Μάχεται για να σωθεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ανακοίνωσε ανασχηματισμό. Έτσι, αντιμετώπισε τον κίνδυνο της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει. Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει τους Εργατικούς να χάνουν με 22 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τους Συντηρητικούς. Οι 7 στους 10 Βρετανούς δηλώνουν απογοητευμένοι από τον πρωθυπουργό τους ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 60 ετών και η πολιτική ζωή δοκιμάζεται από το σκάνδαλο για τα έξοδα βουλευτών.

Άλαν Τζόνσον, ο πιθανότερος διάδοχος του Μπράουν

Ηπρώτη μετακίνηση ήταν αυτήτου Αλαν Τζόνσον από το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Εσωτερικών, σε αντικατάσταση τηςΤζάκι Σμιθ που παραιτήθηκε. Η εικόνα της Σμιθ επλήγη βαρύτατα από το σκάνδαλο των βουλευτικών εξόδων.

Ο δημοφιλής Τζόνσον θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης ο πιθανότερος διάδοχος του Μπράουν στα ηνία των Εργατικών καιέχει εκφράσει καθαρά την υποστήριξή του στον Βρετανό πρωθυπουργό εν μέσω της «καταιγίδας». Το ίδιο καιο υπουργός Ανάπτυξης και Επιχειρήσεων λόρδος Μάντελσον, ο οποίος παραμένει στη θέση του.

Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινοτήτων ανέλαβε ο Τζον Ντένχαμ στη θέση τηςΧέιζελ Μπλιαρς, η οποία εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά την κυβέρνηση. Και το όνομα της Μπλιαρς ενεπλάκη στο οικονομικό σκάνδαλο.

Οανασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι ήδη γνωστό πως στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι υπουργοί Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, Δικαιοσύνης Τζακ Στρο και Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, καθώς κατά πληροφορίες έχουν αρνηθεί να μετακινηθούν.

Τελευταίος αποχώρησε ο Χάτον

Το κενό που άφησε ο Τζον Χάτον στο υπουργείο Άμυνας, το καλύπτει ο μέχρι πρότινοςυφυπουργός στο ίδιο υπουργείοΜπομπ Άινσγουορθ.

Στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να τοποθετηθεί η Ιβέτ Κούπερ, αντικαθιστώντας τον Τζέιμς Πέρνελ που παραιτήθηκε την Πέμπτη καλώντας τον Γκόρντον Μπράουν να σταθεί στην άκρη για να αποτρέψει ήττα των Εργατικών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ρόλο κλειδί σε θέματα επιχειρήσεων αναμένεται να αναλάβει και ο Βρετανός μεγιστάνας σερ Αλαν Σούγκαρ.

Επισπεύσθηκε ο ανασχηματισμός

Ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος είχε προαναγγελθεί για την προσεχή εβδομάδα, όμως το κύμα φυγής υπουργών οδήγησε τον Γκόρντον Μπράουν στην επίσπευση των αλλαγών στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, ούτε και ο ανασχηματισμός «βγήκε» όπως σχεδίαζε ο Γκόρντον Μπράουν, καθώς πολλά στελέχη αρνήθηκαν να μετακινηθούν, ανάμεσά τους ο Αλιστερ Ντάρλινγκ και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

Ο τελευταίος που εγκατέλειψε το «πλοίο» λίγο πριν τον ανασχηματισμό ήταν ο υπουργός Αμυνας Τζον Χάτον, ο οποίος δηλώνει πάντως ότι παραμένει πιστός στον Γκόρντον Μπράουν, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του που αποχώρησαν από την κυβέρνηση ζητώνταςανοιχτά από τον Βρετανό πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

Σε χρόνο-ρεκόρ αποχώρησανέξι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Μπράουν. Την Πέμπτη παραιτήθηκε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τζέιμς Πέρνελ, ενώ είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις της υπουργού Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ, της υπουργού Κοινοτήτων Χέιζελ Μπλιαρς και δύο υφυπουργών.