Είτε γιατί λατρεύουν τα ζώα είτε για το καλό του πλανήτη είτε γιατί καταπολεμούν την παχυσαρκία τους (οι περισσότεροι), αυτοί που γυρίζουν την πλάτη στο κρέας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αν, πάλι, βρίσκεστε ανάμεσα σε εκείνους που τους είναι αδύνατο να ζήσουν χωρίς κρέας, υπάρχει λύση και γι΄ αυτό.
Η χορτοφαγία παρτ-τάιμ έχει εξίσου καλά αποτελέσματα, αρκεί να τηρούνται οι σωστές αναλογίες στον κανόνα «το πρωί χορτοφάγοι, το βράδυ κρεατοφάγοι».

Υπήρχε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, όπου οι χορτοφάγοι απέφευγαν το κρέας μόνο επειδή δεν μπορούσαν να ανεχθούν ένα ζώο στο πιάτο τους. Θυσίαζαν την μπριζόλα και έτρωγαν μαρούλι για χάρη όλων των ζωντανών όντων αλλά και για το γενικότερο καλό του πλανήτη, αφού σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ η παραγωγή κρέατος ευθύνεται τουλάχιστον για το ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα λαμπρά αποτελέσματα στο σώμα υποτίθεται ότι ήταν δευτερεύουσας σημασίας, αλλά δεν διέφυγαν την προσοχή μας. Σήμερα, όλο και περισσότεροι κατεβαίνουμε από το τρένο της κρεατοφαγίας στον αγώνα κατά των περιττών κιλών: η αγορά του «ενσυνείδητου φαγητού» προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 19% την επόμενη πενταετία. Με μια δίαιτα βετζετέριαν μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια περίπου μισού κιλού βάρους την εβδομάδα και αυτό χωρίς γυμναστική, περιορισμούς στις θερμίδες ή μικρότερες μερίδες, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές. Το 2007, το πρώην μοντέλο Κιμ Μπάρνουιν και ο καλλιτεχνικός πράκτορας Ρόρι Φρίντμαν εξέδωσαν το βιβλίο «Skinny Βitch» για τις χορτοφαγικές δίαιτες, το οποίο η Βικτόρια Μπέκαμ ξεκοκάλισε από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Πολλοί ωστόσο ήταν αδύνατο να αποδεχθούν την παντελή απουσία ζωικών προϊόντων από το τραπέζι τους, αλλά η λύση βρέθηκε και είναι η χορτοφαγία παρττάιμ. Οι φανατικοί ζωόφιλοι ας κλείσουν τα αυτιά τους. Φαίνεται όμως ότι η χορτοφαγία σε συνδυασμό με την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών σε αναλογία 80 προς 20 κάνει θαυμάσια δουλειά. Αυτό το είδος «αγνωστικιστικής χορτοφαγίας» θα γίνει η νέα διατροφική τάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οφέλη

Έτσι, ο συγγραφέας και αρθρογράφος στους «Νew Υork Τimes» Μαρκ Μπίτμαν έγραψε το βιβλίο «Food Μatters», με το οποίο εισάγει στη βιβλιογραφία την έννοια «χορτοφάγος μέχρι το δείπνο». «Η βασική αρχή είναι η εξής: “Δεν έχει σημασία πώς το κάνετε, εσείς και ο πλανήτης θα αποκομίσετε οφέλη αν τρώτε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο από οτιδήποτε άλλο”», δηλώνει. Ασφαλώς αποδείχθηκε επωφελές για τον ίδιο τον Μπίτμαν, ο οποίος έχασε 15 κιλά εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές. Η μέθοδός του άλλωστε είναι ελαστική. Όπως επισημαίνει, «η μέθοδος “χορτοφάγος έως τις 6 μ.μ.” είναι μια από τις πολλές. Το αντίθετο πρόγραμμα- κρέας στο πρωινό ή το γεύμα- μπορεί να φανεί πιο βολικό σε κάποιους». Οι εν μέρει χορτοφάγοι μπορούν επίσης να επιλέξουν να τρώνε κρέας δύο φορές την εβδομάδα. Το σημαντικό είναι, όπως στην περίπτωση του Μπίτμαν, 70%-80% των θερμίδων να προέρχεται από τη χορτοφαγία. Είναι εφικτό και γίνεται χωρίς να καταπιέζουμε τον εαυτό μας λαχταρώντας μια καλοψημένη μπριζόλα.

ΜΕΙΟΝ ΜΙΣΟ ΚΙΛΟ

Με χορτοφαγική δίαιτα χάνεται μισό κιλό βάρους την εβδομάδα χωρίς γυμναστική ή περιορισμό στις θερμίδες