ΔΕΚΑΔΕΣ εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο σε θεραπείες για την ανακούφιση των ασθενών που υποφέρουν από πόνους στη μέση- το κοινώς λεγόμενο λουμπάγκο. Αλλά δεν πρόκειται παρά για πεταμένα χρήματα: σύμφωνα με βρετανική υπηρεσία, οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα για τους ασθενείς και τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να διοχετευθούν σε εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι ο βελονισμός. Το βρετανικό Νational Ιnstitute for Clinical Εxcellence (ΝΙCΕ) έβαλε στο μικροσκόπιο 200 θεραπείες και μηχανήματα που υποτίθεται ότι ανακουφίζουν από τους πόνους στη μέση. Οι ακτίνες Χ, οι υπέρηχοι και οι ενέσεις στεροειδών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ως μέθοδοι. Αντίθετα, η οστεοπαθητική, η χειροπρακτική και ο βελονισμός έχουν αποτελέσματα. Το συμπέρασμα αυτό σηματοδοτεί μια στροφή για τη Βρετανία στο ζήτημα των εναλλακτικών θεραπειών, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια κρατική υπηρεσία τις θεωρεί πιο αποτελεσματικές από τις συμβατικές θεραπείες. Δεν αποκλείεται, πάντως, η πρόταση του ΝΙCΕ να προκαλέσει την αντίδραση των «ορθόδοξων» της ιατρικής επιστήμης.

Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού για την αντιμετώπιση των πόνων στη μέση έχει αποδειχθεί και από αμερικανική μελέτη: το 60% των ασθενών που είχε υποβληθεί σε κάποιας μορφής βελονισμό ανέφερε σημαντική βελτίωση, ενώ όσοι είχαν υποβληθεί μόνο στη συμβατική θεραπεία ανέφεραν μόνο μια μικρή βελτίωση.

Οι πόνοι στη μέση είναι ο τρίτος πιο συχνός λόγος επίσκεψης στον οικογενειακό γιατρό μετά το κρυολόγημα και τη γρίπη. Στη Βρετανία πρόβλημα με τη μέση αντιμετωπίζει ένας στους τρεις ενήλικους κάθε χρόνο, ποσοστό που κοστίζει 1,5 δισ. λίρες (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) στα ασφαλιστικά ταμεία.