Η μητέρα του Μπαράκ Ομπάμα, η Αν Ντάνχαμ, υπήρξε ακτιβίστρια για την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ινδονησία. Μόλις τώρα όμως αναδεικνύεται η δράση της.


Αν Ντάνχαμ. Ο Μπαράκ Ομπάμα με τη μητέρα του σε φωτογραφία από τη δεκαετία του ΄60 «Ό,τι καλύτερο υπάρχει σε μένα, το οφείλω σ΄ αυτήν» παραδέχεται ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ στη δεύτερη έκδοση των απομνημονευμάτων του, με τίτλο «Όνειρα από τον πατέρα μου». Όμως η Ντάνχαμ δεν ήταν παρά μια υποσημείωση στην εντυπωσιακή ιστορία της ζωής του. Στον πρόλογο, ο Ομπάμα γράφει: «Ταξίδεψε τον κόσμο, δουλεύοντας σε μακρινά χωριά, βοηθώντας γυναίκες να αγοράσουν μια ραπτομηχανή ή μια αγελάδα για γάλα ή να εκπαιδευτούν σε κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει ένα έρεισμα στην οικονομία του κόσμου». Επιλέγει όμως να υπογραμμίσει την ονειροπόληση ως χαρακτηριστικό της: «Είχε φίλους από ψηλά και από χαμηλά, έκανε μακρινούς περιπάτους, ατένιζε το φεγγάρι και γύριζε τις τοπικές αγορές για να βρει κάτι ασήμαντο, ένα μαντίλι ή μια σκαλισμένη πέτρα που θα την έκανε να γελάσει, θα ευχαριστούσε το μάτι της». Μοιάζει να υπαινίσσεται μια επιπολαιότητα, δίνει την εντύπωση ότι η μητέρα του ήταν μια χίπισσα.

Η κληρονομιά της

Αυτό που ο Ομπάμα παραλείπει είναι το γεγονός ότι η Αν Ντάνχαμ ήταν μια οικονομική ανθρωπολόγος και επί 30 χρόνια είχε αφιερωθεί στη μελέτη της κατάστασης των αγροτών στην Ινδονησία. Είχε αναλάβει την εφαρμογή προγραμμάτων του Ιδρύματος Φορντ, της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USΑΙD) και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των οποίων χορηγούσε μικρά δάνεια στους αγρότες και έγινε έτσι μια πρωτοπόρος των μικροπιστώσεων.

Η κληρονομιά τής Ντάνχαμ ως επιστήμονα και ως μητέρας θα προβληθεί ευρύτερα αργότερα φέτος, όταν η διδακτορική διατριβή της, η οποία χρειάστηκε 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί, θα δημοσιευτεί από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Ντιουκ (Duke University Ρress). «Δούλευε περισσότερο από οποιονδήποτε έχω συναντήσει», λέει η Άλις Ντιούι, η οποία επέβλεψε το διδακτορικό της. «Όταν κατέβαινε για πρωινό, είχε ήδη δουλέψει ένα τετράωρο». Τον ερχόμενο χρόνο αρχίζει επίσης η παραγωγή μιας ταινίας μεγάλου μήκους για τη ζωή της με τίτλο «Στάνλεϊ Αν Ντάνχαμ: Ένα πολύ γενναιόδωρο πνεύμα».

Όμως η Ντάνχαμ δεν ήταν μόνον ακαδημαϊκός. Στην Ινδονησία υποστήριζε ριζοσπαστικές οργανώσεις που ήταν αντίθετες στη στρατιωτική δικτατορία. Ήταν ακτιβίστρια, της άρεσε η περιπέτεια, υποστήριζε τις παραδοσιακές τέχνες και την παραδοσιακή κουλτούρα, δίδασκε και εργαζόταν για την ανάπτυξη. «Ήταν μια πρωτοπόρος», λέει ο Άντι Σασόνο, πρόεδρος του Συνεταιριστικού Συμβουλίου της Ινδονησίας. «Ήταν ένα orang besar (σπουδαίο πρόσωπο). Στα βιβλία και στις ομιλίες του Ομπάμα βλέπω την ίδια ευαισθησία, το ίδιο ενδιαφέρον για τον απλό άνθρωπο και για τη δικαιοσύνη».

«Είχε μεγάλα όνειρα για τον Μπαράκ», θυμάται η Κέι Ικραναγκάρα, μια αμερικανίδα ανθρωπολόγος που είχε παντρευτεί Ινδονήσιο, όπως και η Ντάνχαμ. «Έλεγε πως όποιος δεν εργάζεται σκληρά, δεν του αξίζει να προχωράει. Είχε παραδοσιακές αξίες και μισούσε την υποκρισία». Οι πολιτιστικοί ήρωές της ήταν ο Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της Τζούντιθ Κάμπφνερ για την Αν Ντάνχαμ με τίτλο «Όνειρα από τη μητέρα μου» μεταδόθηκε χθες από το World Service του ΒΒC.

Πιο καλοντυμένη γυναίκα του 2009 η Μισέλ


Η ΠΡΩΤΗ κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και η Βρετανίδα ηθοποιός Κέιτ Γουίνσλετ είναι πρώτες στη λίστα με τις πιο καλοντυμένες γυναίκες για το 2009 σύμφωνα με το περιοδικό «Ρeople». Η Μισέλ Ομπάμα επιλέχθηκε στην κατηγορία «πιο προσιτό γκλάμουρ», ενώ η Γουίνσλετ για την «καλύτερη εμφάνιση στο κόκκινο χαλί», των Όσκαρ. Ανάμεσα στις πιο καλοντυμένες ήταν και η Ρις Γουίδερσπουν καθώς το 2009 φόρεσε τα «καλύτερα μίνι φορέματα», αλλά και η Κάμερον Ντίαζ για την επιλογή των τζιν της. Στον αντίποδα, σύμφωνα πάντα με το γνωστό περιοδικό, η Ρενέ Ζελβέγκερ η οποία έκανε τη «χειρότερη εμφάνιση στο κόκκινο χαλί». Στους άνδρες, ο Μπραντ Πιτ και ο νεαρός Ρόμπερτ Πάτινσον επιλέχθηκαν στη λίστα με τους πιο κομψούς.

Με μια ματιά


●Η Στάνλεϊ Αν Ντάνχαμ γεννήθηκε στο Κάνσας το 1942. Οι γονείς της την ονόμασαν Στάνλεϊ Αν επειδή ο πατέρας της ήθελε αγόρι. ●Η οικογένεια μετακόμισε στη Χαβάη όπου γνώρισε τον πρώτο σύζυγό της, τον (πρεσβύτερο) Μπαράκ Ομπάμα.

●Μετά το τέλος του σύντομου γάμου τους, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανθρωπολογία και συνάντησε τον Ινδονήσιο φοιτητή Λόλο Σουτόρο, που έγινε ο δεύτερος σύζυγός της.

●Η 24χρονη μητέρα και ο εξάχρονος Μπαράκ πήγαν στην Τζακάρτα για να ζήσουν με τον Σουτόρο.

●Από τις αρχές του 1970, έστειλε τον Μπαράκ στον παππού και τη γιαγιά του στη Χαβάη για να πάει εκεί σχολείο.

●Πήρε διαζύγιο από τον Σουτόρο το 1980. ●Το 1992 πήρε διδακτορικό στην Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

●Πέθανε το 1995 από καρκίνο.