Σάλο προκαλεί στην Ιταλία η συγκρότηση μιας νέας, ακροδεξιάς πολιτοφυλακής με φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα στις στολές των μελών της. Αντιπολίτευση, εβραϊκές οργανώσεις αλλά και αστυνομικές ενώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ότι με νομοσχέδιο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.


Το νέο «σώμα» παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο Μιλάνο, σε συνέδριο ενός μικρού νεοφασιστικού κόμματος, του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος- Εθνική Δεξιά (ΜSΙ-DΝ). Τόσο στο πηλίκιο που θα φορούν τα μέλη του όσο και σε σήμα που φέρουν οι στολές τους, φιγουράρει ένας αυτοκρατορικός αετόςσύμβολο που συσχετίζεται συχνά με τον φασισμό. Επιπλέον, στο περιβραχιόνιο υπάρχει ένας «Μαύρος Ήλιος», ή Sonnenrad, ένα αποκρυφιστικό σύμβολο δημοφιλές στους Γερμανούς νεοναζί, καθώς μπορεί να αποδομηθεί σε τρεις σβάστικες. Και αν δεν έφταναν αυτά για να γίνει σαφής ο προσανατολισμός της Ιταλικής Εθνοφρουράς, τουλάχιστον δύο ομιλητές σήκωσαν το χέρι τους για τον φασιστικό χαιρετισμό στο συνέδριο.

«Δεν είμαστε μελανοχίτωνες, δεν είμαστε φασίστες, δεν είμαστε ναζί. Είμαστε Ιταλοί πατριώτες και θέλουμε ελευθερία», υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της «Ιταλικής Εθνοφρουράς» ο πρόεδρός της, και αρχηγός του ΜSΙ-DΝ, Γκαετάνο Σάγια, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες «κίνδυνο για την ιταλική φυλή» και είχε διωχθεί το 2004 για υποκίνηση φυλετικού μίσους. «Είμαστε απολιτικοί. Ούτε μαύροι, ούτε πράσινοι, ούτε κίτρινοι», επέμεινε ο Σάγια στην «Εl Ρais». Για την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, εντούτοις, η Ιταλική Εθνοφρουρά παραπέμπει άμεσα στους μελανοχίτωνες του Μπενίτο Μουσολίνιυπερεθνικιστές πρώην στρατιώτες στην πλειονότητά τους, που επιτίθονταν βίαια σε κομμουνιστές και σοσιαλιστές, διέλυαν απεργίες και άλλα πολλά. «Η ιδέα πως η ασφάλεια μπορεί να εκχωρηθεί σε ομάδες ανθρώπων ταυτισμένων με συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις αποτελεί πλήγμα στην καρδιά κάθε ελεύθερης δημοκρατίας», δήλωσε ο Μάρκο Μινίτι, του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος. Η αστυνομική ένωση Sil-Cigl επεσήμανε πως περίπολοι όπως αυτή απλώς θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα ενώ εβραϊκές οργανώσεις δήλωσαν έτοιμες να συγκροτήσουν «αντι-περιπόλους».

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, που έχει καταστήσει τον πόλεμο εναντίον της λαθρομετανάστευσης απόλυτη προτεραιότητά της, πέρασε τον περασμένο μήνα από τη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο, που επιτρέπει τις περιπόλους εθελοντών πολιτών για την ενίσχυση της ασφάλειας στις ιταλικές πόλεις. Ο Σάγια και η ομάδα του περιμένουν τώρα να περάσει το νομοσχέδιο και από τη Γερουσία, αδημονώντας να ξεκινήσουν περιπολίες.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες «κίνδυνο για την ιταλική φυλή» και είχε διωχθεί το 2004 για υποκίνηση φυλετικού μίσους

Βλέπει… πραξικόπημα ο Καβαλιέρε


Ένα «παλατιανό πραξικόπημα» με σκοπό την ανατροπή του και την αντικατάστασή του με έναν πρωθυπουργό μη εκλεγμένο, σχεδιάζεται στην Ιταλία σύμφωνα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (φωτό)… Σε δηλώσεις του ο Καβαλιέρε είπε πως σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η «εκστρατεία των σκανδάλων» που μαίνεται εναντίον του τελευταία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαφήμισε όσο περισσότερο μπορούσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ χθες και τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, που λίγο μετά την εκλογή του είχε χαρακτηρίσει «νέο, ωραίο και ηλιοκαμένο», ωθώντας εκατοντάδες Ιταλούς να απολογηθούν γραπτώς στους «Νew Υork Τimes»