ΠΑΡΑ τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τη χρήση του κινητών από τα παιδιά, στη Βρετανία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα καινούργιο τηλέφωνο που απευθύνεται ακόμη και σε… τετράχρονα! Πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας 5- 9 ετών στη χώρα έχουν κινητό. Τώρα υπάρχει και το Firefly Μobile, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά από 4 έως 12 ετών. Μάλιστα οι δημιουργοί του, Κέβιν και Φράνσις Κριν, τονίζουν πως το Firefly Μobile θα διατίθεται σύντομα από μεγάλο δίκτυο τηλεφωνίας. Η συσκευή μοιάζει με παιχνίδι, έχει έναν διακόπτη «on», έναν διακόπτη «off» και δύο κουμπιά με μια ανδρική και μια γυναικεία φιγούρα- το ένα καλεί τη μαμά και το άλλο τον μπαμπά. Ένα άλλο κουμπί προσφέρει πρόσβαση σ΄ έναν τηλεφωνικό κατάλογο με έως 20 αριθμούς, ενώ το τηλέφωνο μπορεί να μπλοκάρει τηλεφωνήματα από αριθμούς που δεν αναγνωρίζει.

Οι ανησυχίες

Όμως διατυπώνονται πολλές ανησυχίες. Ο καθηγητής Φυσικής Λόρι Τσόλις, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που διεξήγαγε η βρετανική κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων, υπογραμμίζει πως οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν στα παιδιά κινητά τηλέφωνα πριν από το γυμνάσιο. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν να στέλνουν μηνύματα μάλλον παρά να τηλεφωνούν, καθώς τα μηνύματα εκθέτουν τον εγκέφαλο σε μικρότερα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Επίσης μια ανησυχητική μελέτη που ανακοίνωσαν πέρυσι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έρεμπρο της Σουηδίας έδειξε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι 5 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο στον εγκέφαλο όταν χρησιμοποιούν κινητά.

Αυτό τον μήνα εξάλλου, ο κορυφαίος Αυστραλός ψυχολόγος δρ Μάικλ Καρ-Γκρεγκ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, χαρακτήρισε «παράφρονες» τους γονείς που επιτρέπουν σε μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν κινητά. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησε, 40% εξ αυτών των παιδιών κοιμούνται λιγότερο απ΄ όσο χρειάζονται τη νύκτα επειδή στέλνουν μηνύματα στους φίλους τους έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ύπαρξη κινητών τηλεφώνων στα παιδικά υπνοδωμάτια δημιουργεί μια γενιά από «ζόμπι» με υπερκόπωση.