Ο ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων «Agenzia del Farmaco» ενέκρινε τη χορήγηση του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ru 486», το οποίο προκαλεί τη διακοπή της κύησης,τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη σύλληψη.

Με την απόφασή του, ο ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων, κάνει γνωστό ότι το «Ru 486» θα μπορεί να χορηγείται μόνο εντός νοσοκομείου και, σε κάθε περίπτωση, το πολύ μέχρι την 49 ημέρα μετά τη σύλληψη. Στην επίσημη απόφαση, αναφέρεται επίσης ότι «τυχαίνει σεβασμού η ανάγκη προστασίας της υγείας του πολίτη, η οποία πρέπει να τεθεί πάνω από τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός, έστω και αν, φυσικά, αξίζουν όλες τους σεβασμού».

Όμως, το σκεύασμα αυτόείχε γίνει στόχος δριμύτατης κριτικής από την Καθολική Εκκλησία και η αντίδρασή της ήταν σκληρή και άμεση: «Ευχόμαστε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, διότι δεν πρόκειται για φάρμακο αλλά για θανατηφόρο δηλητήριο», δήλωσε ο πρόεδρος της «Ακαδημίας για τη ζωή», του Βατικανού, επίσκοπος Τζούλιο Σγκρέτσια.

Πρόσθεσε ότι η χρήση του «Ru 486» είναι «αμαρτία και έγκλημα, από νομικής και ηθικής πλευράς. Επιβάλλει, φυσικά, αυτόματο αφορισμό για όποια έγκυο γυναίκα χρησιμοποιεί το χάπι, τον γιατρό της και τυχόν άτομα που ενθαρρύνουν τη χρήση του σκευάσματος».

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δεν έχει απαντήσει επίσημα στην έκκληση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Η υφυπουργός Υγείας Εουτζένια Ροτσέλα, με προσωπικό της σχόλιο, παρατήρησε ότι «με το χάπι αυτό μπορεί να φτάσουμε σε ένα είδος νομιμοποιημένων, αλλά

παράλληλα και παράνομων αμβλώσεων, από τη στιγμή που η κάθε γυναίκα θα πρέπει

να ζει μόνη της την εμπειρία αυτή».

Ωστόσο, η ιταλική «Agenzia del Farmaco», αναφέρει με σαφήνεια, ότι η όλη

διαδικασία απαιτεί την παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού, σε νοσοκομειακή

υποδομή, ώστε να αποφευχθεί με βεβαιότητα το ενδεχόμενο επιπλοκών.