Ο Σου Πέι Που, ο τραγουδιστής της όπερας του Πεκίνου η σχέση του οποίου με Γάλλο διπλωμάτη προκάλεσε μια από τις περίεργες κατασκοπικές ιστορίες και έμπνευση για την ταινία και το θεατρικό έργο «Μ. Μπατερφλάι», πέθανε πριν από λίγες ημέρες στο Παρίσι.
O Σου που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία στη Γαλλία το 1986 μαζί με τον εραστή του Μπερνάρ Μπουρσικό, πιστεύεται ότι ήταν 70 ετών. Επί χρόνια πολλοί- μεταξύ των οποίων και ο Μπουρσικό που επίσης είχε καταδικαστεί σε φυλάκισηθεωρούσαν πως ήταν γυναίκα. Ο 65χρονος Γάλλος ο οποίος νοσηλεύεται καθώς προσπαθεί να αναρρώσει από εγκεφαλι- κό, δεν έδειξε να στενοχωριέται ιδιαίτερα όταν έμαθε τον θάνατο του Σου. «Έκανε τόσα πράγματα εναντίον μου χωρίς να με λυπάται καθόλου», δήλωσε τηλεφωνικά. «Είναι χαζό να κάνω τον λυπημένο». Το θεατρικό έργο

Στο θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε στο Μπροντγουέι το 1988 και την κινηματογραφική ταινία «Μ. Μπατερφλάι» του 1993, ο Μπουρσικό- τον οποίο υποδύθηκε ο Τζέρεμι Άιρονς- εμφανιζόταν ως υψηλόβαθμος διπλωμάτης και ο Σου ως όμορφος τραγουδιστής της όπερας. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί το 1964. Στην πραγματικότητα ο Μπουρσικό ήταν ένας 20χρονος που είχε εγκαταλείψει το σχολείο και είχε βρει δουλειά ως λογιστής στη γαλλική πρεσβεία του Πεκίνου, που μόλις είχε ανοίξει. Οι μόνες σεξουαλικές σχέσεις του έως τότε ήταν με κάποιους συμμαθητές του.

Όταν συναντήθηκαν, ο Σου ήταν 26 ετών, λεπτεπίλεπτος και γοητευτικός. Δίδασκε κινεζικά σε συζύγους ξένων διπλωματών, ζούσε σαν άνδρας και είπε στον Γάλλο φίλο του ότι είχε υπάρξει τραγουδιστής και λιμπρετίστας στην όπερα του Πεκίνου. Μια νύχτα στην Απαγορευμένη Πόλη τού αποκάλυψε και κάτι άλλο: ότι ήταν γυναίκα η οποία είχε αναγκαστεί να ζει ως άνδρας, επειδή ο πατέρας του ήθελε να δείξει πως απέκτησε γιο. Λίγο αργότερα οι δύο άνδρες έγιναν εραστές, παρότι το σεξ- όπως διηγήθηκε αργότερα ο Μπουρσικό- ήταν πάντα σύντομο, συνωμοτικό και σε σκοτεινά μέρη.

Το τετράχρονο παιδί

Όταν οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν τη σχέση ο Μπουρσικό άρχισε να τους παραδίδει γαλλικά έγγραφα, πρώτα από την πρεσβεία στο Πεκίνο και αργότερα από το προξενείο στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας, όπου είχε μετατεθεί. Ο Γάλλος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του εκτός της Κίνας και έκανε δεσμούς και με άνδρες και με γυναίκες. Σε μια επίσκεψη ο Σου τού εμφάνισε ως παιδί τους ένα τετράχρονο αγόρι, τον Ντου Ντου. Το 1982, ο Μπουρσικό κανόνισε να ζήσουν μαζί του στο Παρίσι ο Σου και το παιδί. Λίγο αργότερα το ζευγάρι συνελήφθη. Ο Ντου Ντου εξήγησε πώς βρέθηκε στα χέρια του Σου: προερχόταν από τη μειονότητα των Ουιγούρων της Κίνας και τον είχε πουλήσει η μητέρα του. Το 1986, τόσο ο Μπουρσικό όσο και ο Σου καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια κάθειρξη για κατασκοπεία. Ένα χρόνο αργότερα έλαβαν χάρη.

Τα σπάνια μαργαριτάρια της γιαγιάς του


ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ να εκδιωχθώ από τη δημοσιογραφία γι΄ αυτό που θα σας αποκαλύψω, αλλά πριν από πολλά χρόνια στην αρχή της καριέρας μου ο Σου Πέι Που με πίεσε να δεχθώ ως δώρο σπάνια κοσμήματα κι εγώ, προς μεγάλη ντροπή μου, δέχθηκα. Ήταν ένας μικροκαμωμένος άνδρας με θεατρική συμπεριφορά, ο οποίος είχε δεχθεί να δώσει συνέντευξη στο περιοδικό «Ρeople» υπό τον όρο ότι θα εμφανιζόταν σε τηλεοπτικό κανάλι ως τραγουδιστής της όπερας. Το κανονίσαμε, βρέθηκα στο Παρίσι και η συνέντευξη διήρκεσε έξι ημέρες- κόντευε να με τρελάνει, του πήρε πολύ να δεχθεί ότι είχε ερωτική σχέση με τον Μπουρσικό, αλλά μετά άρχισε να λέει ιστορίες για έρωτες κάτω από το φεγγάρι, δίπλα στο ποτάμι, μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη. Την τελευταία ημέρα, μου έδωσε ένα δώρο- μια μακριά σειρά από μαργαριτάρια που, όπως είπε, ανήκαν στη γιαγιά του. Του είπα ότι δεν μπορούσα να τα δεχθώ, εκείνος επέμεινε, ο μεταφραστής παρενέβη λέγοντας ότι θα ήταν μεγάλη προσβολή να μην τα πάρω και υπέκυψα. Τα έβαλα σε ένα συρτάρι στο σπίτι, αλλά ο Σου δεν μου ξαναμίλησε διότι δεν του άρεσε το κομμάτι που δημοσίευσα. Πριν από λίγο καιρό θυμήθηκα τα μαργαριτάρια και τα πήγα σε έναν εκτιμητή, ο οποίος χρειάστηκε ελάχιστα δευτερόλεπτα για να διαπιστώσει πως όχι μόνο ήταν ψεύτικα αλλά ήταν και κακή απομίμηση. Αναπαύσου εν ειρήνη, Σου Πέι Που. Μας διηγήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία.