλα!

Sharing_will_save_the_world
26/11/2009 16:02
@ ‘Δουλεύουμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να δουλεύουμε’: Ευχαριστώ, αλλά τίποτα από αυτά που έγραψα δεν είναι δικό μου. Είναι όλα αντιγραφή από εδώ: http://www.share-gr.org/ που είναι, βέβαια, μικρή μετάφραση του: http://www.shareintl.org/
Sharing_will_save_the_world
26/11/2009 15:39
"Πρέπει να αλλάξουμε εντυπωσιακά τον παρόντα τρόπο ζωής, και να ενστερνιστούμε απλούστερες μορφές διαβίωσης και εργασίας. Πέρασαν οι μέρες στις οποίες οι άνθρωποι βίαζαν και λεηλατούσαν τον πλανήτη κατά βούληση, χωρίς σκέψη για τις επερχόμενες γενεές, και χωρίς το ενδεδειγμένο ενδιαφέρον και τη φροντίδα για το περιβάλλον, το οποίο βαθμιαία και αναπόφευκτα έφθινε.Η εμπορευματοποίηση...είναι περισσότερο επικίνδυνη για τους ανθρώπους από ότι η ατομική βόμβα, και καταδεικνύει την καταστρεπτική της δύναμή στο οικονομικό χάος το οποίο κυβερνά τον κόσμο σήμερα. Πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι οι κυβερνήσεις και οι λαοί τους να το καταλάβουν; Για πόσο καιρό ακόμα η εμπορευματοποίηση θα στραγγίζει το αίμα και τη ζωή από την ανθρωπότητα, και η τελευταία θα μαραίνεται και πεθαίνει;" http://www.share-gr.org/
odigos enalaktikis epivioshs
26/11/2009 15:14
Παιδιά ρίξτε και εδώ μια ματιά που γίνεται μια Ελληνική προσπάθεια για καταγραφή εναλλακτικών οικονομικών ιδεών http://genia700euro.pblogs.gr/
MA
26/11/2009 14:02
Πολύ όμορφο αλλά είναι πολλοί οι παρτάκηδες... Και τότε τι κάνεις;;;
Γιωργος Στ.
26/11/2009 13:11
Το προβλημα,ετσι οπως το αντιλαμβανομαι εγω,ειναι απλο και συνοψιζεται ως εξης : εμεις οι ανθρωποι φτιαξαμε το χρημα για να μας (εξ)υπηρετει,αλλα σιγα σιγα,με τη θεοποιηση των υλικων αγαθων η κατασταση αντιστραφηκε και καταλληξαμε να υπηρετουμε εμεις το χρημα.Αν εχεις χρημα (και κατα συνεπεια ευχερεια αποκτησης υλικων αγαθων),αν καταναλωνεις,εισαι κατι.Αν οχι,δεν εισαι τιποτα.Ετσι καταντησαμε.Μονοι μας πεσαμε σ''αυτο το βουρκο του υλισμου.Μονοι μας πρεπει να βγουμε.Δεν ξερω αν ο καταλληλοτερος τροπος για να το πετυχουμε ειναι αυτος που περιγραφει η Γερμανιδα.Τουλαχιστον ομως αυτη προσπαθησε (και συνεχιζει να προσπαθει).
ellie karoglou
26/11/2009 12:57
πόσο πιο ωραία που θα ήταν η ζωή όλων μας, αν φροντίζαμε να ζούμε μόνο με τα απαραίτητα υλικά αγαθά. πόσο πραγματικά ευτιχισμένοι θα ήμασταν αν τα μοιραζόμασταν όλα. Ένας κόσμος χωρίς διακρίσεις, χωρίς εγωϊσμούς, χωρίς προσωπικά οφέλη. θα ήταν ένας κόσμος Υγιείς!!!
Δουλεύουμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να δουλεύουμε
26/11/2009 12:48
Πολύ ωραία τα λες Sharing_will_save_the_world, αλλά ετοιμάσου να δεχτεις τις επιθέσεις των υπολοίπων που θα σε πουν δημόσιο υπάλληλο, θα θυμώσουν που "πρέπει να δουλεύουν αυτοί για να τρως εσύ", και θα σου θυμίσουν ότι "πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός για να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες" (Δηλαδή θα δεχτεί κάποιος να δουλεύει με 500 ευρώ το μήνα και θα σου προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες προκειμένου να μην τον απολύσουνε. Και αύριο θα το κάνει και με 400, πάλι για να μην τον απολύσουνε).

Κράτα γερά φίλε, και μη προδώσεις τις ιδέες σου
ΧΑΣΤΟΥΚΙΔΗΣ
26/11/2009 12:29
ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΧΙΠΗΔΕΣ ΤΟΥ 70 που τους εχει καψει το μυαλο η πρεζα και το ΕΛ-ΕΣ-ΝΤΙ
ΝΙΚΟΣ ΦΛΑΓΓΙΜΗΣ
26/11/2009 11:52
Πολύ σωστή η Γερμανίδα
Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα
διότι ο Έλληνας και η Ελληνίδα (όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι)
είναι επιδοιξίες και ματαιόδοξοι!
Σιγά μην αρκεστή η Ελληνίδα σε 10-15 ΄ρούχα μόνο!
Σιγά μην δε γεμίσει η Ελληνίδα ΜΗΤΈΡΑ ΌΛΑ ΤΑ ΝΤΟΥΛΆΠΙΑ ΤΗς με σεντόνια, πετσέτες, κ.τ.λ.
κ.τ.λ. κ.τ.λ.
Menelaos
26/11/2009 10:55
ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ....ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ...ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΗ ΛΙΘΙΝΗ ΕΠΟΧΗ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ.....
Sharing_will_save_the_world
26/11/2009 09:45
Ένας άλλος καλύτερος κόσμος είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος αν πρόκειται η ανθρωπότητα να επιβιώσει. Ένας κόσμος με λιγότερο ανταγωνισμό και αδικία. Ένας κόσμος όπου οι άνθρωποι θα μοιράζονται από κοινού τους πόρους με δικαιοσύνη και ευδαιμονία. Πιθανόν η πορεία προς τα εκεί να περιλαμβάνει και την αποφυγή χρήσης των χρημάτων, διότι έτσι άμεσα ακυρώνεται η τωρινή στρεβλή κατανομή των πόρων. Ο παρών αποκαλούμενος πολιτισμός ''δεν μπορεί να δώσει άλλο'', αποσυντίθεται και πεθαίνει, με ελάχιστα παραπάνω να προσφέρει στους ανθρώπους παρά δυσκολίες και φόβο, και τελικά, αυτό-εξόντωση. Αυτό το οποίο όλοι περνάμε, (δεν είναι παρά) η κατάρρευση του παλιού, άδικου (οικονομικού) συστήματος. Πρόκειται για απαραίτητη και αναπόφευκτη επίσης, λογική συνέπεια της απληστίας και του εγωισμού μας. Η συμβουλή μου, όση αξία και αν έχει αυτή, είναι να εξοικονομείτε και να μάθετε να ζείτε πιο απλά. Αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε, έτσι ώστε κάποιοι άλλοι να μπορέσουν, έστω, να ζήσουν. “Δες τον αδερφό σου σαν τον εαυτό σου”. Δημιουργήστε μια Διεθνή Αποθήκη αγαθών από την οποία όλοι μπορούν να πάρουν. Μόνο έτσι, με το μοίρασμα των αγαθών, μπορεί ο κόσμος να ανανεωθεί.... Μόνο με το μοίρασμα … θα βρουν οι άνθρωποι την ευτυχία που επιδιώκουν. Μόνο το μοίρασμα (από κοινού) των αγαθών θα φέρει τη δικαιοσύνη και την ειρήνη. share-gr. org