«Τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα συμβατικά»

ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Της Valerie Εlliott   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/07/2009 07:00 |
 «Τα βιολογικά προϊόντα παρέχουν τα ίδια οφέλη με τα συμβατικά»

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ τρόφιμα δεν προσφέρουν κάποιο όφελος για την υγεία των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν βιολογικά φρούτα και λαχανικά, κοτόπουλα, μοσχαρίσιο κρέας και γάλα, αλλά οι τροφές αυτές δεν καθιστούν τη δίαιτά τους πιο υγιεινή ούτε πιο θρεπτική.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων δεν φτάνει να υποστηρίξει ότι το να αγοράζει κάποιος βιολογικά προϊόντα είναι απλώς σπατάλη χρημάτων, το μήνυμά της όμως είναι σαφές: η κατανάλωση βιολογικών τροφίμων δεν προκαλεί κάποια σοβαρή διαφορά στη συνολική υγεία του ανθρώπου. Το μόνο σημαντικό είναι η δίαιτα να είναι υγιεινή και ισορροπημένη, καταλήγει η έρευνα.

Η έρευνα- η πρώτη και μεγαλύτερη μελέτη επιστημονικών κειμένων που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία 50 χρόνια για τα οφέλη των οργανικών τροφίμων- συνιστά πλήγμα για τη βιομηχανία των βιολογικών τροφίμων, η οποία το 2007 έφτασε παγκοσμίως τα 48 δισ. δολάρια. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Αmerican Journal of Clinical Νutrition». Η έρευνα διήρκεσε ένα χρόνο, διενεργήθηκε από ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του δρος Άλαν Ντάνγκουρ και κόστισε 150.000 ευρώ. Η ομάδα εντόπισε μερικές διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά τρόφιμα και σε αυτά που παράγονται με συμβατικές μεθόδους, κατέληξε όμως στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επαρκείς για να προκαλέσουν κάποια διαφορά στην υγεία ενός ανθρώπου ή να προσφέρουν διατροφικά οφέλη. Ο δρ Ντάνγκουρ κατέστησε πάντως σαφές ότι οι τροφές που ελέγχθηκαν, δεν εξετάστηκαν για υπολείμματα από φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα. Στο πλαίσιο της μελέτης, δεν εξετάστηκε επίσης η γεύση των προϊόντων.

5
μαρια χρισοβελιδου
13/02/2011 20:52
ase mas re xazo ola skata einai !!!!!! kai eseis pou lavate to minima eiste malakes !!!!!
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
30/07/2009 15:53
ΑΙΣΧΡΑ ΨΕΜΜΑΤΑ! ΚΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ !

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ! ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΥΣΗ, ΑΣ ΜΗ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!

ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ
ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ-ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΩΦΕΛΙΜΟ ΚΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ (ΕΞ'' ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΣΚΗΣ...).

ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ,
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΓΗΣ...
gorgio
30/07/2009 12:28
αυτοι οι αγγλοι δεν παιζονται ολεσ οι μελετες τους αντικρουουν προηγουμενες με αποτελεσμα εσεις που τις δημοσιευετε να μπερδευετε τον κοσμο.
b.
30/07/2009 11:36
Αποσπασματική έρευνα και λάθος να δηλώνεις κάτι ότι παρέχουν τα ίδια ωφέλη. Επιστημονικώς επίσης είναι λάθος να κρίνεις απο μια μόνο εργασία την ορθότητα των αποτελεσμάτων. γι'' αυτό και υπάρχει κ το λεγομενο peer-to-peer review όπου συγκρινονται πολλες έρευνες μεταξύ τους. Ως επιστήμονας τροφίμων γνωριζω έρευνες που έχουν καταδείξει πως η βιολογική γεωργία παράγει προιόντα τα οποία περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά φυτοαλεξίνων δηλαδή, ουσίες που προστατεύουν το φυτό και είναι ωφέλιμες για την υγεία. Άρωμα και γεύση επίσης είναι στοιχειοθετημένο ότι τα βιολογικά υπερτερούν. Επίσης, παραλείπονται σημαντικά στοιχεία τα οποία έχουν να κάνουν με ωφέλη υγείας, όπως τα υπολλείιματα φυτοφαρμάκων -σοβαρότατο θέμα- όσο και ο ρόλος της βιολογικής γεωργίας στην αειφόρο ανάπτυξη, την απεξάρτηση απο υψηλές ενεργειακές εισροές -λιπάσματα, φυτοφάρμακα-, την βιοποικιλότητα (με παλίες ποικιλίες), την στήριξη οικονομικά ασθενεστερων πλήθυσμων, την τοπική οικονομία (τοπική παραγωγή-τοπική κατανάλωση) κ.α. Όταν προσωπικά στηρίζω την οικολογική γεωργία (η οποία είναι πιο βαθιά έννοια απο το να ακολουθω απλά τα κριτήρια πιστοποίησης της βιολογικής γεωργίας) στηρίζω μια προσπάθεια για ένα καλύτερο τρόπο παραγωγής και δεν ψάχνω απλά ένα 10% παραπάνω βιταμίνες. Οπότε ας μην χρησιμοποιούμε αυτόν τον δημοσιογραφικό τρόπο οταν μιλάμε για ωφέλη και ας δούμε καλύτερα για το τι μιλάμε.
KRHTIKOS IXNHLATHS
30/07/2009 11:09
Η ΛΕΞΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΙΩΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΙΩΝΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ .Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ .ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ..ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΖΑΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ .ΚΑΙ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ.ΠΧ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟ ΠΟΙΟΤΗΚΑ ΚΑΙ ΕΥΓΕΣΤΑ.ΑΝ ΠΧ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ..ΤΑ ΔΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΥΣΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΜΕΝΑ .ΟΤΑΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΨΕΚΑΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΝΔΗΝΟ.