Ο μεγαλύτερος αγγλοσαξονικός θησαυρός από χρυσό ανακαλύφθηκε στην βορειο-κεντρική Αγγλία από έναν 55χρονο πολίτη,χόμπι του οποίου είναι η ανίχνευση μετάλλων.

Στον θησαυρό περιλαμβάνονται πέντε κιλά χρυσού και ασήμι βάρους 2,5 κιλών. Η ποσότητα του χρυσού είναι τριπλάσια από την αντίστοιχη που βρέθηκε στο Σάτον Χου, μια από τις σημαντικότερεςαγγλοσαξονικές τοποθεσίες της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές του Στάτφορντσαϊρ.

«Είναι μια απίστευτη συλλογή, δεν έχει ξανασυμβεί», δήλωσε ο Κέβιν Λίχι, αρχαιολόγος.

Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική όμως η εκτίμησητης αξίας του θησαυρούκαθώς και η χρονολόγησή τουθα χρειαστεί αρκετούς μήνες.Το που ακριβώς βρέθηκε δεν έγινε γνωστό.

Ο Χέρμπερτ ανακάλυψε τον θησαυρό τον περασμένο Ιούλιο, όταν, ένα απόγευμαείχε βγει βόλτα στην εξοχή, παίρνοντας μαζί του τον ανιχνευτή μετάλλων. Η έκπληξή του ήταν μεγάλη. «Σκεφτείτε να βρίσκεστε στο σπίτι και να βλέπετεότι έρχεται κάποιος και βάζει χρήματα στο γραμματοκιβώτιό σας. Κάπως έτσι ήταν. Έκλεινα τα μάτια μου κι έβλεπα χρυσά αντικείμενα…».

Ο 55χρονος ανακάλυψε 500 αντικείμενα πριν καλέσει τους ειδικούς, οι οποίοι βρήκαν άλλα 800. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται εντυπωσιακά, μεγάλα κοσμήματα αλλά και στολίδια ενδυμάτων.